Andrus Ansip Észtország miniszterelnöke határozottan ellenzi azt a tervet, hogy Narva településen szobrot állítsanak I. Péter orosz cár emlékére. Az észt kormányfő egy televíziós interjúban kijelentette, hogy Péter cár szobrának "nincs helye az észt talajban." Ansip korábban már nagy port kavart azzal, amikor az észt fővárosból száműzni akarta a szovjet katonai szobrokat. Az orosz sajtó szerint a kormányfő új ellenséget talált magának I. Péter személyében és tovább fokozza a feszültséget a két ország között.

 "Nagyon negatív véleményen vagyok I. Péterrel kapcsolatban. Nincs rá okom, hogy tiszteletben tartsam. És azt hiszem, hogy Narva lakosainak sincs okuk hálásnak lenni I Péternek, aki deportálta őket. Ő egy gyilkos és hódító. Nincs helye az emlékműnek Észtországban" - mondta a miniszterelnök.

 

 A csaknem hetven ezer lakosú Narva város Észtország keleti részén fekszik az orosz határ közelében. A város lakosságának több mint 93%-a oroszajkú, ebből 86,41% orosz, akik a Szovjetunió idején a különböző országrészekből vándoroltak ide. Az északi háború folyamán a svéd-orosz csatát követően került 1704-ben Oroszországhoz a terület. A független Észtországhoz csak az I. Világháború után csatolták.

Feszült viszony

 A közelmúltban látott napvilágot az a törvényjavaslat, amely az észt állami nyelv általános használatára vonatkozik és jelentősen korlátozza például a több mint 400 ezer fős orosz kisebbség anyanyelv használatát. Moszkva szerint ez a lépés tovább növeli a diszkriminációt Észtországban. A 1.3 milliós Észtország lakosságának 28%-át teszi ki az orosz nyelvű kisebbség, de élnek még az országban ukránok (2.5%) és fehéroroszok(1.5%) is.

Szerző: Zajka  2009.10.19. 00:05 1 komment

Címkék: orosz oroszország moszkva nagy péter

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr731459439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menyuci 2009.11.03. 10:30:47

Ugyan nem vagyok otthon az ész problémákban, de nagyon dezsavű érzés fogott el.
süti beállítások módosítása