Itt az ideje, hogy jobban megismerkedjünk az Európa Bajnokságon szereplő szláv csapatokkal. A sors ráadásul úgy hozta, hogy egy szinte szláv csoportot rakott össze. Az A csoportban a lengyelek, az oroszok, a csehek és a kakukktojás görögök csapnak össze egymással. Sokak szemében ez számít a leggyengébb csoportnak. Talán így is van, de a semleges néző még így is sokat profitálhat ezen országok küzdelmeit látva, hiszen egyik meccs sem lesz sétagalopp, hiába kevesebb a sztár. A lengyelek a messze földön híres és fanatikus közönségük előtt játszhatnak hazai pályán, az oroszok szemet gyönyörködtető focival győzik le ellenfeleiket, a csehek pedig egy igazán fiatal, ambiciózus társaság képét mutatja Nedvedék nyomában, míg a görögök mindig masszívok, még ha a focijuk nem is látványos (és ne feledjük, 2004-es bajnokokról van szó).

    Én a sörre szavazok, hiszen nehezen tudnék szubjektív maradni a témában. Kijelentem bátran, hogy én a csehek győzelmeiért fogok szorítani az EB-n. A csehek és a szurkolóik igen bizakodóak formálódó csapatukat illetően, hiszen egy viszonylag erős csoportból jutottak tovább (Spanyolország mögött), majd a selejtezőt viszonylag könnyedén tudták le (Montenegrót oda-vissza verték, összesítésben 3-0). Nem mehetünk el szó nélkül amellett, ami valószínűleg minden cseh fejében ott van. Ez már nem az a bizonyos ,,kilencvenhatos" csapat, amelyet Nedved, Poborský vagy éppen Kadlec neve fémjelzett, és döntőbe jutottak. Ez a generáció még egyszer fellángolt a 2004-es viadalon, de éppen a görögök állták útjukat egy hosszabbításban fejelt Dellas góllal (de ideges voltam akkor), így búcsúzni kényszerültek a elődöntőben. Hogy még tovább vájkáljunk a múltban, és még nagyobb terhet rakjunk a játékosok vállára, egészen 1976-ig kell csak menni. Ekkor nyerték meg Csehszlovákia legjobbjai a tornát, méghozzá igen emlékezetesen:

 

Ugye, hogy ismerős?

 

    Ezekkel az emlékekkel (terhekkel?) indultak útnak a nemzeti csapat tagjai. 2004 óta nem voltak ott az EB-n, tehát épp ideje volt, hogy újra kvalifikálják magukat, ezzel egyébként a cseh labdarúgó szövetség elnöke is egyetért is egyetért:

„A csapat rengeteget fejlődött Bílek alatt, aki teljes mértékben teljesítette vállalását: ott vagyunk az Euro 2012-n – mondta a szövetség elnöke, Miroslav Pelta. – Nem volt miért tovább várnunk.”

    Michal Bílek szövetségi kapitány, aki fiatal éveiben a Sparta Praha-ban futballozott a legtovább,  keze alatt igencsak megacélosodott ez a gárda, hiszen eléggé romokban volt, amikor átvette elődje helyét. Azokról az időkről szólni sem érdemes. Talán ő lehet a siker egyik fő letéteményese, de még kik?

    A képen Tomáš Rosický és Míchal Bílek szövetségi kapitány

    Akiket egyértelműen sztárnak tartanak, még világszinten is, az Petr Čech kapus. Szerintem a futballban jártas embernek nem kell bemutatni, pláne, hogy idén nyert csapatával BL-t az ő hathatós közreműködésével. Most is ő fogja a cseh hálót védeni (igen, abban a hülye maszkban), és méltán bízhatunk benne, hogy a védelem oszlopa lesz. A másik kiemelkedő vezéregyéniség, a már jócskán megtépázott, de még mindig zseniális Tomáš Rosický. A ,,rántotthús" becenévre hallgató támadó középpályás még mindig elkápráztatja a közönséget zseniális passzaival, ő lehet a cseh támadások alappillére, valamint a befejező passzok végrehajtója. Láthattuk, hogy mire képes vele a csapat, és mire nélküle (ld. Magyarország elleni teljesítmény). Sajnos, az igazán nagy sztárok sora itt véget ér, de a csapat természetesen nem csak belőlük áll.

    Vegyük át gyorsan, hogy kikre érdemes odafigyelni, miközben nézzük a csehek meccseit jóféle sert kortyologatva. Itt van mindjárt az egyik színfoltja a csapatnak Theodor Gebre Selassie, aki így látszatra nem tűnik csehnek (pláne, hogy etióp származású), de ő azon kevesek egyike, aki otthon futballozik a cseh bajnokságban (az hat éve újra bajnok Slovan Liberec labdarúgója). Fizikuma kitűnő, gyorsasága hihetetlen, szóval nehéz lesz őt megfogni a jobb oldalon. Michal Kadlec, Roman Hubník, Tomáš Sivok hármas a védelemben játszik. Rendre a Bayer, Hertha és a Besiktas alkalmazásában állnak. Masszív védekezésre lehet tőlük számítani, kiegészülve a kapussal, szerintem nehéz lesz a cseheknek gólt lőni. Jaroslav Plašil (Bordeaux) és Petr Jiráček (Wolfsburg) a középpályán fognak szűrni. Noha egyik középpályásnak sem volt jó szezonja, sőt kifejezetten szörnyű, de itt talán újult erővel fognak harcolni azért, hogy szépen zárhassák a szezont. Csatártéren vannak a legnagyobb problémák. Bár nem szabad elfeledkezni Milan Barošról, aki a nagy tornákon rendkívül jól szerepel, de már ő sem mai gyerek, gyorsasága is sokat kopott. Tegyük fel, hogy ismét remek formában fog futballozni, egyedül ő is kevés lesz az üdvösséghez, hiszen nem igazán látok mellette senkit, aki felnőhetne a feladathoz, és vezére legyen sok góllal a csapatnak.

    Én mindenesetre bízok a csehekben, érdemes lesz figyelemmel kísérni őket, még akkor is, ha nem ők képviselik Európában a legszebb focit.

„Márpedig itt rendnek kell lennie, mondta a nagymama, és berúgta a kakit az ágy alá” – tartja egy cseh köznépi mondás.

 

    Márpedig rend az van, de vajon elég lesz-e ez, hogy az alkoholok csatájából a sör kerüljön ki győztesen? Reméljük, igen.

Ezen a videón kitűnően látszik az, amiket fentebb ecseteltem. A cseh középpálya remekül szervezi az akciókat, Rosický tanárian osztogat, de a cseh csatárok, élükön Barossal (aki egyébként a selejtezősorozatban összesen egy gólt volt képes vállalni) egyszerűen képtelenek betalálni. Megosztom a visszavágót is, ahol az eredmény máshogy alakult, viszont az itt leírtak ugyanúgy igazak. Tessék csak megfigyelni:

Persze, nem csak így tud játszani a cseh csapat, habár jellemző rájuk meglehetősen. Az utolsó videóban azt lehet megfigyelni, milyen remek küzdőszelleme van a csapatnak (meg színészi tehetsége), hiszen a skótok elleni mérkőzés volt hivatott a második helyről gondoskodni, azaz egy esetleges skót sikerrel nem a csehek lettek volna a másodikok. Íme:

Azért Plašil gólját tanítani kéne.

 

 

Szerző: I Empire  2012.06.06. 18:12 1 komment

Címkék: foci csehország eb

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr54569805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.06.09. 22:10:21

Á, a mai görögök is tisztességes szlávok, csak átvették a Bizánci Birodalom hivatalos nyelvét. Legalábbis több közük van a szerbekhez vagy a macedónokhoz, mint az ókori hellénekhez... (trollkodás, de van benne igazság).

Éljen a megbonthatatlan görög-szerb barátság és ortodox testvériség! Ellinikoszerviki fíla! :)

Kár, hogy Szerbiában sok görög bank van, a barátnőm is egy olyanon keresztül kapja a fizetését, azért nem lehet 100%-ig nyugodt az ember, hogy nem fognak bedőlni ezek is, az anyaországukhoz hasonlóan. :)

Szegény görögök, nem kellett volna olimpiát rendezniük, azért vannak ekkora szarban. Most majd az ukránokra is hasonló sors vár. :)
süti beállítások módosítása