Avagy Veselé Vánoce (cseh: Boldog Karácsonyt)!

A sorozat második tagjaként íme egy kis összefoglaló, hogy a "nyugatot" képviselő szláv népek (cseh, lengyel, szlovák) hogyan ünneplik a világ legkedveltebb ünnepségsorozatát. Szerettelek volna meglepni benneteket különleges szláv szokásaikkal de (a dél-szlávokkal ellentétben) az említett országokban igencsak hasonlóan ünneplik a Karácsonyt, mint kicsiny hazánkban.Azért összegyűjtöttem egy-két érdekességet.

A csehek vánočkát (édes, 9 darab fehér tésztából font kalács mazsolával), melynek elnevezése a Vánoce (Karácsony) szó kicsinyítőképzős változata (vagyis kiskarácsony/karácsonyocska), vaníliás kiflit, esetleg díszes mézeskalácsot vagy diós darázsfészket (amit - csakis a jókedv megalapozása miatt - rummal készítenek) majszolnak. Mellé medovinát (mézbor), puncsot vagy forraltbort szürcsölgetnek. A karácsonyi ünnepeket megelőzően a Mikulás itt gyümölcsöt és édességet hoz a jó gyerekeknek (mint itthon), de szenet vagy krumplit a rosszanak. Szenteste - déli rokonaikhoz hasaonlóan - böjtöt tartanak, hisz így meglátják a szerencsét hozó arany kismalacot. Utána jöhet a halleveses, boros kolbászos vacsora. A nők gyakran versengenek a konyhában és akár egy tucat ételt is elkészítenek az ünnepi vacsorára. Érdekesség, hogy Český Krumlovban Medvekarácsonyt tartanak, ahol az idelátogatók a gyerekekkel együtt megajándékozhatják a várárok medvéit.

Lengyelországban nem a Mikulás, hanem a Gwiazdor (Csillagember) látogatja meg a gyerekeket az ünnepek előtt. A Szenteste az első csillag megjelenésével kezdődik. Mindig eggyel több teríték van a lengyel ünnepi asztalon, így fejezve ki, hogy Jézust is várják maguk közé. Ha váratlan vendég érkezik, ő fogyaszt a plusz terítékről. Az este fénypontja az ostyatörés pillanata, amely a kiengesztelődést jelképezi. Sajnos kiveszőben lévő szokás, hogy a 12 apostolt szimbolizálva 12 féle étel kerül az asztalra. Éjfélig a lengyelek sem esznek húst, így például céklaleves vagy mákostészta kerül az asztalra. Ha jól laktak, következhet az ajándékozás. Minnél hosszabb a várakozás, annál élvezetesebb az ajándékbontás.

Szlovákiában egy nagy tál kerül a karácsonyfa alá, amit pénzérmékkel, fokhagymával és kenyérrel töltenek meg. Ezek a gazdagságot, az egészséget és az elegendő élelmet jelképezik. Gombalevest, halat, aszalt szilvát, borsót és süteményeket fogyasztanak az ünnepi vacsorán. Régen a karácsonyi asztalnak varázserőt tulajdonítottak: rajta, alatta, mellette minden megszentelelődött. Volt, hogy a munkaeszközöket is az asztal alá rejtették, ezzel biztosítva a jövőévi munka eredményességét. Ha az asztal lábait lánccal kötik össze, az a családi összetartást mutatja. A kenyérmorzsáknak is különleges varázserőt tulajdonítottak, ezért vagy a terménybe keverték vagy gyógyításra használták. Ismét egy érdekesség: a 900 éves magyar uralom alatt a népdalok segítettek megőrizni a szlovák nyelvet. Talán ezért alakult ki az a "szokatlan szokás", hogy gyakorlatilag minden nap megünnepelnek egy-egy szentet.

Ezzel a cikkel is kívánok minden kedves olvasónknak és szerzőnknek Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket!

 

Szerző: Jüzli  2009.12.23. 17:50 12 komment

Címkék: lengyel ünnep cseh karácsony szlovák szokások ünnepség vánočka nyugati szláv český krumlov gwiazdor

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr781618594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.12.23. 20:33:40

Český Krůmlov-ban én is láttam a várárkot, ahol a medvék élnek-elvileg, merthogy egyet sem láttunk (ez ősszel volt). Mindenesetre érdekes, és szép hagyomány:)

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2009.12.24. 16:33:28

Boldog Karácsonyt és sok-sok ajándékot a fa alá!!! =)

Savigny (törölt) 2009.12.24. 16:45:05

Děkujeme za psaní blogu po celý rok, veselé vánoce a šťastný nový rok!! :) (Köszönjük az egész éves blogolást, boldog karácsonyt és új évet!!)

Jüzli 2009.12.24. 23:10:34

Veselé Vánoce a moc-moc dárků!

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.12.29. 19:54:43

@I Empire: Érdekes, mert én is elvileg ugyanakkor voltam ott, és én láttam a medvéket. Vagy Te ittál túl sokat, vagy én ittam túl sokat mire odáig jutottunk :)

kalapácstollú 2010.01.03. 02:02:56

@I Empire: Én tavasszal jártam ott (egy március, ami inkább télies volt), akkor láttam a két medvét.

DjBowden 2010.01.03. 10:52:40

Írjatok a SZERB karácsonyról... ott vannak érdekes dolgok
Pl náluk nem fenyőfa van hanem TÖLGYFÁT visznek be a lakásba és DIÓT dobálnak az asztal körül :)

és szalmával is "összepiszkítják" a lakást :)

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2010.01.03. 10:57:50

@DjBowden: De Ti is január 7-én karácsonyoztok?? :)

Jüzli 2010.01.03. 11:55:45

@DjBowden: A Dél-szláv című bejegyzésben találsz a szerb karácsonyról érdekességeket. Így igaz, délen kicsit tényleg más a karácsony!

DjBowden 2010.01.04. 01:33:10

@Nietoperz: Igen... mivel szerb vagyok :)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.05. 11:55:15

"Ismét egy érdekesség: a 900 éves magyar uralom alatt a népdalok segítettek megőrizni a szlovák nyelvet."

Ugyan, ez az utolsó 50 évre sem igaz (1918 előtt), talán a mai magyarországi szlovákok körében, ahol a családi kommunikáció nyelve is magyar, lenne szerepe a népdaloknak.
süti beállítások módosítása