Prágában lakni olyan, mintha hirtelen a klasszikus népek ömlesztőtégelyében találnánk magunkat. Mindenki tudja, hogy melyik negyedben vesznek/bérelnek lakásokat az oroszok, kimondatlan tény, hogy az építőmunkások 80% boszniai, valamint, az a cseh, aki beszél magyarul, nagy valószínűséggel szlovák. És még sorolhatnánk sokáig a lengyelekről, ukránokról, vietnámiakról és angol-szászokról köztudott kijelentéseket, melyek bár nagyzolt általánosításnak tűnhetnek, van bennük valami. 
 
Ezt elnézve talán nem is csoda, hogy a legújabb kori történelem egy darabkája is észrvétlenül megbújhat ebben a kavalkádban. Az alábbiakban egy igaz történetet közlök.
 
Angliai ismerősöm, Gary, várandós feleségével és kislányával költözött be egy családbarát prágai negyed társasházába. Mivel neje áldott állapota bizonyos körülményeket megkíván, nem vették jó néven, hogy szomszédjuk, naponta többször is ordítva énekel arabnak hallatszó kántálásokat a felettük lévő lakásban. Gary, felesége többszöri felszólítására, már megpróbált vele beszélni, hogy vegye lejjebb a hangerőt, de mindhiába. Végső elkeseredésében megkérte egyiptomi kollegáját, hogy intézkedjen, hátha egy közös nyelv jobb belátásra bírja a kántáló lakót.
 
Ekkor tudta meg Gary, hogy valójában egy híres ember a szomszédja. Bár az elején rögtön azt gondolta mindenki, hogy egy hithű muzulmánnal van dolguk, aki a napi imádságokat végzi úgy, hogy arról a szomszéd épületben is tudjanak, valójában egy forradalmár lakott az emeleten. A szíriai Wasfi Massarani, hazájának egyik leghíresebb és legelismertebb fiatal énekese. Azzal vált közkedveltté a szírai forradalom alatt, hogy közismert szíriai népdalokata dolgozott át a forradalom szellemében. Ezeket a dalokat később tömegek énekelték az ellenállás napjaiban, buzdítva magukat és egymást a kitartásra. A napi többszöri kántálás pedig nem az imádság célját szolgálta, hanem a fiatal énekes éppen lemezt készített, pontosan Gary lakása felett.  
 
A tanulság: nem árt jóban lenni a szomszédokkal, sohasem lehet tudni kivel van dolgunk. 
 

Forrás: News and Noise!

Szerző: Hrisztov Radmila  2012.03.21. 10:54 Szólj hozzá!

Címkék: prága csehország szíria

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr194330256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása