A nagy érdeklődésre tekinettel, itt a folytatás. Ez az összeállítás kicsit kevésbé ismert, de szintén igen kedvelt itókákról szól.

Krupnik: gabona- és mézalapú, tradicionális édes ízű alkohol, likőrhöz hasonlatos. Különleges ízét a méz és a gyógynövények adják. Receptjének ezernyi változata öröklődik generációról generációra. Litvániában és Lengyelországban kedvelt ital. Fogyasztják forrón, szobahőmérsékleten és hűtve is.

Julischka: cseh nyelvtudásom segítségével a horvát palackról a következőket sikerült kiderítenem: 25%-os likőr, remek koktél alap. Régi receptjének alapja a szilva, szobahőmérsékleten fogyasztandó. Emlékeim szerint magában is igen finom.

Kvasz: kelet-szláv rozs(kenyér) alapú hűsítő üdítő ital minimális (1% alatti) alkoholtartalommal. Rendszeres fogyasztása ajánlott sportolóknak (mivel fontos aminosavakat tartalmaz) és az emésztőrendszere is kiváló hatással van. Íze egy nagyon gyenge sörhöz hasonlatos, de ízesíthető mindenféle gyümölccsel vagy mentával is.  Gyerekek is fogyaszthatják!

Grog: rumos forró ital. Receptje a forralt borhoz hasonló, de barna rumból készítik. Citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítik. Igazán megmelengeti az ember szívét, de csak óvatosan. A grog azért erősebb, mint a forralt bor.

Borovicska: 38-40%-os boróka- vagy fenyőpálinka. Szlovákia nemzeti itala, de a csehek is gyártják. Jellegzetes boróka illattal és tiszta, áttetsző színnel rendelkezik, a ginre hasonlít. Még Anyukám is mindig örömmel emlegeti kedvenc borovicskáját.

Maraschino: keserédes likőr, melyet Marasca megyből készítenek, ami dalmát területeken – Horvátoszgágban Zadar környékén és Dél-Olaszországban – terem. Egyediségét a méz, a Marasca megy és annak összetört magjának mandulához hasonló íze adja. Szokás szerint szalmával borított üvegben árusítják.

Medovina: mézbor (esetleg pálinka vagy sör). Igen kedvelt szláv ital. Készítésének számtalan receptje van. A fiatalság kútjának tartják, mert rengeteg energiához jutunk általa.

Gorilka: ukrán vodka/pálinka. Inkább összefoglaló név, mint egyfajta ital. Magas alkoholtartalmú, színtelen szívet melengető itóka.

Szerző: Jüzli  2010.01.14. 07:00 9 komment

Címkék: ital szláv grog borovicska kvasz krupnik julischka maraschino medovina gorilka

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr321651453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.14. 09:12:13

Ezekből (a nyilvánvalóakon felül) mit lehet beszerezni hazánkban?

Mocoria 2010.01.14. 09:24:42

A medovina lengyel területen a miód pitny névre hallgat. Van belőle dwójniak meg trójniak, sőt, biztos többféle is, de én nem vagyok nagy szakértő. Régen nagyon szerettem, a Królewski volt az egyik kedvencem - de most már kerülnöm kell, mert másnapra megfájdul tőle a fejem (ez nem az ital hibája, hanem a fejemé!). Nem, nem egy üveg után fáj a fejem tőle, hanem egy pohárka után. De finomnak nagyon finom.

Krupnikból egyszer ittam házit, azóta a bolti nem ízlik... A nagy átverés azért az, hogy krupnik néven van a lengyeleknek árpakása-levesük is (nem olyan finom, mint az üveges...) - tehát nem mindegy, hogy valaki issza, vagy kanalazza a krupnikot.

A zubrówka nagyon jó. A lengyelek azzal cikizik a zubrówka-kedvelőket, hogy azért van olyan "finom aromája" a zubrówkának, mert a füvet, amit beletesznek az üvegbe, lepisili a bölény...

A sima vodkákat nem bírom meginni, olyan a szaguk, mintha valami oltás előtti fertőtlenítőé. A gyümölcspálinkák viszont jöhetnek! Sőt, a mézes-paprikás is jöhet!

Mocoria 2010.01.14. 09:29:03

Kvászt utoljára a nagy Szovjetunióban ittam, méghozzá Tbilisziben, egy utcai tartálykocsiból. Annak utolérhetetlen hangulata volt. Most viszont elmegyek majd az Arbatba, és veszek kvászt. Kíváncsi vagyok, ez milyen lesz.

M65od 2010.01.14. 09:41:02

De jó kis hiánypótló összeállítás ez a fontosabb dolgokról végre:)) A kvászt egyszerűen szeretem a fene a kicsavart ízlésemet, az itteni orosz boltokban kapható félnémet verzió is elmegy, de az oridzsi ukrán a legjobb (persze odakint még jobbakat is lehet találni de ez már csak szőrhosszábafűrészelés:)).
A gorlicsenka még azoknak is iható akik általában nem kedvelik a natúr vodkát, és odakint kellemes ennek a "bialenka" alfaja is.
Köszönjük a cikket!

Šišmiš 2010.01.14. 14:37:38

Hidegfront várható, tehát szükség is lesz ilyen itókákra:)

Jüzli 2010.01.14. 22:07:32

@Krajcs: Orosz üzletekben érdemes utánuk nézni(gorilka, kvasz). Mézbort hazai termelők is csinálnak. Julischka-t én csak Horvátországban láttam eleddig, Grogot itthoni alapanyagból is lehet. A Krupnikról sajnos gőzöm sincs...

sóskatáska 2010.01.15. 12:57:34

Kvaszt 83-ban ihattam volna a Vörös tér környékén, de az automaták előtt kigyózó hosszú sor, és a higiénia teljes hiánya elvette a kedvem.Egy darab üvegpohárból ivott mindenki, ezért meglógtunk a csoporttól és kerestünk egy helyet ahol volt sör.

stvrtok 2010.01.16. 22:38:42

A kvász Tbilisziben a legjobb, bár meglehetősen eltér az íze más vidékekétől. A mindenki által használt üvegpohártól meg nem kell félni, mert a kvászárusító néni gondosan megtörli a poharat, mielőtt a turista kezébe adja. Igaz, azzal a ronggyal törölgeti már vagy 35 éve ;-)
süti beállítások módosítása