Az 1830-40-es éveket a nemzeti mozgalom egészét tekintve inkább mennyiségi, mint minőségi változás jellemzi. Növekszik a „nemzetébresztők” száma, szaporodnak a kulturális események, 1840-ben J. K. Tyl szervezésében megtartják az első cseh bált, 1842-től sorra nyílnak a polgári társaskörök („besedák”), ahol hazafias vagy egyéb témájú cseh verseket („deklamovánkákat”) és énekeket adnak elő.

 Božena Němcová (1820-1862) a negyvenes években egy cseh vámhivatalnok fiatal feleségeként kapcsolódott be a nemzeti mozgalomba és az irodalmi életbe. Folklórgyűjtő munkája és szociográfiai jellegű publicisztikája, valamint népmesék egyéni hangvételű átírása után Babička (1855. Nagymama) c. regényével egycsapásra a cseh próza élvonalába kerül. A témát és az alakokat az írónő saját gyermekkorából és annak idillikus falusi környezetéből merítette. Az évszakok váltakozását követő, életképeken alapuló regény, mely a nagymama alakjában egy dolgos, viszontagságokkal és szenvedésekkel, de csendes, apró örömökkel is teljes emberi életet mesél el, az emberi utak és választások általános kérdéseit is megszólaltatja. Němcová prózája a faluregény, a szociális tematika és a lírai próza irányába számos kezdeményezést tartalmaz. Életútja a korabeli írói pálya általános bizonytalansága mellett a hagyományos női szerepből kilépni vágyó kimagasló egyéniség keserves küszködését is példázza.

Itt látható a híres Babička könyv, persze rengeteg módon megjelent már, ez csak az egyik borító, amit találtam, de az tény, hogy a mű értéke kimagasló, hiszen megteremtette a cseh irodalmi nyelvet, legalábbis sokan azt vették alapul a korban. Nemzedékek nőttek fel a Babička történetein, és nőnek fel mind a mai napig...

A magyar címe egyébként a Nagyanyó.

 

 

 

Szerző: I Empire  2009.11.04. 14:03 3 komment

Címkék: cseh romantika babička němcová božena

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr271458094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.04. 16:15:48

Božena Němcová járt a Magyar Királyság északi vidékein is, az ott élő szlovákoknál. Írt erről is.

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.11.04. 17:19:58

Ezt nem is tudtam. Köszönöm! Te olvastad?

loggoll 2009.11.28. 14:02:07

Hrabal is igen pozitívan ír róla az életrajzi regényében.

Tényleg járt a "Magyar Királyság északi vidékein is", de ez alatt ne szlovák falvakat gondoljunk, a legtöbb időt Miskolcon és Balassagyarmaton töltötte.
süti beállítások módosítása