Avagy a harcias melegek és a macsó balkániak összecsapása

Ha már előítéletességről van szó, köztudott hogy a balkáni férfiak többsége macsó és soviniszta. Mindezek mellett, előszeretettel űzik a ’struccpolitikát’, azaz nem érdeklik őket azok az emberek, akiknek más szokásaik, normáik vannak, de nem is akarnak tudni róla. A tavaly megrendezett meleg felvonulás pont ezt a két jellemezőjét kezdte ki a szerbeknek. Nem elég, hogy tudomásul kellett venniük, hogy homoszexuálisoknak igenis vannak jogaik, még le is akarták nyomni a torkukon, hogy a fővárosban parádéznak.

Mivel Szerbiának lassacskán fel kellene vennie a társadalmilag megítélt, európai léptéket, kilenc év után, 2010-ben újra megrendezték a Gay Parade-t Belgrádban. Volt is nagy felháborodás, ami miatt a magukat homoszexuálisnak valló résztvevőknek és támogatóiknak kordon mögött kellett „élvezniük” az eseményt. Végül kénytelenek voltak, az amúgy készenlétben álló, rohamrendőrök is csatlakozni – könnygránáttal oszlatták a dühös, hetero tömegeket, majd néhányórás kergetőzés vette kezdetét, melyről több videó is ékesíti a YouTube portálját. (Bővebben: srbija.blog.hu)

Természetesen, a melegek nem hagyják magukat, hiszen akárhogyan is, ők is szívós balkániak, úgyhogy idén ismét benyújtották a kérvényt egy felvonulás megszervezésére. Egészen október elejéig úgy tűnt, hogy a szervezők saját felelősségére ugyan, de engedélyezik a hivatalos szervek a Meleg Büszkeség Napját. Egy kitétel volt csupán: amint az esemény ellen irányuló szervezkedést észlelnek, mely veszélyezteti a polgárok testi és vagyoni épségét, azonnal lefújják a dolgot. Nem meglepő fordulatként, ez meg is történt.

A rendőrség őrizetbe vette Mladen Obradovićot, aki egy hírhedt szélsőjobboldali csoport, az Obraz (Arc) szellemi vezetője, azzal a váddal, hogy tavaly ő bujtotta fel a huligánokat a felvonulók ellen. Bár nem mutattak fel bizonyítékot, amely ezt igazolja, de gyanítják, hogy az idei parádé meghiúsítására is voltak tervei. Ennek kapcsán visszavonták az engedélyt, és Obradovićot, mint egy húsos koncot, odavetették a felvonulásban érintetteknek, hogy örüljenek neki. Ők, persze nem elégedtek meg ennyivel, hiszen nyilvánvaló volt, hogy az egész őrizetbevétel és a tárgyalás annak érdekében zajlik, hogy megakadályozzák a rendezvényt.

A hivatalos állásponton túl, a rendőrség kijelentette, hogy jelen erői nem teszik lehetővé, hogy a szerb fővárosban valaha is megrendezésre kerüljön ez az esemény, mert nem tudják a résztvevők és a többi polgár biztonságát garantálni. Ezen kívül egy tévéműsorban (Utisak nedelje) még napvilágot látott az a feltételezés is, miszerint a felvonulás betiltására, a közelgő választások miatt volt szükség. A meghívottak szerint, a kormány egy új arcát akarta megmutatni, de csak ismét bebizonyította, hogy alapvető társadalmi problémák kezelésére sem alkalmas.

Mivel a szexuális identitás kinyilatkoztatásához való jog alapvető emberi jognak számít az Európai Unióban, számos nagyvárosban (köztük Budapesten is) demonstrációkat szerveztek a belgrádi parádé mellett. Mindezek ellenére nem merült fel újabb időpont. A 2010-s belgrádi Gay Parade-n 140 ember sérült meg, akik közül 124-n a rend fenntartásának érdekében voltak jelen, nem beszélve a nagy mennyiségű anyagi kárról. Ezeknek a tényeknek a tudatában, a nagy többség érthetőnek tartja a kormány és a hivatalos szervek hozzáállását.

Az ’európaiatlan’ attitűd megváltoztatására irányult egy szerb rendező, Srđan Dragojević, legújabb Parada (Parádé) című filmje, melynek premierje november 3-n lesz. A főszereplő (Nikola Kojo) egy balkáni-háborús veterán, aki olyan éles harcban edzett csapatot toboroz, mely megvédené egy melegfelvonulás résztvevőit. A film nem csak az előítéletekkel száll szembe néhol humorosan, máshol pedig a kegyetlenségig valóságos módon, de megpróbál jó példát is mutatni.

 

Forrás:
www.b92.net
www.vesti.rs
www.story.rs
www.mondo.rs
www.parada.rs       

Szerző: Hrisztov Radmila  2011.10.15. 16:07 2 komment

Címkék: szerbia balkán belgrád

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr973305217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása