Február 2-án Vlagyimir Putyin orosz elnök újra Budapestre látogat, két éven belül másodjára, miközben egy alkalommal a magyar kormányfő is elutazott Moszkvába. A 2014-es krími annexiót, illetve a maláj utasszállítógép nyári lelövését követően a nyugati országok megtagadták Putyin meghívását hivatalos államközi látogatásokra, így a budapesti meghívó most minden bizonnyal sokat számít a Kremlben. Megvizsgáltuk, hogy az azóta eltelt időszakban hol fogadták az orosz államfőt hivatalos látogatások során.

 bojm7ltmwux3njlwxlk7yxesacvsayxm.jpg

                  Az utóbbi időben nagy(obb) figyelmet fordít Budapestre az orosz elnök (forrás: kremlin.ru)

Már az ukrajnai konfliktust megelőzően is jellemző volt az orosz Elnöki Adminisztráció „utazásszervezésére”, hogy az államfő külföldi útjai nagy részét a volt szovjet tagköztársaságokba szervezték (orosz kontextusban ez „közel-külföldként” szerepel). Ez a tendencia még intenzívebb lett a nyugati elszigeteltség kezdetét követően: 2014-ben egyrészt a Krím Ukrajnától való elszakítása, másrészt pedig a Malaysia Airlines 17-es, Amszterdam és Kuala Lumpur között közlekedő gép július 17-én – vélhetően Oroszországból származó fegyverekkel, szeparatisták által – történő, Kelet-Ukrajna feletti lelövése után az európai országok úgy döntöttek, nem hajlandók hivatalos találkozón fogadni az orosz elnököt. Az esetet követően pedig egy sor orosz politikus és más személy került fel az Európai Unió szankciós listája – ez a gyakorlatban az érintett személyek beutazási tilalmát és a nyugati bankszámláik befagyasztását jelentette.

Putyin elszigeteltsége jórészt az Európai Unióra és természetesen az Egyesült Államokra vonatkozott, így Moszkvában sokkal inkább az ázsiai és más kontinensekre történő látogatásokat kezdték el szervezni. 2014-ben, az ukrán konfliktus kirobbanását követő időszakban például Kínába két alkalommal is ellátogatott, de egy Közép- és Dél-Amerikai út során megfordult Kubában, Nicaraguába, Argentínában és Brazíliában is (nyáron a vb döntőre is kiment). A korábban említett posztszovjet országok közül kétszer volt Belaruszban, emellett ellátogatott Kazahsztánba, Üzbegisztánba és Tádzsikisztánba is. A normandiai partraszállás 70. évfordulójára ugyan meghívták és el is ment Franciaországba (június 5-6.), csakúgy, mint az októberben rendezett milánói Ázsia-Európa közös csúcsra, de külön, kifejezetten kétoldalú megbeszélésre csak Ausztriába (ide még a maláj gép lelövése előtt) és a tulajdonképpen a regnáló kormányától függetlenül mindig is oroszbarátként számon tartott Szerbiába ment el ebben az évben.  

Így érkeztünk el Putyin 2015-ös magyarországi látogatásához. Az előző évhez hasonlóan az orosz elnök ebben az esztendőben is csak akkor ment Nyugat-Európába, ha valamilyen rendezvényre volt hivatalos (pl. világkiállítás Milánóban), külön meghívást ezúttal sem kapott egyik nyugati országból sem. A budapesti látogatását követően egyébként Kazahsztánba, Örményországba, Azerbajdzsánba is ellátogatott, hozzánk egy egyiptomi utat követően érkezett. Párizsban két alkalommal is megfordult 2015-ben, bár ezek egyike a négyoldalú béketárgyalás volt Ukrajna kapcsán, a másik pedig az ENSZ klímakonferenciája decemberben. Szeptember végén New York-ban találkozott Barack Obamával az ENSZ Közgyűlést követően, de külön kétoldalú találkozóra 2015-ben csak Budapesten és Minszkben járt, az Európai Unióból tehát egyedüliként láttuk vendégül Putyint.

pcrzap4gt3amp3xrhurzicivd0msbh9n.jpg

              2015-ben egyedüli országként fogadtuk Putyint az Európai Uniós tagországok közül (forrás: kremlin.ru)

2016-ban folytatódott a sor, Putyin újra elment Belaruszba, Kazahsztánba, Üzbegisztánba, és szinte az összes többi posztszovjet országba (kivéve persze a balti államokat). Tavaly ugyanakkor már enyhülni látszott Putyin és az orosz kormány nyugati elszigeteltsége, annak ellenére, hogy az ukrajnai fronton jelentős változás nem következett be, és a maláj géppel kapcsolatos nyomozások is a moszkvai háttér gyanúját erősítették. Putyin hivatalos úton járt Görögországban, Finnországban és Szlovéniában is, de a nyugati országok továbbra sem voltak hajlandók őt vendégül látni.

Érdemes azonban figyelembe venni azt is, hogy a nyugati szankciókat megelőzően is sokkal inkább az orosz érdekszférába tartozó utazások voltak hangsúlyosak az orosz elnök programjában. A jellemzően a Közép-Ázsiába és a Kaukázusba tett látogatások egyrészt az orosz érdekek erősítését szolgálták, másrészt pedig előkészítették az akkor még sokkal reálisabbnak tűnő Eurázsiai Uniót. A volt szovjet országok mellett Putyin korábban is nagy hangsúlyt fektetett a BRICS országokba tett látogatásokra, többször is megfordult elsősorban Kínában és Indiában, de elutazott Brazíliába és a Dél-afrikai Köztársaságba is.

Végezetül néhány beszédes évszám az orosz elnök elszigeteltségével kapcsolatban, amelyek nem feltétlenül az ukrajnai konfliktushoz köthetők. Ha megvizsgáljuk a visegrádi tagországokba tett orosz elnöki utazások gyakoriságát, a következőket találjuk: Lengyelországban és Szlovákiában utoljára 2010-ben járt az orosz elnök (akkor éppen Dmitrij Medvegyev töltötte be a tisztséget), Csehországban pedig 2011-ben (szintén Medvegyev) tartottak államfői találkozót. Fentiek alapján kétségesnek tűnik, hogy csupán az ukrajnai konfliktus és annak következményei, valamint a szankciós politika lennének az okai a prágai vagy varsói meghívó elmaradásának.

Szerző: Zajka  2017.02.02. 08:00 9 komment

Címkék: oroszország putyin

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr3912175702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.02. 13:50:55

Ez van, Mo. úttörő szerepet játszik a jó erők támogatásában.

kewcheg 2017.02.02. 14:24:27

A világ és főleg Európa nagggyon!!!kevés!!! normális és józan politikusainak egyike. Talán most már az USA elnök is ide zárkózik fel, I wish....

jágör68 2017.02.02. 14:29:13

Jó erő vagy rossz erő, kb mindegy.
A III. Vh elkerülhetetlen

2017.02.02. 14:55:22

Putyin nagy játékos, a felcsúti parasztgyerek meg képtelen felfogni, hogy elég veszélyes vizekre navigálta a naszádot. Ezen kívül jó nagyot köpött a levegőbe, aztán alá állt. Ő már csak ilyen, szart sem ér a szava.

Jóban kell lenni az oroszokkal, de jobb megtartani a távolságot.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.02.02. 14:57:07

2010 elött a Gyurcsnyisták még nyalták a gazdival Putyin seggét, mikor együtt vacsiztak, és Paks2-ről megállapodtak.

Azóta a ballib birkák parancsba kapták, hogy utálni kell az Oroszokat, mert Soros GYuri érdekei ezt kívánják..

Hogy miért ?

Nézzük az Orosz szankciók kinek jöttek jól....
Hát persze hogy a Soros Clinton adminsiztrációnak:

Fura módon majd ugyanannyival csökkent az EU haszna, mint amennyivel az USA haszna megnőtt a szankciók következtében:

www.origo.hu/gazdasag/20150123-bovult-az-oroszorszagi-amerikai-import.html
Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti, dollárban számított kereskedelmi forgalom 7,5 százalékkal nőtt, az Oroszország és az Európai Unió tagállamai közötti viszont 7,3 százalékkal csökkent tavaly január-novemberben, az egy évvel korábbival összevetve.

ttibu 2017.02.02. 15:33:04

@Ballib cenzúrázók réme 24: Ballib ide ballib oda, eddig is utáltam az oroszokat és ezután sem fogom csipázni őket ! Jót még nem tettek magyarországgal a történelem során és nem is fognak ! Aki meg nyalja a seggüket az hazaáruló !

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.02.02. 15:34:04

Putyin ugyanolyan hatalommániás, mint Viktor. Jól ki is jönnek. Amit Viktor nem ért (pedig a történelemből tudjuk), hogy az orosz medve öleléséből nehéz kibújni. Putyin pedig a szovjet "restauráción" dlgozik, és abban az érdekkörben mi is benne voltunk. Mi pedig még asszisztálunk is hozzá, amilyen hülyék vagyunk. Kösz Viktor.

ogli dzsí 2017.02.02. 15:48:59

meg franciaországba, meg olaszországba, meg németországba, de ezek is ázsiában vannak

türhetetlen
süti beállítások módosítása