Két dologról ismerszik meg a jó szláv: szereti a vodkát és végtelenül sokat tud enni: Krakkóban ezúttal mind a kettőről megbizonyosodtunk. A lengyel város étkezdéit és szórakozóhelyeit bejárva ismerkedtünk meg a lengyel tradicionális ételekkel, italokkal. A lengyelek egyik legnagyobb büszkesége a hazai gyártású –minőségi- vodkájuk: a Żubrówkát egyes feljegyzések szerint már a XVII. században is gyártották: a hagyomány szerint minden egyes üveg vodkába egy szál füvet tesznek, melyet a helyi nemzeti park bölénye (żubr) előszeretettel legel. Jó szlávokként a lengyelek előszeretettel hajtanak le egy kupica hazai vodkát az ebéd vagy vacsora előtt. Szintén kedvelt vodka a Wiśniówka: a meggy ízű ital az egyik legnépszerűbb alkohol a fiatalok körében. Ha pedig a lengyel fiatal kiszáradt torkát alkoholmentes itallal gyógyítaná, legtöbbször iszik egy bögre teát: az oroszokhoz hasonlóan itt is nagy szokása van egy forró csésze ital elfogyasztásának (de szintén divatos a ,,kompot,, fogyasztása - gyümölcsital).
Krakkóban a megéhező turistákat, egyetemistákat, vagy éppen a helyieket is megannyi gyorsétterem és büfé fogadja: Budapesthez hasonlóan itt is igen népszerűek a Kebab árusok (szintén arab eladókkal), de a lengyelek specialitása inkább a melegszendvicsek, azaz a zapiekanka készítése: a főfogásnak is elegendő óriáskenyereket kívánság szerint minden földi jóval megpakolják, kezdve a klasszikus húsostól a négysajtosig (hasonlít a mi melegszendvicsünkhöz, csak kétszer akkora és fele annyiba kerül). A krakkói egyetemisták legkedveltebb ebédlője a Bar mleczny: a gyakorlatilag menzaként funkcionáló gyorséttermekben a legáltalánosabb ételeket lehet elfogyasztani pénztárcabarát áron. De a főzelék és rizseshús helyett a lengyel konyha remekeivel találkozhatunk a bar mlecznykben: itt kóstoltuk meg először a pirogot (melyet hússal, káposztával, vagy akár gyümölccsel is kérhetünk), a nemzeti ételnek számító barszczot (céklaleves), és a kotletet (fasírt) is. Ha a Krakkóba látogató turista az igényes éttermek mellett a lengyel házikosztot is kipróbálná, érdemes betérnie egy Bar mlecznybe. A krakkói ebédlők általában jóval később zárnak, mint a pestiek: a legtöbb hely este kilenc-tízig nyitva tart, hogy aztán egy kiadós vacsora után önfeledten vethessék magukat az éjszakába az egyetemisták: számos szórakozóhely csalogató kedvezményekkel hívogatja a bulizni vágyókat: előfordult, hogy egy-egy helyen szinte csak az egyetem hallgatóival találkoztunk. Krakkóban az egyetemisták különösen összetartó közösséget alkotnak: ismeretség nélkül is barátként kezelnek minket, mikor megtudják, hogy az egyetemen tanulunk. Mindez valószínűleg a helyi hallgatói önkormányzat vitathatatlan érdeme, akik hétről hétre szervezik a különböző egyetemi összejöveteleket, bulikat, akár a városban, akár csak az egyetemi kollégiumok klubjaiban. Lengyelországban a Jagelló Egyetem hasonló presztízzsel rendelkezik, mint hazánkban az ELTE: az egyik legnevesebb és legjobb egyetem az országban, ezért a hallgatók – akár a külföldiek- tudják, hogy büszkeség az ilyen egyetemen tanulni – még ha csak egy fél évet is.