Lengyelország 2010-ben újabb katonákat küld Afganisztánba. Ezzel a háború sújtotta országban állomásozó lengyel katonák létszáma jövőre elérheti a 2600-at. Paweł Gras lengyel kormányszóvivő nyilatkozata nemsokkal azután hangzott el a TOK FM lengyel kereskedelmi rádióban, hogy Barack Obama 30 ezer  fős amerikai csapaterősítést jelentett be.

 

 

 A döntést bejelentő konferencián Donald Tusk lengyel miniszterelnök elmondta: "Nem lelkesedik az afgán háborúért" , de elfogadta az újabb erők bevetésének szükségességét (??).

 Bogdan Klich védelmi miniszter egyet értett Tuskkal, valamint azt is elmondta, hogy további 200 katonát tartalékként tartanak fent ugyanerre a célra.
 Donald Tusk lengyel kormányfő kedden este telefonbeszélgetést folytatott Obamával, jelezve, hogy országa néhány száz további katona Afganisztánba vezénylését fontolgatja. Lech Kaczyński lengyel elnök, aki a lengyel alkotmány értelmében a hadsereg főparancsnoka, várakozások szerint minden további afganisztáni csapaterősítéshez hozzájárulását adja majd, annak ellenére, hogy a lengyel társadalom azt szeretné, ha a lengyel katonákat kivonnák Afganisztánból. Lengyelországnak jelenleg kb.1910 katonája szolgál Afganisztánban.
 

 Egy nemrégiben készített felmérés szerint a megkérdezettek 76%-a az afganisztáni lengyel haderők kivonását szeretné.

 
 

                                              2010-ben újabb 600 lengyel katonát küldhetnek Afganisztánba

 
 2008 elején még "csak" 1200 lengyel katona volt a háborús övezetben, azóta több mint 700 fővel erősítették meg a kinti állományt. Az országban  állomásozó katonák közül eddig 15 ember vesztette életét: legtöbbször pokolgéppel elkövetett támadás során. Az elhunytak között találunk olyat, akinek már csak néhány napja volt hogy hazatérjen, de olyat is aki csak aznap érkezett. Ennek ellenére Bogdan Klich csak azt tudja hajtogatni, hogy a NATO-s szerződések értelmében "kötelességük" újabb erőket mozgósítani.

 A NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen szerint a szövetség belső egyensúlya is megbillenhet, ha a csapaterősítést nem támogatja minden ország. Elmondása szerint a terrorizmus elleni harc nem csak az Egyesült Államok feladata, és ezért felkérte az eddig még nem lépő országokat, hogy ők is emeljék az afganisztáni csapataik létszámát.

  


Szlovákia is több száz fővel növeli afganisztáni kontingensét - jelentette be Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter. A szlovák diplomácia vezetője sajtóértekezleten leszögezte, országa „szinte megduplázza”  a közép-ázsiai országban szolgálatot teljesítő katonái létszámát. Szlovákiának jelenleg  245 katonája van Afganisztánban a NATO vezette nemzetközi biztonsági haderő (ISAF) kötelékében.


Csehország mérlegeli, hogy a jövő évben száz katonával megnövelné afganisztáni kontingensének létszámát - közölte ezzel párhuzamosan  Martin Barták cseh védelmi miniszter az aktuálne.cz hírportállal. Csehországnak jelenleg 480 katonát állomásoztat Afganisztánban, míg egy kisebb egység az afgán hadsereg kiképzésében segédkezik. Barták elmondta, hogy a kérdést előbb a mérvadó politikai pártokkal kell megvitatniuk, mert azok álláspontja nem egységes – a Cseh Szociáldemokrata Párt például nyíltan ellenzi afganisztáni szerepvállalást kiterjesztését.


 

 Juszuf Ahmadi, az iszlamista mozgalom vezetője Obama csapaterősítésről szóló bejelentése után kijelentette: "az Egyesült Államok ugyanúgy fog járni Afganisztánnal, mint korábban a Szovjetunió - hiába próbálkoznak". Nem mellesleg néhány elismert orosz veterán tiszt szerint (is) hibás Obama külpolitikája: újabb erők bevonásával csak a halottak számát fogják növelni.

 Hozzávetőleg 113 ezer külföldi, köztük 71 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot jelenleg Afganisztánban. Az idei év már most a legsúlyosabbnak mutatkozik a civilek, valamint az afgán és a nemzetközi erők halálos áldozatainak számát tekintve azóta, hogy 2001-ben elűzték a tálibokat a hatalomból.

 

Szerző: Zajka  2009.12.05. 18:31 3 komment

Címkék: politika usa szlovákia csehország oroszország lengyelország

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr501576371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.12.07. 14:09:53

Gyerekek én itt próbálok kommentelni és erre olyat ír, hogy:

Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!

Mi ez a cenzúra? :D

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.12.07. 14:12:29

Na akkor megpróbálom újra minden esetre.

Szóval ebből egyrészt látszik mekkora hatalom az USA, hogy egy adott ország vezetői a belpolitikai ellenszélben is (73% kivonás mellett) úgy döntenek, ahogy az Egyesült Állomok és a NATO kéri.

Amúgy meglep, hogy itt is a kivonást támogatók vannak ekkora többségben, miközben tegyük hozzá a 3 válaszlehetőség eléggé khmm... manipulatív :).
süti beállítások módosítása