A sorozat folytatódik, nem állunk le, így örömmel mutatom be a nagyérdeműnek a cseh futball egyik, ha nem a legnagyobb labdarúgócsapatát, ez pedig a Sparta Praha! A legsikeresebb cseh klub, a cseh játékosok legjava is ebben a klubban "szolgált". Jelenleg is élvonalbeli klub, a Gambrinus Ligában próbál újabb címeket begyűjteni. Hazai pályája az AXA Aréna (csehül: Letná Stadium).

 

 

 

    Az ötlet, hogy futballcsapat létesüljön három testvérnek köszönhető: Václav, Bohumil és Rudolf Rudl. Hármójuk köré csoportosultak a fiatalok, amikor 1893. nov. 16-án megalapították az Athletic Club Sparta egyesületet. Hamar választottak hozzá trikolórt, ami a címerben jól megfigyelhető: a kék Európát szimbolizájla, míg a piros a királyi várost, ám a sárga szín kiléte ismeretlen. Eleinte fekete mezben játszottak a játékosok, később fekete-fehér csíkozásban egy nagy S betű felirat kíséretében egészen addig, amíg az elnök Londonban nem járt, és látta az Arsenal csapatát futballozni vörös mezében. Ekkor Mr. President úgy döntött, hogy ez jó lesz otthon is, és hazahott egy ilyen vörös szettet a csapatának. Még nem is sejtette, hogy ezzel a legrégibb hagyomány megalapítója lesz, hiszen azóta is ez a hivatalos meze a Spartának, fehér nadrággal és fekete sportszárral.

 

    Az 1920-as évekkel megkezdődött az ún. "Iron Sparta", azaz Vas Spárta éra, amikor a csapat címet címre halmozott nem sokkal Csehszlovákia megalapítása után. Az igazi fanatikusok sosem felejtik el az akkori nagyágyúkat: Peyer, Hojer, Perner, Káďa, Kolenatý, Červený, Hochman, Burgr, Hajný, Šíma, Silný, Čtyřoký, Košťálek és persze Oldřich Nejedlý, az 1934-es VB gólkirálya. Csehszlovákián kívül is sikeres volt a klub, hiszen 3-szor hódította el a Közép Európa Kupát (1927, 1935, 1964), ezek a sikerek csak tovább öregbítették a csapat hírnevét.

    Ám az aranyidőszak véget ért a háborúval egyetemben. A szocialista rezsimet igencsak megszenvedte a klub, rengeteg változás ment végbe, ami nem tett jót a klubnak. 1954-ben nyertek bajnokságot, de utána 11 éves hányadtatás következett, amire nem szívesen emlékszenek vissza. A kulimászból a klubot 3 hős húzta ki: Kvašňák, Tichý és Mašek, akik annak a cseh válogatottnak is a tagjai voltak, akik ezüstérmet szereztek az 1962-es chilei VB-n.

    Ezzel nem fejeződtek be a megpróbáltatások a klubnál, hiszen 1975 fekete dátumnak számít a Sparta történetében. 1975-ig ez a klub volt az egyetlen, amelyik még sosem esett ki az élvonalból, ám a körülmények összejátszása miatt kiestek az élvonalból, ahonnan rögtön fel is jutottak. A szurkolók és a játékosok egyaránt kitartottak a klub mellett ebben a válságos helyzetben. ekkorra már a Sparta büszkélkedhetett a legnagyobb szurkolótáborra, és a stadionja is 40 ezer főt volt képes befogadni. Ám ezután egy újabb aranykorszak következett, bajnoki címet nyertek egyet a másik után, sőt olyan jól ment a szekér, hogy az 1984/85-ös szezonban UEFA kupa negyeddöntőt játszottak, igaz ott alulmaradtak. Nem kisebb játékosok játszottak ekkor a klubért, mint: Siegl, Horňák, Němeček, Frýdek, Němec, Kouba.

    A szurkolók között megoszlanak a vélemények abban, hogy mely időszak is a legsikeresebb a klub történetében, és mik a legnagyobb elért sikerek. Egyesek az Iron Sparta alatt elhódított 2 Közép Európa Kupát tartják a legfontosabbnak, másik pedig a Bajnokok Ligájának "nulladik" évében bemutatott menetelés, ahol elődöntőig jutott a csapat. Akkor még más volt a lebonyolítás, és először a cseheknek a Glasgow Rangers-t, majd az OM (Marseilles)-et kellett legyűrniük, ezután bejutottak az úgynevezett elődöntő-csoportba, ahol a Barcelona, Dinamo Kijev és a Benfica várt rájuk. Másodikként végeztek, ám csak az első jutott be a döntőbe, így hivatalosan Európa harmadik-negyedik legjobb csapatává avanzsált.

    Azonkívül hogy a saját szurkólóit szórakoztatja a Sparta, még más fontos szerepe is van hazája labdarúgásában. Évek óta, a Slavia Prahaval egyetemben, a nemzeti csapat alapját képezi ezen két csapat játékosai. Nem kis nevek kerültek be a csapatból a válogatottba, akik aztán nevet szereztek maguknak a válogatottban is. Nem is nagyon mennék bele, mert rengeteg nevet tudnék felsorolni, így kiszakítok egy-két fontosabb, aktuális nevet. A Spartában futballozott pl.: Petr Čech, Zdeněk Grygera, Tomáš Hübschman, Jaroslav Blažek és Karel Poborský.

Összegezve a sikerek számokban: Csehszlovák bajnok 24-szer, cseh bajnok 10-szer, csehszlovák kupa-győztes 12-szer, cseh kupa-győztes pedig 5-ször. Azt hiszem bátran állítható, hogy igen sikeres a klub.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: I Empire  2009.12.15. 10:30 9 komment

Címkék: sport foci cseh sparta csehszlovákia sparta praha vörösök letna

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr371594457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2009.12.15. 10:53:00

Emlékszem,pár éve a Fradi játszott a Spartaval a BL selejtező utolsó körében. Itthon nyertünk, Prágában meg csak hosszabítás után tudtak továbbjutni Poborskyék. Na az még jó Fradi volt :-)

LEN 2009.12.15. 12:21:28

@Nietoperz: Azóta is a szívem szakad meg ha arra gondolok...

Picit talán részletesebb is lehetett volna a poszt, pölö engem nagyon érdekelne hogy miért is Sparta?

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2009.12.15. 12:29:41

@LEN: Szerintem a spártai katonák legendás küzdőszelleme és bátorsága szolgált alapul a névadáshoz :-) Mást legalábbis nem nagyon tudok elképzelni

LEN 2009.12.15. 12:36:06

@Nietoperz: Most már én is megnéztem a wikit, na. És így még a sárga színre is fény derült. :-)
Megyek, elolvasom a gyűlölt belgrádi vörös csillagot is!

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.12.15. 17:12:04

@LEN: Én is néztem a wiwkit, de a hivatalos honlapon is megnéztem ezt a színproblémát, és ott azt írják, hogy már nem ismert a sárga szín, így gondolom a wikis szerző csak gyártotta a teoriát, ami egyébként nem rossz.

1sx 2009.12.15. 18:35:25

"Még nem is sejtette, hogy ezzel a legrégibb hagyomány megalapítója lesz" - mármint hogy? A klub legrégibb hagyománya? A cseh futball legrégibb hagyománya?

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.12.15. 18:37:25

@1sx: Nyilván a klubé, hiszen azóta használják ugyanazt az uniformist. Ez sztem kiderül a szövegből

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.12.15. 19:10:01

@1sx: Nyilván a klubé, hiszen azóta használják ugyanazt az uniformist. Ez sztem kiderül a szövegből

1sx 2009.12.15. 19:40:20

@I Empire: Ok. Nekem nem volt egyértelmű, köszi.
süti beállítások módosítása