Nos, ha nem is Csehország, de Václav Klaus újabb érdekes fantazmagóriákkal tömi a sajtót! Az elnök célja azért lehet a kilépés, mert hazája így nyerhetné vissza szuverenitását, ami csorbát szenvedett jelentősen, mióta EU-tagok. Legalábbis ezt nyilatkozta Petr Hajek, az elnöki hivatal helyettes vezetője, aki nem mellesleg Klaus kenyerespajtása és mindennap találkozik az elnökkel, talán a villásreggelit is együtt költik el nap-nap után a Hradzsinban és mindent megvitatnak a világ dolgairól.

   Mik is az előzmények? Nem nagyon akarok belemenni, a lényeg annyi, hogy készült egy bizonyos tervezet, hogy hogyan lehetne működőképesebbé tenni az EU-t. Ez a gondolat 2004 tájékán született meg, tehát már jó 5 éve! Mint ismeretes, ekkor 10 új tagállamot vettek fel az EU soraiba, csakhogy az EU működése nagyjából 15 tagországra korlátozódott, és ahhoz, hogy működőképes legyen, változásokra volt szükség. Megalkották a Lisszaboni Szerződést (azért Lissszabon, mert ott hozták össze), hogy megújítsák az EU működését. A tagállamok szép lassan kezdték ratifikálni a dokumentumokat. Az első komolyabb akadályt az írek jelentették, akiknek az elnöke egy népszavazástól tette függővé a ratifikálást. Az írek NEMet mondtak, így megindult az első kálváriája a szerződésnek. Végül idén, meggyőző (több, mint 60%-os) többséggel az írek ratifikálták és elfogadták a szerződést.

   Ekkor jött képbe a mi Václav Klausunk. A cseh parlament egyöntetűen elfogadta a tervezetet, és a cseh kormányfő ennek megfelelően alá is írta a dokumentumot, már csak Klaus aláírására volt szükség, csakhogy habozott. Okát igazán máig nem ismerjük, legalábbis a valós okát, mert mindenfélét mondott. Húzni akarta az időt, hogy a briteknél kormányváltás legyen, mert az új elnök népszavazást rendelt volna el, amelyen biztos elbukott volna a tervezet. Szerencsére erre nem került sor, mert a most már lassan elsőszámú közellenségnek számító Klaus aláírta a szerződést, így valószínűleg decemberben életbe is fog lépni a Lisszaboni Szerződés.

   Klaus nem tud beletörődni ebbe az EU-s dologba, mikor döbbent rá, hogy az EU-n kívül is van élet. Biztos fárasztó lehet mindenféle kongresszusi rendezvényeken részt vennie és diplomatákkal jópofiznia, miközben csorba esik a cseh nép szuverenitásán, hiszen mindenféle diplomáciai szabályokhoz kell alkalmazkodniuk. De végülis lehet, hogy igaza van... Inkább lemond több milliárd koronás fejlesztési pénzről, beruházásokról, infrastruktúráról azért, hogy a népe szuverenitása visszaállítódjon.

   Sajnálom, lehet, hogy bántó amit írok, de Klaus pajtás viselkedésére nincs ésszerű magyarázat, számára csak saját maga létezik a Földön, és ezért nem veszi észre, hogy a cseh nép nem ő egymaga, mert ők biztos, hogy nem ezt akarják...

 

Szerző: I Empire  2009.11.06. 13:17 Szólj hozzá!

Címkék: politika csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr121504677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása