Radnóti lírai képeslapjai megihlették a New York-ban élő szerb zeneszerzőnőt

  A magyar és a szerb kultúra, az irodalom és a kortárs zene izgalmas találkozásának lehet tanúja az, aki 2010. április 30-án ellátogat a Bakáts téri templombeli koncertre és irodalmi estre.

 Milica Paranosic New Yorkban élő belgrádi zeneszerző két éve Szerbiába hazalátogatva olvasta Radnóti utolsó verseit Danilo Kiš fordításában, melyek annyira megihlették, hogy művet komponált a centenáriumra. A zeneszerző a Razglednicákat zenésítette meg kórusra, ütőhangszerre, gordonkára és fagottra. A budapesti ősbemutató egyik érdekessége, hogy maga a zeneszerzőnő, Milica Paranosic is jelen lesz és itt hallja majd először a zeneművet élőben.

 A kantátát megelőzően Danilo Kiš szerb író és műfordító szövegeiből Fodor Tamás olvas fel válogatást, majd Takács Zsuzsa, Kossuth díjas költőnő mond költői beszédet.

 A zenemű szerbiai ősbemutatója Radnóti Miklós 100. születésnapján, 2009. május 5-én volt Borban, a Razglednicák keletkezésének helyén, ahol Radnótit 1944-ben a Heidenau lágerben több száz társával együtt munkaszolgálatosként tartották fogva. A darab bemutatásra kerül a Belgrádi Zeneakadémia idei április 26-i évzáró koncertjén is.

 A Szerbiában Danilo Kiš fordításában megismert versekre épülő alkotást a Belgrádi Zeneművészeti Kar tanárainak és hallgatóinak vegyeskara és zenészei adják elő Biljana Radovanovic karmester irányításával, miközben Mészáros Gábor, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színésze narrátorként magyarul mondja az utolsó verseket, a Razglednicákat.

 ,,Népi siratóénekhez hasonló a mű hangzása, dallamvilága szlávos, az egész gyönyörűséges és hátborzongató” - jegyezte meg Paranosic művéről Szentgyörgyi Klára, a Belgrádi Magyar Nagykövetség oktatási és kulturális szakdiplomatája.

 Az Ybl Miklós által tervezett Bakáts téri templom fogadja be be a két szerzőt, Radnótit, és Kišt. Pályájuk és sorsuk - hasonlóságuk és különbözőségük - mindannyiunk számára ismerős. Az okok és következmények ma is hatnak. Az Europetica fesztivált szervező Ráday Könyvesház szándéka szerint a templom, az elhangzó költemények, a felhangzó zene együttese teremti meg az esemény egységes liturgikus terét. A falakon kívül marad a hétköznapok nyelve, belül a csend, a figyelem teremti meg a ,,másképpen való beszéd” lehetőségét. - mondja Orbán György a fesztivál szervezője.

Esemény időpontja: 2010. április 30. 19 óra
Helyszín: Budapesz, IX. kerület Bakáts téri katolikus templom
Belépés ingyenes

Szerző: Zajka  2010.04.16. 20:17 Szólj hozzá!

Címkék: zene szerb danilo kiš

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr111927756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása