Március 23-a 2007 óta a lengyel-magyar barátság hivatalos napja. Roman Kowalski budapesti lengyelországi nagykövete a fővédnöke a március 26-i Újpest FC-Górnik Zabrze barátságos labdarúgó mérkőzésnek. Alább a magyar csapat hivatalos sajtóközleményét olvashatjátok.

 

Újpest - Górnik Zabrze gálamérkőzés Szusza Ferenc Emlékére 

Szurkolói kezdeményezés Szusza Ferenc szobráért
 és a lengyel-magyar barátságért


Március 26.-án szombaton egy különleges mérkőzésre kerül sor a Szusza Ferenc Stadionban. A válogatott EB-selejtezők miatti bajnoki szünetben az Újpest FC Szusza Ferenc emlékére játszik gálamérkőzést. A legendás labdarúgó halálának 5. évében Budapestre érkezik Lengyelország 14-szeres bajnoka, a Górnik Zabrze, melynek edzőjeként Szusza Ferenc lengyel bajnoki címet és lengyel kupát nyert az 1970/71-es szezonban. 


Miért a Górnik Zabrze?


A Górnik Zabrzét a második világháború után, 1948-ban alapították a sziléziai bányászok sportklubjaként (a "Górnik" szó jelentése: bányász). A csapat a nehéziparáról és bányászatáról híres Szilézia egyik legnépszerűbb klubja lett. 1957 és 1988 között 14 lengyel bajnokságot nyert, ezzel - megosztva ugyan legnagyobb riválisával, a Ruch Chorzówval - a legtöbb bajnoki címet nyert klub Lengyelországban! A klub aranykora a kommunizmus időszakára tehető, a rendszerváltás óta - a bányák bezárásával és a nehézipar felszámolásával elapadtak a pénzcsapok - nem ért el jelentős sikereket a klub, sőt a másodosztályt is többször megjárta. Jelenleg a lengyel élvonal (Orange Ekstraklasa) középmezőnyében foglalnak helyet. 



Érdekesség, hogy 1950 és 1971 között négy magyar edzője is volt a klubnak! Szusza Ferenc 1970-ben, egy másik magyar edzőlegenda, Kalocsay Géza meghívására került Zabrzéba, ahol mindössze egy évet töltött, de ezalatt kupát és bajnokságot is nyert. Bár nagyon szeretett Lengyelországban dolgozni, és maga a Lengyel Egyesült Munkáspárt vezetője, Edward Gierek is (aki maga is Górnik szurkoló volt) személyesen marasztalta, Szusza végül Spanyolországba, a Real Betishez szerződött. 


A Górnik szurkolótábora az egyik legnagyobb és legerősebb Lengyelországban. Hazai átlagnézőszámuk 8 és 12.000 közt van. Szurkolói mozgalmuk alapítási éve 1999; ekkor alakult meg a Torcida, mely nem egy szigorú értelemben vett ultracsoport, hanem a Górnik szurkolói mozgalmának gyűjtőneve. 


A Lengyel-Magyar Barátság Napja

"Lengyel-Magyar két jó barát", szól a jól ismert közmondás. A két nép közötti évezredes barátság mindenki számára közismert, ám azt talán kevesen tudják, hogy 2007 óta a két ország parlamentjeinek döntése alapján március 23.-a a lengyel-magyar barátság hivatalos napja! Mivel ez az időpont szinte egybeesik a mérkőzéssel, magától értetődő, hogy a találkozón a lengyelekhez fűződő baráti viszonyunkról is tanúbizonyságot tegyünk.

A mérkőzés fővédnöke Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete

 


Óriási az érdeklődés Zabrzéban!

Lengyelországban óriási az érdeklődés a mérkőzés iránt, a Górnik szurkolói pedig valóságos inváziót terveznek Budapestre. A legfrissebb adatok szerint 1300 jegy kelt el a vendégszektorba, így ennyien már biztosan jelen lesznek a mérkőzésen! 

A gálán itt lesznek továbbá Szusza Ferenc egykori játékosai is, akik a 60-as és 70-es évek Górnikjának (és a lengyel válogatottnak) sztárjai voltak. A Górnik vezetősége is a legmagasabb szinten képviselteti magát és természetesen a csapat is a legjobb összeállításában érkezik Budapestre.

 

 


A cél a Szusza-szobor!
 

A szervezőbizottság döntése értelmében a mérkőzés teljes profitja a Szusza-szobor felépítésére kerül majd átutalásra! A szurkolók gyűjtésének köszönhetően eddig több, mint 2,6 millió forint gyűlt össze erre a célra. A mérkőzés belépőinek egységára 1200 Ftlesz, de lehet majd kapni külön erre az alkalomra készült aranykeretes támogatói jegyeket is, 1885 Ft-ért. 

A jegyeket a jövő héttől kezdve lehet majd megvásárolni az Újpest FC shopjában. 

 

 


Két meccs egy napon!

Az Újpest FC "B"-Kazincbarcika NB2-es bajnoki is ezen a napon kerül megrendezésre. A találkozóra a Górnik elleni meccs után, 17:30-kor kerül majd sor, igy a kilátogató nézők egyszerre két mérkőzést is megnézhetnek.

 

 

Csehi István az Újpest ügyvezető igazgatója: "Szurkolóink kezdeményezését támogatva közösen kezdtünk hozzá egy emléknap megszervezéséhez,amely alkalmas a Szusza Emlékmű felállítására. A klub számára mindig is fontos volt, hogy egykori példaképeink örökre szurkolóink emlékezetébe maradjanak, amire egy szobor felállítása tökéletesen alkalmas. Az Újpesthez végig hűséges Szusza Feri bácsi minimum ezt megérdemli. Az emléknap időzítése és az ellenfél pedig arra sarkallott minket, hogy egy társadalmilag is fontos kezdeményezésben is segítsünk, ami nem más, mint a lengyel-magyar barátság fenntartása. A két nemzet március 23-án ünnepli barátságának napját, az ellenfél pedig a lengyel Górnik Zabrze csapata, akivel Szusza Ferenc edzőként 1970-71 között egy bajnoki és egy kupagyőzelmet szerzett.” – nyilatkozta az ügyvezető igazgató.

 

Jan Banas, a Górnik Zabrze és a lengyel válogatott egykori sztárja: "Szusza fantasztikus ember, nagyon jó edző és még kiválóbb  játékos volt. Annak ellenére, hogy edzőként már idős volt amikor Zabrzéban dolgozott, sok trükköt ő maga mutatott meg nekünk a pályán. Ilyenkor mindig látható volt, hogy  a világ legtehetségesebb labdarúgói közé tartozott." - mondta Szusza egykori játékosa, aki maga is itt lesz a budapesti gálameccsen.

 

A mérkőzést a Sport 1 és a lengyel Orange Sport televízió élőben közvetíti.

 

Szerző: Zajka  2011.03.19. 12:24 1 komment

Címkék: lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr682752545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása