Valószínűleg nem sokan vannak, akiket még nem ébresztett fel a közeli útfelújítás zaja, vagy a szomszéd üvöltő rádiója a kora reggeli -még éppen alvásra szánt- órákban. Mindezt azonban legtöbben mérgelődve tudomásul vesszük, és másnapra már el is felejtjük a kellemetlen "ébresztőt". Nem úgy filmünk főhőse, aki szinte beleőrül ha környezete nem hagyja, hogy élje saját életét, a saját szokatlan-szokásaival és furcsa világnézetével. A Dzień świra tragikomédia és társadalmi karikatúra egyszerre - lengyel szemmel.

 

  Nem nehéz a címből kitalálni, hogy a filmben a főszereplő egy napjával fogunk megismerkedni. A történetet a főhős Adam Miauczyński (Marek Kondrat) szemszögéből látjuk, aki egyben a film narrátora is - általa ismerhetjük meg egy teljesen átlagos napját, csakhogy a Adamot szinte már őrületbe kergették a mindennapok apró problémái; mint például tömegnyomor a buszon, vagy az ugatást abba nem hagyó kutya, a talán még inkább idegesítő gazdájával együtt. Másról ez könnyen lepereg, de Adam Miauczyński nem egy könnyű ember: gimnáziumi tanárként állandó stresszben él, diákjai nem tisztelik, de otthon sem leli meg a nyugalmát. Képtelen kibújnia anyja vigyázó szoknyája alól, s lassan már bármi történik, egyből elönti a méreg, jóformán a képzeletét sem tudja megkülönböztetni a valóságtól. Mintha minden összeesküdött volna a főszereplő ellen, pedig élete nem sokban különbözik másokétól, csupán saját maga érzi ilyen nehéznek a sorsát. Ebben rejlik a film tulajdonképpeni üzenete is, arról, hogy az embernek minden nap meg kell küzdenie a saját világával, ami egyszerre pokolian nehéz, de végtelenül egyszerű is - mindez nézőpont és hozzáállás kérdése. A film nézése közben nagyítón keresztül látjuk és tapasztaljuk az átlagember napi harcát saját magával - nagy adag hummorral tálalva.

 


 A film 2002-ben elnyerte a Gdyniai Lengyel Filmfesztivál nagydíját.

 

Dzień świra (2002)
Rendezte, írta: Marek Koterski
Főszereplő: Marek Kondrat (Adam Miauczyński)
 

 A film előzetese:

 

Ide kattintva online nézheted meg a filmet (po polsku)

Szerző: Zajka  2010.02.17. 16:36 Szólj hozzá!

Címkék: film lengyel

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr261766606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása