Szeptember 23-n, pénteken Fatboy Slim elsöprő sikert aratott a Belgrádi Arénában (Beogradska Arena). Másodszor lépett fel Szerbiában, először 2005-ben, a jól ismert újvidéki EXIT fesztiválon. Ebben még nem is lenne semmi különös, így önmagában. De Norman Cook nem csupán néhány felejthetetlen fellépést kapott a Balkántól.

Sokan ismerik Mr. Cook Rockefeller Skank című dalát, amely 1998-ban gyorsan felugrott az Egyesült Királyság, majd az egész világ slágerlistáinak élére. De el tudjuk-e ezt a közkedvelt beat dalt képzelni balkáni kiadásban? Ha nem megy egyedül, majd a bosznia-hercegovinai Dubioza Kolektiv segít. Ők ugyanis feldolgozták Balkan Funk címmel, amely mind a hazai közönségnél, mind külföldön nagy sikert aratott.



 

A Dubioza Kolektiv szarajevói tagjai még kamaszként, a délszláv háború alatt verődtek össze, és kezdtek el együtt zenélni. Azóta az ex-jugoszláv országok, és az MTV Adria egyik legkedveltebb bandájává nőtte ki magát. Műfajilag elég nehéz őket beskatulyázni, elsősorban reggie, ska, dub, hip-hop és funk elemeket használnak, amit megfűszereznek egy kis helyi, balkáni népzenével.

A héttagú zenekar nem csak zeneileg jelent felfrissülést, de dalszövegeik sem elhanyagolandóak. Legtöbbjük a háború után kialakult társadalmi egyenlőtlenségekről, a fiatalok elégedetlenségéről, és helyzetük kilátástalanságáról szól. Mindezt olyan lendülettel és a balkánra jellemző "mindig lesz valahogy, nincs miért aggódni" hozzáállással, hogy nem lehet őket nem kedvelni.

Idén MTV EMA díjra jelölték a szarajevói fiúkat, melynek kiosztása Belfastban lesz november 6-n. Amennyiben elnyerte tetszésüket a jó kedélyű, de éles nyelvű Dubioza Kolektiv, nyomjanak egy szavazatot rájuk október 17-ig, Best Adria Act kategóriában:
http://adria.mtvema.com/vote

Belgrádi fellépése előtt interjút készített Fatboy Slim-mel a 24 sata című napilap, ahol rákérdeztek a véleményére a balkáni feldolgozással kapcsolatban. Cook tetszését és elismerését fejezte ki, valamint elmesélte, hogy a dal szerepelt Japánban előadott repertoárjában, és óriási sikert aratott vele.

manna.ro
mondo.rs

Szerző: Hrisztov Radmila  2011.10.02. 10:00 Szólj hozzá!

Címkék: zene szerbia balkán bosznia hercegovina

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr883270421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása