A hétvégén újra hatalmas ellenzéki tüntetésektől voltak hangosak Moszkva utcái (részletek itt), két héten belül ez már a második alkalom, hogy a választási csalások és egyúttal Putyin ellen demonstrálnak az oroszok, de januárra még több megmozdulást terveznek.  A hangulat azért még korántsem „forradalmi”, de valami megmozdult Oroszországban: a szocialista rezsim bukása óta sosem volt még ennyi embert egyszerre megmozgató kormányellenes tüntetés a fővárosban. Van-e félnivalója Putyinnak? 
 
A Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev nevével fémjelzett Egységes Oroszország a december 4-i parlamenti választásokon kudarccal felérő sikert aratott: nyertek ugyan, de az előző ciklushoz képest elveszítették a parlamenti kétharmadot és a többség is épphogy csak meglett – az ellenzék szerint komoly választási csalások árán. A Központi Választási Bizottság nemrég részben elismerte, hogy történtek csalások egyes körzetekben, de az, hogy ténylegesen hol milyen mértékben követhettek el csalást, már sosem fog kiderülni. 
 

December elején a 2007-es állapotokhoz képesti kényelmes pozícióját ugyan elveszítette az Egységes Oroszország, de mivel a parlamentbe nem jutott be sem új párt, sem pedig olyan, aki 20 százalék felett teljesített volna, ezért a Dumában egyelőre nincs mitől tartaniuk a kormánypártiaknak – tekintve, hogy a többségük most is megvan. 

Vezető nélküli ellenzék

Az viszont elgondolkoztató, hogy az igencsak megosztott ellenzék most egy emberként vonult az utcára, hogy Putyinék ellen tüntessen – részben újra kiírt választásokat szeretnének, részben pedig azt, hogy Putyin ne induljon el a jövő évi elnökválasztásokon. A demonstrációk „színvonalát” emeli, hogy egyre több neves politikus, közéleti személyiség is csatlakozik hozzájuk: a Putyin mellett 11 évig pénzügyminiszterként „szolgáló” Alekszej Kudrin, vagy az orosz író Borisz Akunin jelenléte azt jelzi, hogy egyre többen veszik komolyan a tiltakozó ellenzéket – még akkor is, ha akár egy 50-60 ezres tömeg is elenyésző számnak tűnhet a tízmilliós Moszkvában. Ugyanakkor attól függetlenül, hogy egyre több ismert politikus veszt részt a tüntetéseken, egyelőre nincs igazi vezetője az ellenzéknek: hiába szervezték össze a több kispárt szimpatizánsait, egymás politikusait így is kölcsönösen kifüttyögték a demonstráció idején. Emellett a tüntetés főszervezője, a híres ellenzéki blogger, Alekszej Navalnij korántsem tekinthető Putyinék komoly ellenfelének. 
 
Elveszítheti-e Putyin a márciusi elnökválasztásokat? 

Majd három hónap van még a 2012-es elnökválasztásokig, amikor eldől, hogy négy év után visszaülhet-e trónjára a jelenleg miniszterelnökként tevékenykedő politikus – ha nyer, akkor immáron két évvel tovább, hat esztendőn keresztül lehet államfő, köszönhetően a korábbi alkotmánymódosításnak. 
 
 
"Putyint Hodorkovszkijra cserélném" - a plakát a jelenleg börtönben ülő, orosz ellenzéki oligarchára utal
 
A jelöléshez szükséges regisztrációs dokumentumokat eddig a kormányfőn kívül az ellenzéki pártok összes jelöltje leadta, emellett valószínűleg öt független fog indulni. Ha Putyin népszerűsége csökken is, az nem valószínű, hogy bármelyik ellenzéki párt elnökjelöltje meg tudja szorítani márciusban. Érdekesebb kérdés, hogy a nemrégiben indulását bejelentő milliárdos Mihail Prohorov mihez tud kezdeni a néhány hónapos kampányidőszak alatt. Az amerikai New Jersey Nets kosárlabda csapat tulajdonosát sokan a Kreml bábjának tartják, akit Putyinék „indítottak” az elnökválasztáson, hogy fenntartsák a demokrácia vízióját. Ezt kétséget kizáróan alátámasztja a tény, hogy az állami tévék sorra számoltak be az új indulóról, nem sokkal korábban pedig Prohorov az alábbi kijelentést tette: „tetszik vagy nem, de ezt az országot csak Putyin tudja irányítani” – amely valóban kétségbe vonja a jelölt komoly szándékait. Prohorov a december 24-i tüntetésekre kiment, bár nem szólalt fel, akár ez is lehet a színjáték része, ki tudja. 

Prohorovnak meg lenne az elegendő pénze egy három hónapos kampánydömpingre, a kérdés az, vajon ő maga mit akar. Talán pont amiatt, hogy ő Oroszország harmadik leggazdagabb embere, nehéz választ találni arra, hogy miért játssza el Putyinéknak az ellenzéki jelölt szerepét. Vajon Putyin megkérdezte, honnan van a pénze?
Szerző: Zajka  2011.12.25. 19:48 2 komment

Címkék: oroszország putyin moszkva egységes oroszország prohorov

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr53495413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bög 2011.12.26. 00:37:43

akkor immáron két évvel tovább, hat esztendőn keresztül lehet államfő, köszönhetően a korábbi alkotmánymódosításnak.

honnan olyan ismerős ez a sztori?

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.12.26. 11:30:41

Putyin simán nyerni fog, Medvegyev meg megy vissza miniszterelnöknek és mintha mi sem történt volna az elmúlt 4 évben.
süti beállítások módosítása