Jó fél éve még arról írtunk (itt), hogy az Afganisztánban állomásozó lengyel katonák számát 600-zal megnövelve 2600-ra emelnék. Vasárnap viszont szóba került a haderők kivonása, miután életét vesztette a 17. lengyel katona Afganisztánban - Donald Tusk miniszterelnök megerősítette a híreket.

   A miniszterelnök a Radio ZET műsorában elmondta: a tizedes (Miłosz Górka) halálától függetlenül a kormány nem váltogathatja álláspontját a kinti katonák létszámát illetően, de mindenképp a mielőbbi kivonás mellett vannak. Mindemellett hozzátette, a NATO-hoz mindenképp hűségesek maradnának és csak közös megegyezés alapján vonnák ki a lengyel erőket az országból.

   A 25 éves Miłosz Górka szombat reggel páncélos konvojjal tartott a Warrior bázisról a lengyelek fő hadiszállása, a Ghazni bázis felé. A háborús övezet egyik főútján (Highway 1., amely az egyik legellenőrzöttebb útvonal az országban) haladva, 12 km-re a bázistól futott hatalmas aknára a járművük.

   Még szombaton tálib rakétatámadás érte a lengyel bázist (Warrior) - szerencsére áldozatok nélkül. Mieczysław Cieniuch tábornok elmondta: nehéz helyzetben vannak a kinti haderők, idén jóval több a lengyel katonák elleni támadás mint tavaly. Véleménye szerint a tálibok most még jobban próbálják megmutatni az erejüket az országban: nemsokára jönnek a választások, ezért az ellenállók igyekeznek minél nagyobb zűrzavart kelteni. Megjegyezte továbbá, a tálibok tudják és ki is használják, hogy a lengyeleknél most volt csapatváltás, és még tapasztalatlan az új haderő - a tábornok szerint ez a legnehezebb időszak a katonák számára.

   A lengyel államfőjelöltek is egyhangúan a kivonás mellett vannak. Lengyelországban június 20-án elnökválasztást tartanak, minekután Lech Kaczyński korábbi államfő életét vesztette a smoleński katasztrófában. Bronisław Komorowski (aki mellesleg fél éve még a csapatok növeléséről szóló papírokat írta alá) a sereg minél előbbi kivonásának tervéről beszélt még szombaton. Elmondta, hogy csak jól megszervezett - semmiképp sem elsietett - terv alapján lehet kivonni a lengyel erőket Afganisztánból, a NATO-val együttműködve. Komorowski választási fő ellenfele, Jarosław Kaczyński is a kivonás mellett emelte fel a hangját: nem is lenne okos dolog mást mondani egy héttel a választás előtt: egy még tavaly készített felmérés szerint a lengyelek 76%-a hazahívná a lengyel katonákat Afganisztánból.

Szerző: Zajka  2010.06.14. 16:47 Szólj hozzá!

Címkék: politika lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr442081193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása