Csehországban évszázados tradíciókra tekint vissza a sörfogyasztás, Európa legrégebbi, egyben legfinomabb söreit is megkóstolhatjuk bármelyik cseh városban. A „pilsner” szülőhazájában évről évre a legnagyobb az egy főre jutó sörmennyiség. Hét meglepő tény a cseh sörökről, sörözőkről, sörgyárakról.

 

1. Csehországban a legnagyobb az egy főre jutó sörfogyasztás a világon

Megelőzve Németországot, Belgiumot, illetve szintén sörfogyasztásáról híres Írországot, a csehek isszák a legtöbb sört: átlagban 161 liter sört iszik meg egy fő/év (ez 322 korsó sör, tehát majdnem minden nap lecsúszik egy üveggel). Ugyanakkor a Cseh Sörgyárak Szövetségének elnöke szerint idén csökkent az előállított sör mennyisége, méghozzá drasztikusan: a 8%-os hanyatlás 1989 óta a legalacsonyabb szint.

 

2. A legrégebbi cseh söröket 993 óta készítik

Akkoriban a sörfőzéssel még a kolostorokban foglalkoztak. Feltehetőleg ugyan már korábban is foglalkoztak sörfőzéssel a régióban, de az első írásos dokumentum 993-ból származik, a Břevnov kolostor bencés rendi szerzetesei igyekeztek az új nedű előállításával. Egyes legendák szerint azonban az is elképzelhető, hogy már az I.században is foglalkoztak sörfőzéssel az ottani őslakosok…

 

3. Prágában olcsóbban kapsz egy sört, mint egy palack ásványvizet

Néhány prágai sörözőben (persze ezeket ne a városközpontban keressük) akár 14 koronáért is ihatunk egy sört (kb. 140 HUF), míg egy kis üveg ásványvíz 20-25 koronát kóstál. Hasznos térkép a cseh sörözők árairól: http://www.nelso.com/beer-price-map-of-prague/

 

4. Budweiser… 1785 óta Csehországban

Az egykori „Budweiser Bürgerbräu”, az eredeti Bud sörgyárat 1785-ben alapították Budweis városában. 1876-ban, az amerikai Anheuser-Busch cég kölcsönvette a ma is ismert Budweiser elnevezést. Később, 1895-ben, egy másik budweisi sörgyár, a Budweiser Budvar szintén elkezdte forgalomba hozni a söreit, méghozzá szintén Budweiser néven.  Amikor a cseh cég elkezdte az államokba importálni a termékeit, természetesen komoly jogi vitákba keveredtek az ottani Budweiserrel. Végül a bíróság megengedte a Anheuser-Busch  cégnék, hogy Észak-Amerikában, illetve Európában a Budweiser nevet használják, míg a budvari Budweisert Czechvarként forgalmazzák az államokban.  

 

 5. Szunyókálás a sörfőzdében

A plzeni, illetve stříbroi sörfőzdékben Európában egyedülálló lehetőség áll a sörbarátok rendelkezésére: a hostellel kibővített létesítményekben megszállhat a (sörtől) megfáradt, aludni vágyó érdeklődő. Egy ilyen helyen aludni az egyik legnagyobb kaland lehet a cseh sörök imádójának; a XVII. századi stílusú U Rybiček-ben, vagy a modernebb Purkmistrben.

 

6. A hagyományos bárokban csak egy cég söreit szolgálják fel

A kocsmák ajtaja feletti cégérből mindjárt ki is találhatjuk, hogy milyet. Attól függetlenül, hogy sok helyen csak egy fajta sört csapolnak, abból rengeteget megihatunk: a pincérek kérés nélkül hozzák nekünk az újabb és újabb köröket. A legtöbb cseh sörözőben általában a csapolt sörök választéka egy 10°-os (alacsony alkoholtartalmú), 12°-os (valamivel erősebb), illetve egy picit magasabb alkoholtartalmú barna sörből áll. 

 

 7. Sörvagon a prágai villamoson

A Prvni Pivni villamos, az első prágai „sörvillamos” a 11-es villamos végállomásán sörözőként van berendezve. A régi járműben ülve szokatlanul új élmény lehet a legjobb helyi sörök élvezete. Aki kicsit nagyobb pezsgésre vágyik, választhatja a prágai partivillamosok egyikét is, amelyek buliból buliba viszik a szórakozni vágyó vendégeket.

Szerző: Zajka  2011.04.07. 12:56 6 komment

Címkék: prága sör cseh csehország sörfőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr892807026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zb74 2011.04.07. 16:56:01

Az interaktív kocsmatérkép nagyon jó, köszönet érte, hogy megosztottad!

A "néha 10% alkoholtartalom feletti italok" viszont nem tudom, mit takarnak; ilyen erős söröket tudtommal a csehek nemigen isznak. (Nem is könnyű effélét készíteni. Még a híres belga Delirium Tremens sör is "csak" 8,5% alkoholtartalmú, bár a Delirium Noël állítólag eléri a 10%-ot.)

Biztos vagy benne, hogy nem a Balling-fokkal kevered? A cseh sörgyárak sok esetben mindmáig feltüntetik a Balling-fokot a címkén, de ez az eredeti szárazanyag-tartalom mérőszáma, nem az alkoholé. Egy 12°-os sör alkoholtartalma lehet bőven 5% fölött is, de ez nem törvényszerű; a Pilsner Urquell-é pl. 4,4%.

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2011.04.07. 19:32:02

Igen, elírtam, az tényleg fok, nem pedig alkoholtartalom, köszi! Így már mindjárt nem olyan erősek :)

petdeutsch · http://skypesuli.hu/ 2011.04.07. 23:27:00

Imádom ezeket a söröket! Bottoms Up! :)

greybull 2011.04.08. 09:43:43

Egyszer még az életben azt szeretném csak megtudni, hogy a csehek, akik egyénenként tényleg olyan, de olyan kedves emberek, összességükben hogy tudnak olyan undokok és utálatosak lenni minden más néppel szemben, itt középqurópában (sic!) meg különösen velünk, magyarokkal szemben? (Előre jelzem, hogy nem fogom elfogadni azt a magyarázatot, hogy '68-ban bevonultunk, helyesebben bevonultattak minket - ők meg '56-ben testvéri segítségként küldtek jó néhány vagon gumibotot Kádárnak, szóval 1:1).
Amúgy nem rosszak a söreik, habár szerintem a nálunk árult Pilsner Urquell kifejezetten popshadtas ízt kelt, a Kozel meg gyenge, mint a harmatos gyerekszar.

SAJNOS KIOPERÁLTÁK AZ AGYAMAT,EZÉRT TÜNTETNI JÁROK 2011.04.08. 09:46:55

Senki nem főz finomabb sört a cseheknél,szerintem.Nekem a Budweiser a kedvencem,de rosszat még nemigen ittam náluk.Akárhányszor Prágában járunk,mindig elcsodálkozunk a sörfogyasztási kultúrájukon,a bevásárlókocsival hazafelé tartó háziasszonyok beugrásán egy sörre,a fiatalok duhajkodás-mentes bulizásán és még sorolhatnám.Le a kalappal!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.04.28. 01:38:51

"illetve egy picit magasabb alkoholtartalmú barna sörből áll."

Egy 8. meglepő tény, hogy cseh barnák nem feltétlenül magas alkoholtartalmúak. A barna Kozel pl. 3.8%-os, a Staropramen is csak 4,4%.
süti beállítások módosítása