Csehország számára az 'arany vasárnap' idén fekete.

Václav Havel, drámaíró, politikus, filozófus, Csehszlovákia első köztársasági elnöke, majd Csehország kétszeres köztársasági elnöke, 75. életévében elhunyt. Az eddigi információk szerint, hosszú ideje húzódó betegsége vitte el ma délelőtt. 

 

 

 

 

 

 


Petr Ne
č
as, Csehország jelenlegi miniszterelnöke dél körül jelentette be ČT1-es csatornán a szomorú hírt, és egyúttal megkérte a média képviselőit, hogy egyelőre ne lépjenek kapcsolatba a családdal további információért.
 
A hír megjelenése óta a prágaiak gyertyákat gyújtanak az emlékére, és üzeneteket hagynak neki a Bársonyos forradalom emlékművénél, a Narodní třída-n. Az állami televízió egész napos emlékműsorral készül, ahol vendégek emlékeznek vissza, illetve folyamatosan tájékoztatják a nézőket arról, hogy milyen visszhangja van szeretett nemzeti hősük halálának a világban.
 
A politikus-irodalmár még a börtönben betegedett meg, ahová az akkori kommunista hatalom zárta be a Charta '77 megírása és hirdetése miatt. Azóta számos operáción esett át, de évtizedek óta húzódó betegsége olyan komplikációkat okozott, hogy nem tudták maradéktalanul kikezelni. Utolsó nyilvános megjelenése egy héttel ez előtt történt, amikor a Dalai Láma Prágába látogatott.
 
Václav Havel az egyik lekedveltebb diplomata és politikus volt szerte a világban. Vele a csehek nem csak történelmük egyik kulcsszereplőjét vesztették el, de egy olyan férfit is, aki példaként szolgált emberségből és európaiságból. Számukra Havel a szabadság megtestesítője. Erről árulkodnak a számára hagyott üzenetek is: "Elnök úr, köszönjük Önnek a demokráciát."

 

 

 

 

 

A nagy port kavart 1994-es látogatás a híres, prágai Arany Tigrisben: Bohumil Hrabal, Václav Havel és Bill Clinton (balról).

Forrás:
ČT1
www.lidovky.cz

Szerző: Hrisztov Radmila  2011.12.18. 12:35 Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: politika prága csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr253472816

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: In memoriam Václav Havel 2011.12.19. 09:10:07

Most vasárnap (december 18-án) meghalt Václav Havel (dráma)író, Cseh-Szlovákia (igen, az ő idejében már kötőjellel kellett írni), illetve később az önálló Csehország elnöke.   Van egy kis személyes emlékem vele kapcsolatban. Már gimnazista koro...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása