Cardiff, 2007.április 18.:Ezen a napon nyerte meg a 2012-es Labdarúgó Európa Bajnokság rendezési jogát a lengyel-ukrán közös pályázat. Ám az ünneplés kissé talán még korai volt: A lengyel-ukrán szervezők már nem sokkal a rendezési jog elnyerése után jelentős elmaradásban voltak a pályázatban meghatározott célkitűzéseikhez képest. 2007 nyarán a lengyel sportügyi miniszter jelentette be, hogy a stadionok csak jelentős késéssel készülnek el. Az UEFA elégtelennek tartotta a kijevi olimpiai stadion tervezett átépítését is. 2008 januárjában az UEFA elnöke, Michel Platini nyomatékos hangú üzenetben szólította fel a társrendezőket a késések mérséklésére. Ma már az UEFA-n belül egyre többen szorgalmazzák az új házigazda kijelölését. Mi lesz veled foci eb?

EB kontra világválság

 Lengyelország és Ukrajna többek között a mi pályázatunkat és az olaszokét utasították maguk mögé a döntő fordulóban. Itt még senki sem gondolt a hamar jelentkező problémákra. A pályázat megnyerése óta rendszeresen hallunk a házigazdák (?) és az UEFA harcairól. A két ország lemaradásban van a beígért tervekhez képest, az UEFA sürget, nem is tehet mást, hiszen kevesebb mint két évvel az Eb megrendezése előtt már nemigen találnának új helyszínt a sporteseménynek.
 A gazdasági világválság közepette nincs könnyű helyzetben a két kelet-európai ország. A varsói Nemzeti Stadiont (Stadion Narodowy) például csak idén tavasszal kezdték felújítani: a stadiont 1983 óta nem használták sportesemények megrendezésére, sőt mi több, a rendszerváltás után a stadionban egy piac vert tanyát. Az előzetes tervek szerint itt kerül majd sor a nyitómeccsre, 2 csoportmérkőzésre, egy negyed- és egy elődöntőre. Varsón kívül Wrocławban, Gdańskban és Poznańban lesznek mérkőzések Lengyelországban. Utóbbiról csak annyit, hogy már 2003 óta ˝felújítás˝ alatt van.

                                                                 Poznań: Stadion Miejski,  2009.09.10.

 

 Az ukránoknál szintén négy helyszínen számolnak az Eb mérkőzéseivel: Kijev, Lviv, Doneck és Dnyipropetrovszk (a Nyugat-Európából érkező szurkolók könnyen bajban lehetnek az ide szóló jegyek vásárlásakor). Kijev adná a döntő helyszínét, itt folyamatos átépítés alatt áll a 85 ezresre bővített Olimpiai Stadion. Ehhez hasonlóan a korábban UEFA-kupa győztes Sahtar Doneck stadionja is teljes átépítés alatt áll. Emellett Lviv és Dnyipropetrovszk városának mondhatni újépítésű stadionjai szinte kész állapotban várják labdazsonglőröket és csodálóikat.

 Váratlan esemény, bármilyen esetleges technikai nehézség esetén mindkét országban két város áll készenlétben az esetleges beugrásra: Lengyelország:Chorzów és Krakkó; Ukrajna:Odessza, Harkiv.

 Infrastruktúra

A legnagyobb problémát már a rendezési jog elnyerésekor a hiányos infrastruktúra jelentette. A 2 ország közül egyik sem rendelkezik többek között megfelelő úthálózattal, ami pedig elengedhetetlen lenne ekkora távolságok esetén (az Eb két egymástól legmesszebbi városa, Gdańsk és Donyeck között több mint 1500 kilométernyi távolság van légvonalban!!). Talán éppen ezért a lengyelek már évek óta hozzáfogtak az A4-es autópálya meghosszabbításának, az előzetes tervek szerint az autópálya Ukrajnában folytatódik (majd) M10-es autópálya néven. A szervezők szerint az EB-re ez az autópálya el fog készülni hiszen 2 helyszín is megtalálható az autópálya mellett ez: Lengyelországban Wrocław, Ukrajnában pedig Lviv.
 Az UEFA éppen ezért folyamatos ellenőrzéseket tart a két országban (3-4 havonta), legutoljára áprilisban jártak Platiniék Ukrajnában. Platini a következőket tudta elmondani a ˝terepszemle˝ után: "Az UEFA legfőbb illetékesei elkísértek Kijevbe, Donyeckbe, Dnyepropetrovszkba és Lvovba, így májusban könnyebben kihirdethetjük, hogy Ukrajna megtarthatja-e a négy helyszínt" - azóta már kiderült, az ukránok megtarthatták a rendezés jogát (korábban még sosem volt példa arra, hogy elvegyék valakitől a korábban odaítélt rendezési jogot).

 

 A lengyeleknél valamivel rózsásabb a helyzet, Platini legutóbbi ottjártakor elégedetten távozott (részletesebben, angolul, itt). Mindenesetre a francia UEFA elnök semmi esetre  sem lehet nyugodt, hiszen leginkább ő kardoskodott a keleti rendezés mellett, gyakran hangoztatta is, hogy a kelet-európai országoknak ugyanúgy meg kell adni az esélyt a rendezés jogára. Lám az esély adott, lehet az aktuális ország(ok) mégsem tudnak élni vele. Ráadásul úgy kerül(het) először Kelet-Európába a kontinensviadal, hogy két ország közösen bonyolítja le a játékokat, amely talán ha nem is fele annyi nehezséget, de jóval kevesebbet jelent, mintha egyedül rendeznének. Mindezek mellett Platininek azért lehet végtelenül kínos ez a huza-vona, mert legfőképpen a keleti (ukrán,lengyel) szavazatok segítségével tarthatta meg elnöki tisztségét a szövetségben. Azért arra már valószínűleg két évvel az Eb előtt választ kaptunk, hogy az UEFA legtöbb tagja miért intette óva Platinit a keleti rendezéstől. Lengyelország és Ukrajna külön balszerencséje, hogy egy gazdasági válság közepette kell milliárdos beruházással előrukkolniuk (ami lehet, hogy megtérül, de előbb elő is kell teremteni a szükséges alaptőkét). A lengyelek mellett szóljon, hogy 2012. január 1-től náluk is bevezetésre kerül az euró (míg Ukrajna még csak az EU csatlakozás közelében sincsen). Valószínűleg ha a lengyel-ukrán rendezés kudarcot vallana,minden bizonnyal újabb évtizedekre temethetjük a keleti rendezésű focitornákat. Mindenesetre mi a lengyel-magyar barátság jegyében szurkolunk nekik a sikeres rendezésért!

                                    Reméljük, 2012-ben itt lesznek az EB meccsek!

 

 

Szerző: Zajka  2009.11.01. 21:27 19 komment

Címkék: sport ukrajna lengyelország eb

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr301477666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FeroxX 2009.11.01. 23:07:47

hát mi is jól beszoptuk volna, ha mi nyerjük el a rendezést, talán még itt sem tartanánk ahol ők ! utólag aszondom mák, h nem mi nyertük el, ezzel is csak a gond lenne most.

elektronik (törölt) 2009.11.01. 23:45:08

a donyecki stadion elkészült, elég korrektül néz ki

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2009.11.01. 23:49:58

Én Kijevben voltam most nyáron és ahhoz képest, hogy ott lesz a döntő, még sehol sem tart a felújítás.

matkó 2009.11.01. 23:50:40

az EB-t értem. de mi az a foci?

vent 2009.11.02. 01:02:19

"... hiszen kevesebb mint két évvel az Eb megrendezése előtt már nemigen találnának új helyszínt a sporteseménynek."

Azért szerintem van jópár nyugat-európai ország, amelyik simán megrendezné még akkor is, ha csak mondjuk 1 évük lenne a szervezésre

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2009.11.02. 01:06:24

@vent: kire gondolsz? mert a franciáknak nem adnák Platini miatt, a németekről már szó volt de visszautasították, az olaszok meg már dacból sem vállalnák el azután,hogy kiestek .Angliában akkor lesz olimpia. talán Spanyolország...

Fercsee 2009.11.02. 01:17:24

A lengyelek 2012-es eurója szinte teljesen esélytelen

belekotty 2009.11.02. 05:32:11

Rendezzék a foci EB-t Pekingben. Azoknak most van elég stadionjuk és pénzük. :-))

belekotty 2009.11.02. 06:17:38

Különben jól járunk ezzel. Egy időre lekerül a napirendről hogy Kelet-Európában olimpiát rendezzenek. Bár a budapesti olimpia álma mindig alkalom lesz arra az aktuális kormányzatnak hogy megvalósíthatósági tanulmány címen kifizessenek rá lóvét a haveroknak.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.11.02. 07:58:39

@Nietoperz: Nem igazán értem miért. A múlban volt olyan VB, ahol beugró rendezte.

Őszintén szólva milyen szervezés kell egy olyan országban, ahol minden bajnoki fordulóban tizenx meccs lemegy teltházzal? Szerinted nincs gyakorlatuk futballmeccsek lebonyolításban? Annyi lesz a difi, hogy nem MU - Liv. meccs lesz, hanem német - spanyol.

Hefe 2009.11.02. 08:03:50

1. az ukranok jobban vesztegettek meg az uefat mint barki mas. Ez uzlet a maffianak, mert miliardokat lopnak el, dollarban.
2. nalunk is ez tortent volna, de nem nekunk iteltek, mert gyarfaseknak nem volt eleg ver a cuccosaban, hogy megvesztegessen minden uefa illetekest.
3. elkeszul majd minden idoben az eb-re, van meg 2 es fel evuk. A maffiozok sem hulyek, az o penzukrol van szo.
4. mi meg itt se tartanank, mint ok, mert itt meg epitkezes sem kezdodott volna, csak a penz ellopasa.

belekotty 2009.11.02. 08:23:39

@Hefe: De lenne 30 tanulmány milliárdokért.
Pl egy olyan hogy a "Stadionok állapotának felmérése"

A tanulmány egy sor " A stadionok szarok"

Tanulmány elfogadva, munka teljesítve, 100 milló forint munkadíj délután átutalva.

Még jó hogy a fociban nincsenek printerek.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2009.11.02. 08:32:25

MEssze nem a stadionok a probléma, hanem az úthálózat és a határok. Hogy a fenébe fog átmenni a pógár egyik rendezvényről a másikra? Azon túl hogy gyakorlatilag nincs út amin ezt megteheti (legy egy autópálya, ami a két helyszínt összeköti? Hurrá, és mi van a másik hattal?), ami van, az is hihetetlen szar állapotban van. Még a lengyeleknél sincs autópályahálózat, az ukránokat inkább hagyjuk. És akkor nem beszéltünk az ukrán határról mint olyanról, ahol simán benen van az egy nap sorbanállás a pakliban, ma, amikor amúgy normál forgalom van csak...

globglob 2009.11.02. 08:34:21

Nem tudom, hogy a lengyelek 2012-es euróbevezetését honnan vetted. 2-3 éve ez az évszám szerepelt a hírekben, de mára már teljesen realitását vesztette.

A két legnagyobb gond:

1. az államháztartási hiány magas szintje. Jövőre akár a GDP 7 százalékát is meghaladhatja, amit két ok miatt sem valószínű, hogy jelentősen megpróbálnának csökkenteni: egyrészt nincsenek rákényszerítve, mert - igaz kaptak IMF hitelkeretet, de ellentétben velünk - teljes mértékben a piacról finanszírozzák magukat, másrészt 2011-ben választások lesznek náluk, ezért szándék sem nagyon mutatkozik a kiadások jelentősebb visszafogására, annak ellenére, hogy az alkotmányuk erre kötelezi a kormányt. Így a következő években is messze lesznek a 3%-os kritériumtól.

2. A zloty még a forintnál is nagyobbat hullámvasutazott az elmúlt másfél évben. Év elején volt, hogy 45 százalékkal kevesebbet ért az euróhoz viszonyítva a tavaly őszi árfolyamhoz képest. Pedig az euróbevezetés előtt minimum 2 évet kellene eltölteni az ERM2 rendszerben, ahol maximum +-15-ot ingadozhat az árfolyam az euróhoz képest. Ahhoz, hogy 2012 elején euró legyen Lengyelországban, 2 hónapon belül be kellene lépniük az ERM2-be, amire a jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági környezetben az esély gyakorlatilag nulla.

histar007 2009.11.02. 08:35:22

Donyeckben nem állnak olyan rosszul. 2 hónapja át is adták a helyi grundot...
Mondjuk annyira nem lett rossz.
en.wikipedia.org/wiki/Donbass_Arena

ruba 2009.11.02. 08:49:31

Aki odaítélte az ukránoknak az EB-t, az még életében nem járt Ukrajnában, az tuti. Ilyen barátságtalan népet még nem láttam! És hogy akarnak úgy EB-t rendezni, ha a rendőr bevisz az örsre csak azért, mert külföldi nyelven beszélsz(nem ukrán v. orosz)(Megtörtént, nem én találtam ki)?

litvan 2009.11.02. 09:45:22

Csak azt nem értem, hogy miért Kijev rendezi a döntőt. Egyértelmű, hogy Ukrajna külön nem kapta volna meg a rendezés jogát, kellett hozzá egy "civilizált" Uniós ország is. Talán jobb lett volna, ha a döntőt Varsóban rendezik majd meg.
A nyugati turistáknak egyébiránt jó lesz felkötni a gatyájukat egy-egy dnyipropetrovszki vagy donyecki meccs előtt/alatt/után. Az ukrán éjszakában nagy-nagy pofonok vannak kilátásban.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.02. 14:49:38

Még jó, hogy nem mi nyertünk, mert hogy tőlünk elvették volna a rendezés jogát, az tuti!

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.11.02. 15:17:21

Látom elég nagy port kavart a cikk, különfélék a vélemények. ÉRdekes lesz a végkifejlet.
süti beállítások módosítása