A moszkvai olimpiát a Szovjetunió afganisztáni bevonulása miatt (1979. december 26.) a nyugati államok és sportolóik bojkottálták. Csupán 81 ország sportolói vettek részt és 65 ország maradt távol a csonka olimpiától. A résztvevő országok közül is sokan tiltakozásképp nem saját, hanem az olimpiai lobogó alatt vonultak be. Az orosz tankok és katonák az egész olimpia alatt a sportlétesítmények közelében állomásoztak, rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítva.
Nem meglepő módon a szovjet sportolók szerezték magasan a legtöbb érmet, a meghirdetett 203 versenyszámban 80 aranyat szereztek, összesen 195 érmet gyűjtöttek be a nagy rivális Egyesült Államok távollétében. A szovjetek (és az utódállam Oroszország) sohasem szerepelt ilyen jól azóta sem olimpiai játékokon.

 Minden olimpián nagy rivaldafényt kap az aktuális kabala: a moszkvai ötkarikás játékok Misa Macija az utóbbi idők legnépszerűbb kabalájává vált (az 1968-as mexikóvárosi játékokon szerepelt először az aktuális országot, kultúrát képviselő figura); a kis plüssmackó hetek alatt mindenki kedvence lett, s örökre beírta magát az olimpiák történelmébe.

  

  Az eredetileg Mihail Potapics Toptig névre hallgató mackó megalkotója Viktor Csizikov szovjet grafikus volt.Az ő nevéhez köthetjük a kabalák meghonosodását az olimpiákon, hisz igaz, hogy Mexikóvárosban már '68-ban megszületett az első kabala figura, mégis mindenki a moszkvai olimpia óta emlékszik a figurákra. Az olimpiákkal párhuzamosan a kabalaállatok életében is fejlődést vehetünk észre: míg moszkvában csak egy, klasszikus medve volt hivatott meghozni a versenyzők szerencséjét, a 2004-es athéni játékokon már két -rajzfilmfigurának is nehezen nevezhető - ,,alak˝ (Athéná és Phévos) buzdította mind a versenyzőket, mind a szurkolókat. Pekingben pedig szokás szerint minden a fejére állt: itt már öt kabala  az  olimpia öt színében ijesztgette a nézőket (Beibei, Yingying, Nini, Jingjing, Huanhuan...).

 Érdemes elgondolkozni azon, vajon emlékezni fogunk-e 30 év múlva Phévosra vagy Beibeire - mert bizony Misa Maci jövőre 30 lesz - és azon, hogy miért kell egy természetes (bár lehet csak ,,átlagos,,) mackó helyett Teletábikra emlékeztető figurákkal reklámozni a világ legnézettebb műsorát.

Szerző: Zajka  2009.10.17. 17:35 11 komment

Címkék: sport oroszország olimpia moszkva kabala szovjetunió misa csizikov

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr561456320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menyuci 2009.10.26. 11:01:13

Mivel a családban már nagyon sokan megérték a 80'-as olimpiát, így felelevenítettük az akkori emlékeket. Misa maci sokunknak meg is volt, de valahogy elkoptak és talán már csak egy kitűző lapul valamelyik doboz mélyén. Ennek ellenére mindenkinek eszébe jutott egy-két epizód az olimpiáról és a záróképről, amikor Misa hatalmas könnycseppekkel a szemében búcsúzott.

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.10.27. 10:01:56

@menyuci: Ez nagyon érdekesen hangzik, kíváncsi lennék ezekre az epizódokra!

menyuci 2009.10.28. 19:22:06

@I Empire: őszintén szólva inkább családi jellegű emlékek voltak, és "ugye te is emlékszel amikor..." c. mondatok hangzottak el. Sajnos ezzel nem tudsz mit kezdeni. Nem tudom Te hány éves vagy, de abban az időben - úgy érzem - izgalmasabb volt az olimpia, mint sportesemény, mint most. Jól lehet nem volt annyira káprázatos megnyitó és záró előadás, mint napjainkban, és nem arról szólt a sport, hogy - na ma ki bukik le dopping vétség miatt, stb. hanem valóban a különböző sportágakra figyeltünk és drukkoltunk. Pl. a 80'-as olimpiában az volt igazán felháborító, hogy mit keres a politika az olimpiai játékokon, hiszen, ha jól emlékszem, az ókorban is felfüggesztették a háborút arra az időre.

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.10.28. 19:31:04

@menyuci: Jól mondod. Mondjuk engem a látványos megnyitó nem igazán érdekelt sosem. És a dopping engem is kiakaszt....vagy lehetne engedélyezni, csak kéne itt is konstruktőrök világbajnokságát rendezni, hogy egy csapat fehérköpenyes úriember is örülhessen a sikernek.
A politika meg lassan mindenhol ott van...

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2009.10.28. 20:08:11

Azért ha megfigyelitek, az újkori olimpiák korában (1896-) már nem ritka a politika jelenléte az olimpiákon: az 1916, 1940, 1944-es olimpiákat a két világháború miatt nem rendezték meg; 1956:a Magyar Forradalom és a Suezi válság miatt sokan bojkottálták a játékokat. 1972:palesztin támadás az izraeli sportolók ellen Münchenben.1980: nyugati bojkott; '84 (Los Angeles): szocialista országok bojkottja. Ezek alapján az utóbbi időben ritka, hogy politika-mentesek legyenek a játékok. Doppingolás meg szerintem azért van, mert már túl magas a presztizse egy győzelemnek, vagy jó helyezésnek, egy-egy sportoló már bármit megtenne egy győzelemért,nem?...

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.10.29. 10:38:42

Igen, lásd kína, ahol konkrét nemzedéket neveltek ki az olimpiára, csak azért, hogy legyűrjék az amerikai barátaikat (megjegyzem, sikerült is nekik elég csúnyán)

menyuci 2009.10.30. 14:41:51

@Nietoperz: de igen, miközben írtam nekem is eszembe jutott, hogy bizony kicsit korábban kezdődött a politika beszivárgása az olimpiai játékokra. A doppingra való utalásoddal is egyetértek - sajnos.
süti beállítások módosítása