Nagy örömömre szolgált az elmúlt hónapokban a cseh sörözők számának növekedése Budapesten. Noha számuk egyáltalán nem magas, de beindult egy kezdeményezés, az emberek kíváncsiak, sőt vevők a jó sörre, és hajlandóak megfizetni a jó minőséget. Cikkünkben 4 cseh sörözőt mutatunk be ajánlással, kritikával és hasznos információval.

 

  1. Aréna Corner Cseh Étterem - Söröző

               Egészen érdekes elegyet kap a betévedő vendég, hiszen a sportos pubok és a cseh konyha házasítását veheti szemügyre, ha a Bartók Béla út 76-os szám felé téved. Az egykori Rollin Rock helyén álló hely kívülről cseh vonásokat mutat, de belülről a sport fanatikusait csábítja, pláne, hogy Fradi-klubként is üzemel. Az éhes látogató cseh, magyar és nemzetközi ételspecialitásokat fogyaszthat, valamint 4 féle csapolt sörrel kísérheti, igaz, ezek közül csak kettő cseh. A kecskés sör, azaz a Kozel márkanév elég erősen prezentált a helyen, így a kettőből ez az egyiknek, amit jóízűen elfogyaszthatunk, ára sem borsos (350 HUF), de lehet emelni a tétet Pilsner Urquell-re (590 HUF). Ezeken kívül lehet még HB-t (búza, lager), Dreher-t és Millert kapni (utóbbi csak üveges). Ám vigyázni kell, mert a nyomott áron felszolgált Kozel gyakran hamar elfogy, így érdemes korán betérni. Bár mondjuk ez utóbbi nem szimpatikus, hiszen ha azért megy oda az ember, hogy igyon egy (=5-6) korsó sört, akkor ne fogyjon el.

 

 

           2. Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház

               A VI. kerület Szív utca 30-as szám alatt található üzemegység a tipikus cseh mintát követi, azaz egyszerre étterem és kocsma is. Természetesen a 2 részleg jól láthatóan elkülönül egymástól. Vessünk egy pillantást a hely nevére: Ferdinánd. A trónörökös, aki miatt kirobbant egy világégés a Monarchiát szimbolizálja és az akkori időket, maga a berendezés is erre hajaz, de igazából a benešovi Ferdinand sörgyár a névadó. Talán ez a sör kevésbé ismert nálunk (mondjuk a csehek sem épp mindennap ezt isszák), de többféle variációját is megkóstolhatjuk, mialatt időutazáson veszünk részt. Tényleg igyekeznek cseh kocsmahangulatot teremteni, hiszen még sörkorcsolyaválaszték is magas: prágai disznósajt lilahagyma-salátával, utopenec (pácolt szafaládé), na, és persze a knédli számos variációja (nem feltétlen sör mellé). 3 féle sör közül választhatunk: világos sör 10°, vörös sör (Sedm Kuli 13°), valamint alkoholmentes Ferdinand. Árak: 450-550-500 HUF sorrendben. Az étterem mottója pedig: ,,Vendégül látni valakit annyi, mint felelősséget vállalni jólétéről mindaddig, amíg fedelünk alatt marad." Ez mindenesetre már jót ígér.

 

            3. Hrabal söröző

               VIII. kerületi újonnan megnyitott Hrabal söröző igazi különlegesség. Mindenképpen érdemes felkeresni a Puskin utca 22. alatt, hiszen igazi ínyencségeket lehet fogyasztani. A kimondhatatlan nevű Postřižinské sörök permutációi közül lehet választani: világos, félbarna, barna szerepel a nymburki sörgyár Hrabal-fotós sörösüvegein. Nem a cseh sörök krémje az itt található sörök egyike sem, de azt bátran ki lehet jelenteni, hogy a hazai mezőny zömét kenterbe veri. A Jelinek cég is képviselteti magát 42-45 fokos párlatainak szinte teljes választékával a birstől a barackig, ráadásul többféle Becherovkát is lehet kapni! A hely körülbelül másfél hónapja nyílt meg, de eléggé kicsi, így zsúfoltságra lehet számítani. Az árak nem olcsók, de 350-ért már hozzá lehet jutni egy üveges Francin 10° sörhöz, ami kezdetnek megteszi, de utána a 450 HUF-os kínálatból kell mazsoláznunk. Külön öröm, hogy az itallapon magyarul és csehül is fel vannak tüntetve a termékek (legalábbis nekem). Érdemes kipróbálni.

         

 

 

           4. Pivo

             Hegedűs Gyula utca 22. Itt már a hely nevében igyekeztek célratörőek lenni, habár maga a helyiség eléggé aprócska, így nagyobb társasággal nem érdemes oda spontán beállítani, mert hamar elég népszerűvé vált hely. Nekünk is csak a pultnál jutott pont 2 hely. Nagyon ízléses a berendezés, és a kínálat is a cseh sörök egy kevésbé ismert oldalát mutatja be, méghozzá Morvaország kincseit. A Černá Hora 700 éves sörgyárának teljes csapolt és üveges kínálatát kóstolhatjuk meg 380 HUF-tól. Bele sem megyek, hogy pontosan milyen sörök vannak, mert elég sokféle van, érdemes szemezgetni az arra járónak. Az abszolút különlegesség a sok közül a forralt sör, amely fahéj, szegfűszeg, cukor hozzáadásával a humpoleci Bernard sörgyár alkoholmentes gyümölcssöreiből (meggy, szilva) készül, de finom zsíros-libamájas-hagymás sörkorcsolya is rendelhető, ami jól hangzik, de a kiszolgálást lassítja rendesen.

 

    Ennyi fért bele a cikkünkbe, természetesen ötleteket, tippeket, élményeket kommentben várjuk szeretettel!

 

 

 

Szerző: I Empire  2011.03.15. 14:17 Szólj hozzá! · 3 trackback

Címkék: sör cseh kozel hrabal ferdinand cerna hora

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr52741565

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ferdinánd Monarchia cseh sörház 2013.08.27. 13:02:37

Helyszín: 1067 Bp., Szív u. 30. Látogatás: 2012. március 27. 20:00-22:20 > Minden rendelés után frissítik az asztalon lévő papírkánkat, amin az addigi teljes rendelés van. Adatlap Elérhetőség: +36 1 312 2077 Web: http://ferdinan...

Trackback: Hrabal söröző 2011.05.02. 11:08:19

Helyszín: 1088 Bp., Puskin u. 22. Látogatás: 2011. április 6. 17:10-21:30 > Érdekes, hogy a fiatal költők másra sem gondolnak csak a halálra, a sok vén marhának pedig cs...

Trackback: Kakukktojás 2011.03.23. 18:46:22

Beleakadok a minap az alábbi cikkbe az est.hu-n:Cseh sörkép BudapestenSzerencsére nem ... kell a száztornyú Prágába utaznunk egy jó korsó cseh sörért, ... ma már szinte minden stílusnak és árkategóriának megvan a hazai cseh megfelelője sörben!Hohó, lis...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása