Szent Vencel döglött lovon, Prága, Csehország

 

 A megdöbbentő alkotás David Černý műve, Szent Vencelt, a csehek védőszentjét ábrázolja, méghozzá igen furcsa módon: egy feje tetejére állított döglött lovat ül meg. A szobor persze karikatúra, Szent Vencel lovasszobrát hivatott kiparodizálni. A szobor néhány hétig a prágai Vencel téren az eredeti lovasszoborral szemben volt felállítva, nem kis felháborodást váltva ki ezzel. Ezután magánterületre került az alkotás (Lucerna palota), igaz még így is Prága legkedveltebb turista-attrakciói közé tartozik. 

 
 David Černý
nevéhez fűződik egyébként többek között az Entropa elnevezésű alkotás, amely az EU országait ábrázolja, mindegyiket egy-egy sztereotípiával megjelenítve; Magyarország például dinnye és szalámi, míg Bulgária guggolós vécé képét öltötte magára.

 

 Az Európai Tanács brüsszeli épületének több emelet magas előcsarnokában egy falat foglal el  Entropa című vadonatúj (2009. január) alkotása, egy műanyag mozaik, amelyet a cseh kormány rendelt meg, abban a hitben, hogy a művész az összes tagállamból felkér egy-egy alkotót a mozaik egy-egy darabjának elkészítésére a cseh mottót – »Európa korlátok nélkül« – jelképezni. Černý azonban kitalált még huszonhat különböző nemzetiségű művészt, a pályaképüket, az életrajzukat, akiknek a nevében a művet egyedül készítette el. A műalkotás az összes tagállamot külön-külön kigúnyolja.
                                                                                            
  Írja a Wikipedia

 

Szerző: Zajka  2009.12.05. 07:00 2 komment

Címkék: prága vicc kultúra cseh david černý szent vencel

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr731561726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petrzsalka 2009.12.05. 10:49:21

Az Entrópa c. alkotása szerintem zseniális. Szinte minden ország felháborodott rajta. De általában a polgárpukkasztás is a célja.
Képzeljük el, milyen botrány lenne, ha Szent István királyunk lenne így ábrázolva.

loggoll 2009.12.05. 19:03:00

Az Entropa makettjét kb. egy hónapja lehetett látni Budapesten. Itt volt a fickó is.
süti beállítások módosítása