Február óta hallom a lengyelektől, hogy a Juwenalia így, a Juwenalia úgy: hogy ez bizony a legjobb - egy hetes - buli Lengyelországban; ilyenkor a legtöbb városban majd egy héten keresztül minden a buliról, koncertekről és a jó hangulatról szól. Május 4. és 9. között Krakkó is átadta magát az önfeledt szórakozásnak: a májusi őrületnek a rossz idő sem szabhatott gátat.

 Évről évre megrendezik az így már hagyományosnak mondható Juwenalia fesztivált a lengyel városokban: ilyenkor az egyetemisták legtöbbje megfeledkezik a tanulmányokról, beadandókról és majd egy hétig bulizik, koncertre jár, sportol, sörözik. A legtöbb helyszínt minden évben az egyetemi kollégiumok adják, ahol megállás nélkül programok sokasága várja az érdeklődőket. 

 Juvenalia: latin eredetű szó; I.e. 59-ben  Nero római császár tiszteletére napokig tartó játékokat és ünnepségeket rendeztek: a 21 éves uralkodó ekkor borotválta le első ízben a szakállát, amely jelképezte az ifjúkorboli felnőtté válást.
Hagyományt teremtve a későbbi császárok is ünnepelték a  Juvenaliat.


 A fesztivál talán legnagyobb látványossága a pénteken - az egyetem rektora ilyenkor szünetet rendel el - tartandó felvonulás Krakkó utcáin: a kollégiumoktól az óvárosig vonuló maskarás sereg leginkább farsangi bálra, vagy bolondballagásra emlékezteti az embert, de valójában semmihez sem hasonlítható a nem mindennapi hangulat.

 

 

  A krakkói Juwenalian egyébként olyan együttesek tették tiszteletüket mint a Kult, Strachy Na Lachy, Happysad vagy Hey: nagyjából a mi fesztiválzenekarainknak - Kispál, Tankcsapda, Edda stb. - megfelelő lengyel bandák.


Klikk ide még több képért!

Szerző: Zajka  2010.05.16. 15:44 Szólj hozzá!

Címkék: lengyelország krakkó juwenalia

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr512007372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása