Kam za kulturou?

     Kam za kulturou?-szól a cseh, azaz jössz művelődni? Mi mentünk és nem is bántuk meg, remélem te is követsz engem, és hasonlóan nem fogsz csalódni Dél-Csehország újabb szépségein!

 

  

    Szállásunkról még nem is említettem szót, úgyhogy itt az ideje! Hotel Garni-ban szálltunk meg, ami egy takaros háromcsillagos szálloda közel mindenhez. Tényleg, mintha a hotel köré építették volna a várost, nagyon hamar el lehet érni mindent. Reggeli után buszba pattantunk és nekivágtunk a napnak. Először Holašovicé-t látogattuk meg, ami a világörökség része volt, képekkel ecsetelem, hogy miért. A mindössze száznegyven lelket számláló falucska már a XII. században létezett. Az idők során a falu népibarokk stílust felvette és egységesen használta, tipikus cseh vonás, ez csak errefelé jellemző és nagyon szép. Itt egy órás sétát tettünk, többet nem is érdemes, mert a falu fél óra alatt teljesen bejárható. Kellemes időt töltöttünk el itt, az idő szép volt, és a hely is csöndes, nyugodt, szép volt, illetve még mindig szép a hely:)

 

 

  Ezután Hluboká nad Vltavou következett.  A város mintegy 10 km-re fekszik České Budějovicetől. Leginkább a gyönyörű neogótikus váráról hires, amely egy nagy angolparkban található. Hluboká vidéken helyezkedik el, tavak és erdők (vadászkastélyokkal) veszik körül. A város szintén hires fesztiváljairól és kiállitásairól. Sportolásra is lehetőség van, mint például lovaglásra, lóversenyekre és golfra. Hluboká megtekintése biztosan nem okoz az odalátogatónak csalódást, így nekünk sem, lenyűgöző a vár valóban.

 

 

   A vár megtekintésért természetesen fizetni kell, na nem a külső megnézéséért, mert az még ingyen van, hanem a vár termeinek idegenvezetőstül való végigjárása. 20percenként indul inglis grúp, de kérni kell előre időpontot, ugyanis szoros rend van, mi le is késtük az időpontunkat, uh várhattunk 20percet. Addig gyönyörködtünk belülről. A 20p leteltével szólítottak, és mi befáradtunk a hallba, ahol Lenka, a kedves idegenvezető lány már várt ránk. Tőlünk egy srác forditotta magyarra annak, aki netán nem értené, hogy Lenka mit mond, de sajnos -mint később kiderült- Lenka nem csak az angol nyelvvel nem volt teljesen tisztában, hanem a kastély történetével, berendezésével sem nagyon. Próbáltuk kérdezni erről-arról, de egy szekrényre egyszer ilyet mondott: It COULD be a jewelry cabinet. Ezt később kihasználtuk, és gátlástalanul kérdeztünk mindenről, eléggé zavarba hozva, de nem megszégyenítve, hiszen a gonosz turista csak szórakozni kívánt. A kastély egyébként a Schwarzenbergek kezében volt elég sok időn át egészen 1931-ig, igen, ugyanazon Schwarzenbergeké, akik Český Krůmlov urai is voltak. Lenka mesélt egy érdekes történetet, ezt most itt megosztom: Volt egy kép, amire persze rákérdeztünk, hogy ki van rajta, erre: Adam von Schwarzenberg, aki igencsak szeretett vadászni, egyszer az uralkodóval, vagy a herceggel kettesben mentek vadászni, és olyan jól sikerült a vadászat, hogy a herceg (vagy uralkodó) a vadkan helyett Adam-ot találta el nem is akárhogy, az szörnyethalt sérüléseibe. Nagy vadászként egyikük sem vonult be a történelembe, az biztos....

    

 

Na, de egy kis tréfa után vissza a komoly dolgokhoz: Az idegenvezetés elméletileg egy órás, de hát a szüntelen kérdéseink miatt ez másfél órára ugrott. Rendesen, gondosan berendezettek a termek, tehát az érdeklődő szem nem fog unatkozni, az idegenvezeővel meg még szórakoztató is:) Így telt a koradélutánunk, ideje, hogy visszatérjünk a szállásunkra.

   České Budějovice-be visszaérve városnézés volt a program, hiszen eddig csak sötétben, este láthattuk, most világosban is megcsodálhattuk ezt a nagyszerű várost. Azt már előző este észrevettük, hogy a cseheknél a gyalogosátkelőnél nem villog a zöld lámpa, hanem rögtön átvált pirosra, de nem is akárhogy! Mi lemértük, illetve kipróbáltuk, hogy futva sikerül-e átérnünk, nos NEM, lehetetlen! Sprintelve Usain Boltnak talán menne, nekünk az egyiken épphogy sikerült átérnünk, mielőtt piros lett volna, képzelem egy botos öregember hogyan siet át...

   Állítólag Közép-Európa legnagyobb főtere itt található, hát nem tudom, ezzel nem értek egyet, mert a krakkói Rynek meg Európa legnagyobb tere, vagy Krakkó nem Közép-Európa, hanem kelet? Mindenesetre valóban nem kicsi a főtér.

 

 

  Na, ez volna az itt fönt II. Přemysl Ottokár tere. Itt is rögtön sok látnivaló van: szökőkút, városháza, Fekete torony és megannyi szép kis épület. Megnéztük a Szt. Miklós templomot, ami igen érdekes kevert stílusú, köszönhető annak, hogy leégett a történelem folyamán. Egyszóval rengeteg a látnivaló, érdemes lesétálni a folyópartra is, ami kellemes sétálást kínál. A közös séta, városnézés után gyorsan kerítettünk magunknak egy éttermet, hogy a helyi specialitásból minél többet pusztítsunk, ez pedig nem volt más, mint a knédli. Bizony, gondolom sokan kóstolták már, én sem először ízlelhettem meg. Nagyon jót lakmároztunk és egy Budvar sörrel öblítettük. Ezután a fiatalság a Tesco-ba, illetve Tesco Express felé vette az útját, ahol mindenféle tudatmódosító eszközöket vásárolt potom pénzért.

 

 

http://www.virtourist.com/europe/budejovice/07.htm -még több info a város látnivalóiról, én most csak egy-két dolgot írtam, ami eszembe jutott.

 

  

   Több helyet is felkerestünk este, találtunk több nagyszerű helyet, természetesen véletlenszerűen, úgy a legjobb. Amit ajánlok, de persze a nevét nem tudom, az egy keskeny épület, feltűnően az, úgyhogy észre lehet venni (persze csak ha közel vagy, hiszen tényleg nagyon keskeny). Úgy gondoltuk, hogy a szórakozásunkért ma is a K2 fog felelni, de csalódnunk kellett, hiszen heavy metal koncert zajlott, és arra éppen akkor nem vágytunk, így angolosan távoztunk (persze azért becsületből egy számra hedbengeltünk).

   Végül helyi fiatalokkal próbálkoztunk és megint bejött, elirányítottak minket a Zeppelin nevű helyre, ami a főtéren van, ez egy emeletes ház, a party a harmadik emeleten van. Nem volt rossz, jól éreztük magunkat, ha valaki szeretne bulizni, akkor kövesse ezt a példát. Így zajlott le tehát a második nap. A harmadik nap nem csak szerencsés hazatérésemről számolhatok be, hanem még két városról, amit szintén ne hagyjatok ki! Ajánlom magamat:)

 

Szerző: I Empire  2009.11.10. 23:16 12 komment

Címkék: sör kultúra utazás cseh budweiser budvar budejovice holasovice ceské hluboká nad vltavou

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr991502641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2009.11.10. 23:24:57

Nagyon tetszik a hely is, meg a cikk is! :) Furcsa, hogy az ember ritkán hall az ilyen szép helyekről,nem?

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.11.11. 10:52:11

Köszönöm!
Valóban főleg akkor hallunk ilyesmiről, ha bejárjuk, vagy ha ilyen cikkeket olvasunk:)

sestra 2009.11.12. 14:07:10

helyesen:
kam za kulturou? (nincs benne ov...az valami más lenne, de ide nem kell!!)

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.11.12. 14:34:32

@sestra: Való igaz! Megszaladt a kezem, máris javítom! És köszönöm!

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.11.12. 16:25:35

Na ezúttal is elég élményszerű és jó stílusú beszámolót olvashattunk, köszönjük!

Savigny (törölt) 2009.11.12. 21:09:36

igazából szerintem sok cseh város követeli magának ezt a címet (mármint, hogy nekik van a legnagyobb főterük) - utoljára Plzeň-ben hallottam, de Jihlava főtere sem kicsi...

Remélem minél többet fogsz még írni Csehországról is, nagy kedvencem :)

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.11.12. 21:10:54

@Savigny: Köszönöm a kedves szavakat!
Igen, hétvégére meglesz a III. rész is, valamint befejezem a Krakkói mesé-t, hiszen Krakkó is megér még egy-két posztot:)

futura 2009.11.12. 22:38:28

Budejovicében nem szabad kihagyni a Budweiser sörfőzde sörcsarnokát a belvárosban. Gótikus(!) stílusban épült, és 1400 akárhánytól folyamatosan üzemel.
Fontos!
A forgalomba hozott Budweiser (Budvar) a szabványos 12 alkoholfokra van beállítva, de sörcsarnokban a hagyományos 15 fokost csapolják. Ég és Föld.
Öt korsó után, ahol ha kiürült a korsó, kérni sem kell, rögtön cserélik frissre,
nehezen találtam a szomszéd hotelt.
Legnagyobb meglepetésemre, másnap nem volt "másnap".

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.11.12. 22:56:54

@futura: Így van! Mi is láttuk a sörgyárat, persze csak kivülröl. Amit írsz a különbségekről, természetesen így van, hiszen amit itthon gyártanak Kozel-t, az ihatatlan, amit kinn Velképopovickében, az meg isteni!
Akit érdekel leírom a titkot:
A licencet 3 ország birtokolja a cseheken kívül: Szlovákia, Oroszország és mi. Malátát is a KOZEL adja, mert az saját termesztésű, ám ugye magyar vízből készül Kőbányán azt hiszem, ami messze elmarad a cseh remektől.
Ja, és nálunk 180 FT egy Kozel, náluk a 15fokos Budweiser 9Kč (=90 FT plusz flaska).

Savigny (törölt) 2009.11.13. 08:51:50

sajnos, vagy nem sajnos, de a kozelből úgy tudom már csak egy fajtát gyártanak Velképopovickében, a többit Plzeňben készítik, na nem mintha az egy tavaly alapított sörfőzdécske lenne, de igaz, amit itthon lehet kapni plzenit, kozelt, staroprament, azt bizony itt gyártják az éles saroknál :( - úgyhogy bármikor jövök haza Prágából, még Brno mellett meg szoktam állni a Tesco-ban és telerakom a csomagtartót kinti Kozel-lal :)))

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.11.16. 12:05:50

Gyerekek azért tegyük hozzá a hazai víz védelmében, hogy egyáltalán nem rossz az, sőt jobb mint a cseh vizek, csak egyszerűen nem ugyanaz.

Ráadásul amikor mondjuk a Kozelt pozicionálták anno a magyar piacon komolyan el kellett gondolkodniuk azon, hogy milyen sört hoznak be. Ma magyar viszonylatban a Kozel közel (haha) ugyanazt jelenti mint cseh viszonylatban. Egy középsör. Ha megtartották volna a cseh minőséget, akkor a Kozel a magyar sörök között felsőkategóriás lenne, ami viszont sem a cég marketingjével, sem árképzésével nem fér össze, így az árához képest túl jó minőségével erős torzulást okozott volna a piacon.

Tehát be becsüljük le a kőbányán fakadó forrásainkat, remek víz csurdogál abból, csak egyszerűen a licensz megkötésekor gondolom megszórták a szerződést egy kis kukoricagrízzel is. :)

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.11.16. 15:59:31

@BDzsH: Nem tehetik meg, hogy változtatnak a licencen egy kis kukoricagrízzel, hiszen azért licencalapú. Azzal egyetértek, hogy nem rossz a Köbányai víz, csak agyonhasznált. Boldog-boldogtalan abból gyárt sört, és ez nem tesz jót a víznek.
süti beállítások módosítása