Az 1980-ban, Moszkvában rendezett olimpiai játékok az első volt, melyet kelet-európai, szocialista állam rendezhetett
 


A moszkvai olimpiát a Szovjetunió afganisztáni bevonulása miatt (1979. december 26.) a nyugati államok és sportolóik bojkottálták. Csupán 81 ország sportolói vettek részt és 65 ország maradt távol a csonka olimpiától.
 


1975 és 1980 között Moszkvában több mint 20 sportlétesítményt újítottak fel az Olimpiára
 


Térkép a moszkvai metróhálózatról
 


A szovjet sportolók szerezték magasan a legtöbb érmet, a meghirdetett 203 versenyszámban 80 aranyat szereztek, összesen 195 érmet gyűjtöttek be a nagy rivális Egyesült Államok távollétében. A szovjetek (és az utódállam Oroszország) sohasem szerepelt ilyen jól azóta sem olimpiai játékokon.
 

 
Az összesen 78 helyszínen rendezett játékok 2,5 milliárd rubelbe kerültek a Szovjetuniónak
 

 
Az eredetileg Mihail Potapics Toptig névre hallgató mackó megalkotója Viktor Csizikov szovjet grafikus volt. Ma már csak Misa maciként ismeri a világ
 

 
 


A megnyitó ünnepség már 30 éve is 3 óra hosszat tartott - a résztvevő országok csapatainak bevonulásával egybekötve
 
 


 Záróünnepség - До свиданья, Москва!

 

 


Misa maci kirepül a stadionból a záróünnepségen

Szerző: Zajka  2010.08.08. 17:45 7 komment

Címkék: oroszország olimpia moszkva szovjetunió

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr52207698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uni1002 2010.08.09. 07:56:32

A nyitóünnepség előtti napon volt a főpróba. Óriási viharban és esőben.
Egy zárt láncú tv rendszeren néztem, iszonyú volt. Az olimpiai tüzet egy álruhás katonák által kézben tartott lépcsőn kellett felvinnie a futónak, a nagy fáklyához. El is esett a vizes deszkán.

Másnap kora hajnalban egész Moszkva óriási repülőgép zajra ébredt. Ezüst jodiddal bombázták a felhőket.
A megnyitó ünnepség kezdetére már sütött a nap.
Az amerikaiak nem csak a sportolóikat hívták vissza, az Apex videomagnókat szerelő mérnökök is eltűntek az olimpiai tv központból.
Néhány sportoló, dacolva a bojkottal, viszont maradt, és indult magánemberként a versenyeken.
Mikor megvolt a záróünnepség, másnap reggel már nyoma sem volt az utcai dekorációknak. Egy éjszaka leszedtek minden zászlót, plakátot, és a metró sem mondta be az állomásokat angolul.

uni1002 2010.08.09. 08:17:53

Bocs, kihagytam egy betüt.
helyesen Ampex.
Az egyik versenyen, megzavarodott a magyar eredményjelző tábla orosz kezelője, kapkodott össze vissza, de az előző verseny eredményt nem tudta törölni. A rendőrök végül elvezették. Minden sarkon, folyosón emeleten, álltak, és udvariasan kérték állandóan az oda érvényes belépő kártyát, a propuszkot. A munkákat, a legtöbb helyszínen sorkatonák látták el, előbb egyenruhában, majd beöltöztették őket sportoló szerelésbe, az olimpia kezdetén. Sokszor ők alkották a lelkes szurkolók egy részét is, ha egy versenyen nem kelt el minden jegy.
Volt, hogy egy helyszínről mindenkit hazazavartak a munkaidő vége előtt, abba kellett hagyniuk az előkészítést. Este derült ki a Moszkvai városi híradóból, hogy generál szekretál tovaris Brezsnyev tartott ott látogatást, személyesen.

Doryyka 2010.08.09. 09:02:09

30 éves Misa maci és a Moszkvai Olimpia...és basszus én is :(((

Klaci55 2010.08.09. 09:04:52

Az Expessz Utazási Irodával ott voltam két helyszínen,Leningrádban és Moszkvában.Narancssárga, kétnyelvű feliratú /Hungary,Vengrija/ pólónk láttán a járókelők kezetráztak velünk a vállunkat csapkodták barátságosan.Lengyelországban már sztrájkok és tüntetések voltak ekkor.
Feltűnt,hogy szinte alig látni gyerekeket,valószínűleg nyári táborokba vitték őket...

uni1002 2010.08.09. 09:23:53

@Klaci55: Biztos, hogy a gyerekeket nyári táborokba vitték, egyszer lezavart a rendőrautó a 2x16 sávos útról,félre álltunk a kocsival, és egy órán keresztül, több száz busz áramlott kifelé, rendőri irányítással Moszkvából.
Két héttel a megnyitó előtt, összeszedték a Rosszija szálló előtt üzletelő internacionálníj prosztitutkákat, a GUM környéki neppereket, és minden egyéb gyanús elemet. Állítólag az olimpia idején üdülőkben helyezték el őket, szoros őrizet alatt, rendes ellátással.

belagezabela 2010.08.09. 09:31:35

@uni1002: üdülők muhahaha eltudom képzelni milyen üdülők lehettek azok.

ezen az olimpián hallt meg egy vívó, ha jól emlékszem.

Sokorai_Atala 2010.08.09. 10:08:43

Azért ne feledkezzünk meg egy címlapl (talán newsweek volt), ahol is Clock work games-nek titulálta moszkvai olimpiát. Nem véletlen, minden úgy ment, mint a karikacsapás. Ha 15 perc volt bemelegítésre, az nem 16 vagy 14 volt, ha 17 órakor volt bemutatás,az másodpercre pontosan kezdődött stb.
A magyar virtus itt is győzött:) Pl. vízilabda meccsen simán kiadtuk kerítésen a belépő kártyákat, hogy be tudjon jönni az is, akinek nem volt jegye (nem az ára miatt, mert nem kapott).
süti beállítások módosítása