Melegházasság, könnyűdrogok legalizálása, az abortusz bevezetése – többek között ezek a pontok alkotják a liberális lengyel politikus, Janusz Palikot pártjának programját. Az ország egyik leggazdagabb embere nem a pénzért csinálja: modern államot szeretne, a kisebbségek elnyomása nélkül.

Vállalkozóból politikus

A liberális Janusz Palikot Lengyelország egyik leggazdagabb embere. Pályafutását vállalkozóként kezdte, alkoholforgalmazásból tett szert hatalmas vagyonra (az egyik legnépszerűbb lengyel vodka, a Gorzka Żołądkowa elterjedése is az ő nevéhez köthető).
A lengyel parlamentbe első ízben a 2005-ös választások során került be a most kormányon lévő (az akkori szavazást elbukó) Polgári Platform képviselőjeként. A 2007-es előrehozott választásokon másodjára is bejutott a szejmbe.

Könnyen elképzelhető, hogy Janusz Palikot ultraliberális pártja vasárnap a parlamentbe jut


A médiában a különböző botrányos megnyilvánulásai során kezdtek el felfigyelni rá. Egy 2007-es Polgári Platform pártkonferencián „meleg vagyok” feliratú pólóban jelent meg - a politikus egyébként kétszer házasodott már és négy gyermek apja. . Még ugyanebben az évben, egy, a lubilin rendőrök által a rendőrségen elkövetett nemi erőszakkal kapcsolatos sajtóeseményre egy dildóval és egy pisztollyal érkezett, mondván: ezek a tárgyak jelképezik a lengyel rendőrség munkamódszereit. Egy televíziós műsorban pedig a következőt mondta Lech Kaczyńskiról, az akkori államfőről: „szerintem az elnök egy paraszt”.

Miután kiderült, hogy a jobbközép párt és Palikot liberális eszméi nem férnek meg egymás mellett, a politikus kilépett, hogy aztán rögtön új pártot alapítson Palikot Támogató Mozgalma (Ruch Poparcia Palikota) néven.

Választások – újszerű állam

A 2011-es parlamenti választásokra készülő Palikot programja (amely mindössze kilenc oldalas – az ellenzéki PiS tervezete például több mint 250) új politikát hirdet: elege van az eddigi pártokból, a politikai színjátékból, a hazudozásból. A politikus megvonná az egyház állami támogatását, eltörölné a hittanórákat az iskolákban (amit ahelyett templomokban kellene tartani).

A program további pontjaiban olvashatunk még a melegházasság engedélyezéséről, a könnyűdrogok, illetve az abortusz legalizálásáról. Palikot ingyenessé tenné az internetet – amely szerinte a társadalom szellemi fejlődéséhez járulna hozzá. A hadseregre fordított pénz felét pedig a kultúrára költené a párt miniszterelnök-jelöltje.


 

Palikot emellett a politikai életben is változásokat sürget: eltörölné a lengyel felsőházat (Szenátust), az alsóház létszámát pedig a mostani 460-ról 360-ra csökkentené.

A lengyel politikai pártok egytől egyig elhatárolódnak Palikottól, Donald Tusk – akivel korábban egy pártban volt a politikus – a héten kijelentette: a kormánypárt soha nem fog olyan mozgalommal együttműködni, aki legalizálnák a drogokat.

A liberális politikus és pártja azonban az utóbbi hónapokban felpezsdítette a lengyel politikai életet: a gyakorlatilag meghatározó baloldali párt nélküli Lengyelországban régóta nem hangoztatott senki ennyire liberális eszméket; Palikot tevékenysége teljesen új a konzervatív eszmékhez szokott lengyeleknek.

Pár nappal a választások előtt a közvélemény kutatások napról-napra számolnak be a párt növekvő támogatottságáról. A legfrissebb mérések alapján akár a tíz százalékot is elérheti, ezzel Lengyelországban a harmadik politikai erő lehet a Polgári Platform és az ellenzéki Jog és Igazságosság mögött.

Palikot még akár a kormányzásra hajtó Polgári Platformra is veszélyes lehet: ha megszorítani nem is fogja Donald Tuskot, de a PO számára értékes szavazatokat vehet el a liberális politikus - hiszen a sokkal inkább konzervatív Jarosław Kaczyński hívei teljesen elhatárolódnak Palikottól, így csak a kormánypárt kárára szerezhet majd szavazatokat a Palikot Támogató Mozgalma.

Vasárnap kiderül, hogy a felméréseken Palikotra voksolók a választásokon is a liberális politikus neve mellé húzzák-e be az ikszet.

(Kitekintő.hu)

Szerző: Zajka  2011.10.08. 09:49 Szólj hozzá!

Címkék: lengyelország janusz palikot

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr833287017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása