Ebben a cikkben beszámolok nektek az őszi szünetben tett kirándulásomról, amit Dél-Csehországban töltöttem el kastélyok és műemlékvárosok nyomában. Csehország ezen részén még nem jártam, így izgatottan ültem be pénteken a buszba, és nem is csalódtam, hiszen lenyűgöző látványban volt részem a röpke 3 nap alatt.

 

Először Český Krůmlov-ba vitt az utunk ( az UNESCO világörökség része, reneszánsz műemlékek városa). Közös séta során bejártuk, ezt a roppant középkorias hangulatú várost(szűk utcácskák, alacsony házak, takaros, tiszta utak). Hamar megszerettük, ezt a kis ódon települést, ahol nem laknak sokan, teljes mértékben a turizmusra építenek, hiszen lépten-nyomon panziókba botlunk. Külön öröm volt a Potraviny(élelmiszerbolt)-ben használni a kis nyelvtudásomat. Megnéztük a várat, ami engem egy pöppet a Commandos II-ből jól ismert Castle Colditz-ra emlékeztetett.

 

 

Itt jobbra látható a Castle Colditz, alatta pedig a Český Krůmlov-i várkastély.

 

 

    Derekasat sétáltunk a város kanyargós utcáiban, egyébként a Moldva folyó kettős kanyarulátánál terül el a település, így sok kis aprócska hidat is lehetett látni a magaslati dombokról. A város, és maga a vár is két fontosabb dinasztia kezében volt az idők során. Eleinte az Eggenberg család volt itt mindenható úr, majd a harmincéves háború után a Schwarzenberg család kapta meg a várat. Főleg az utóbbiak igencsak jelentős nyomot hagytak maguk után, főleg a város arculatán. Szerencsére a történelem haragos időszaka elkerülte a várost, így megúszta a szocializmus építészetét, városképét. A vár Csehország második legnagyobb vára a Hradzsin(Prága) mellett.

    A október végéhez képest azért elég sok turista fordult volt a városban, de legalább nem tűnt kihaltnak a város. Miután lejártuk a lábunkat, igyekeztünk valami kocsmát (Hospoda) találni, hogy a fogyasztható kultúrából(nők kedvéért: sör) is kivegyük a részünket, ami itt Csehországban kihagyhatatlan, mondom ezt azért, mert a csehek nem sok mindenre büszkék, de a sörkultúrájukra igen - és méltán lehetnek is, hiszen a legjobb sörök a világon -szerintem- itt fogyaszthatók. A csehek isszák is rendesen, tavaly ők voltak a legnagyobb sörfogyasztó nép a világon. Még a németeket is megelőzték (nyilván itt az egy főre jutó sörfogyasztás értendő). Nem könnyen találtunk magunknak kocsmát, mindig találtunk valami kivetnivalót, vagy csak egyszerűen zárva voltak a helyek, ami pénteken eléggé meglepett minket, de feldolgoztuk hamar, amint leküldtük az első Gambrinus-t a szomjazó torkunkon, amit később még egy követett. Ezután indulnunk kellett vissza a buszhoz.

    Ezután már csak České Budějovice volt hátra, amit hamar el is értünk, így volt még idő egy kis esti városnézésre egyénileg. 160km-re Prágától vagyunk, nagyjából 100 ezer (99 500) lakossal, így azért volt élet az utcákon éjjel. Lehet, hogy ezt a péntek estének köszönhetjük, az biztos, hogy igen nehezen találtunk magunknak egy éttermet, hogy elkölthessük a vacsoránkat közösen, habár az is lehet, hogy mivel 10-en voltunk, így ez nem könnyű vállalkozás. Addig keresgéltünk, míg feladtuk, és a gyorsbüfét választottuk, ahol kiváló szendvicseket (Bagety) adtak, melegen! Hasonló kicsit az itthoni Tüzesvasalóhoz. Végül ráleltünk egy nagyon jó kis helyre: Singer Pub. Utólag kicsit hasonlít a jól ismert Könyvtár Klubhoz, de ezen megoszlanak a vélemények köztem és a részt vevők között. Egy biztos, a sörük jó volt és olcsó: 25 Kč-t kértek egy Gambrinus-ért és 30 Kč-t egy Budweiser-ért, ami nem mondható drágának azt hiszem, pláne hogy "nyaraltunk". Nagyon kellemesen telt ott az idő, volt csocsó hangos zene és nagy forgatag, igazi péntek esti hangulat.

  

 

 

Egy kis promóció a helyről és a hangulatról.

 

   Ezután felbomlott a társaságunk, így hárman srácok folytattuk utunkat a péntek estében. Célunk az volt, hogy felfedezzünk egy szórakozóhelyet, amit holnap akár mindannyian meglátogatunk, tehát feltérképeztünk. Találkoztunk helyi fiatalokkal, akikkel szóba elegyedtünk, megpróbáltam velük csehül és angolul is, de az angol nagyon nem ment nekik, így a csehvel kellett beérnünk, de azt meg csak én értettem, mindenesetre elkalauzoltak bennünket nagyon szívesen a K2 nevű szórakozóhelyre, ugyanis ők is oda tartottak. A helyen leváltunk róluk és tekintetünk bejárta a helyet, ami nagyon megtetszett, hiszen volt mérsékelt tömeg, zene és jó hangulat. A DJ kicsit rockosabb számokat játszott, de élveztük, mindenképpen érdemes meglátogatni, ha arra jártok.        

  Folytatás következik, amikor bemutatom a következő városokat: Holašovice, Hluboká nad Vltavou, České Budějovice.

Szerző: I Empire  2009.11.02. 13:42 3 komment

Címkék: sör cseh csehország kocsma vár kastély moldva nightlife k2 útibeszámoló krumlov budejovice singer pub

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr701476144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

putyinné:) 2009.11.03. 11:33:50

jaj ezek a helyek annyira gyönyörűek:)
mikor ott jártam haza sem akartam jönni:D
padig a szállásunk elég brutális volt:D az volt a neve a helynek hogy hotel horfa:D na oda ne menjetek!!!:D
egy olyan faluban van, ahol van egy kocsma, egy hotel, egy sexshop és két lakóház:D

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.03. 12:55:17

Jártam én is arra, nekem is tetszett.
Németes, osztrákos fíling. Még a kemény cseh nyelv is, szóval nem sok szlávos dolog van ott. :-)

Ezért még szívesen elmennék oda.
Amúgy ha már osztrák hatás: mi a véleményetek az ausztroszlávizmusról?

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.11.03. 13:28:27

@Jobb híján MDF-es: Hát természetesen létezik, de ez teljességgel érthető. Gondolj csak bele, 1620. Fehérhegy.->a cseheket elverik az osztrákok, és örökös tartománnyá emelik. Ettől kezdve úgy is bánnak a területtel, mint a többi osztrák örökös tartománnyal és saját képükre igyekeztek formálni. Pláne igaz ez Dél-Csehországra. Ahogy leírtam az Eggenbergek és a Schwarzenbergek kezében volt a kastély hosszú időn át, és sztem kitűnik, hogy ezek nem eredeti cseh nevek... De azért Český Krůmlom megőrizte reneszánsz mivoltát is, ami nem épp német hatásra jött be. Szal igen érdekes az ausztroszlavizmus, jó sokat lehetne beszélni róla. Neked mi a véleményeD?
süti beállítások módosítása