Az ünnepekre való tekintettel egy kedves kis poszttal szeretnénk kedveskedni az olvasóinknak: Kisvakond történetét szeretném bemutatni a teljesség igénye nélkül természetesen, de a célom nem lehet más, mint egy kis nosztaliga ébresztése, és az igény feltámasztása egy-két epizód újranézésére, hiszen a Kisvakond kortalan.

 

    Maga Kisvakond(csehül: Krtek, Krteček) is kortalannak tűnik lassan, hiszen már 55 éve csodálhatjuk kalandjait.  Igaz, már csak az ismétléseket élvezhetjük, mert 2002-ben vetítették le az utolsó részt. Alkotója, Zdenek Miler(cseh) 1954-ben kapta a megbízást, hogy készítsen oktató-nevelő célzatú filmeket a "nagy szocialista béketábor" gyermekei számára - és meglepően jó eredménnyel dolgozott. Eredetileg egy cseh textilipar "reklámarca" lett volna, de szerencsére annál sikeresebb lett a történet. Miler nem a szokásos anyaghoz nyúlt, azaz nem akarta, hogy a reklámban egy narrátor magyarázza el a képen látható dolgokat, hanem inkább egy karakteres figurát képzelt el, aki végigkalauzolja a gyerekeket a gyártási folyamatokon (fantasztikus lehet-a szerk.) és még élettel is tölti meg!

    Miler papa sokat gondolkodott, hogy milyen állat lehet erre alkalmas, de nem akart hagyományos állatkát, ami már szerepelt más rajzfilmekben (róka, kutya már olyan klisés volt akkor is), ám az ihlet csak nem jött. Végül egy bukkanó hozta meg a sikert, szó szerint, hiszen Zdenek úr egy nap felhömbölödött egy vakondtúrásban és ez maradandó élményt hagyott, ugyanis ekkor megvilágosodott! Vakond, ilyet még eddig senki nem húzott elő, hátha bejön. Bejött. Vakond figurájával azért akadtak gondok, hiszen a merev ásólábak, és a gülüszemek nem éppen csalogató látvány, így Miler kisimította az arcvonásait, fogásra alkalmas kezeket kapott (a szokásos négyujjú formációt használta) és két lábra állt.

 

A képen Krtek papája látható, amint a legnagyobb egyetértésben ejtőznek egy vasárnap délután.

 

    Talán a legismertebb rész a Kisvakond nadrágja, hiszen az gyönyörű metaforája a textiliparnak (szocializmusnak). Szerintem mindenki ismeri a részt, így nem írnám le az összes mozzanatot, a lényeg, hogy Kisvakond előássa magát a semmiből (értsd: föld), és elkezdi a napját, ami általában annyiból állna, hogy megrongálja az emberek veteményesét, de ő inkább elindul kacatokat, nyilván az ő szemszögéből kincseket, gyűjteni. Csakhogy mohósága túlmutat a raktározási kapacitásán, ezért amikor meglát egy csillogó nadrágot a szárítón, elhatározza, hogy neki is kell egy. Mindent elkövet, hogy ez összejöjjön, rengeteg feladatot kell teljesítenie, és sokan segítenek neki az erdő lakói közül, míg végre sikerül létrehozni egy nadrágot. Persze a vakond nadrágja inkább szól a barátságról, kitartásról és összefogásról, mint a textiliparról, de azért mégis... Szóval a pókok megfonják a textilszálakat, a hangyák szövőgépet építenek és megszövik a vásznat. Közben a magasabb szinteken ücsörgő dongók és tücskök hegedülnek, nézik a melót az ág tetejéről - de ne erőltessünk párhuzamokat a termelőágazatok valós gyakorlatával. A részt 1957-ben mutatták be a velencei filmfesztiválon, ahol első díjat kapott, és máris Közép-Európa legismertebb celebévé avanzsálódott. Kalandjait 85 országba exportálták, ami megsüvegelendő.

    A nadrágot rengeteg szocialista csodatermék követte még pl.:rakéta. Érdekesség, hogy Krtek nem a szószátyárságáról lett híres, csak az első epizódokban szólal meg pár szó erejéig. A kuncogásokat és az egy-két szavas felkiáltásait két lánya (Katerina és Barbor) kölcsönzi, hiszen a Miler bevágta alá a hangeffekteket, ugye azt mégsem mondhatjuk, hogy a két kislány szinkronizálta. Az alkotótársak közül kiemelésre érdemes Jaroslav Kricka és Milos Vacek - akik a rajzfilmek hangulatát remekül aláfestő zenéket szerezték, illetve Eduard Petiska, aki néhány forgatókönyv mellett a több mint 5 millió példányban eladott könyvváltozatok szövegét is írta.

 

    ,,Krtek azért is fontos figura volt, mert kemény valutát is termelt" - mondta Miler, aki a hetvenes évekre úgy érezte, hogy kifogy a színvonalasan feldolgozható ötletekből, ezért felkért több más alkotót is egy-egy epizód megírására, rajzolására. A mese hódított egész Európában, sorra jöttek az újabb és újabb epizódmegrendelések.

    A Kisvakond anélkül teremtett saját univerzumot, hogy elszakadt volna a valóságtól vagy épp politikai szócsővé vált volna, ami nem kis dolognak számított, pláne abban az időben. A feldolgozott problémák valóságosak voltak. Miler felemelte szavát az önzés, a bürokrácia, a környezetszennyezés és a helytelen életmód ellen, és tegyük szívünkre a kezünket, ezek a problémák még most is jelen vannak, így ezért Krtek kalandjai elévülhetetlenek, kortalanok. A vakond hol eldobott nyalókába ragad, hol Süni barátját próbálja megmenteni a preparátortól, de van, hogy egy az otthonát fenyegető buldózerrel kell szembeszállnia. A Kisvakond megmutatja a csodás technikai eszközök gyakorta helytelen használatát, mint amikor tranzisztoros rádiójának bömböltetésével elűzi az erdei állatokat. Sőt, Amerikába is eljut, ahol az ottani vakond csúcstechnológia segítségével ássa a földet.

   

   

    Tavasszal a Millenárisban volt kiállítás Kisvakond életéről, egy kis cseh gasztronómiával egybekötve (aki ott volt, tudja miről beszélek). Az epizódok kelléket, eszközeit lehet megtekinteni, képeket a keletkezésről, Krtečekről és mindenről, ami hozzá köthető.

    Így a végére egészen elérzékenyültem ettől, de Kisvakond reményt ad.  A végén már nevetni is tudok.  Kisvakond segít ha rossz a kedvem, mint egy jó pszichológus.   Egyszerű az üzenete, egyszerű az élete, és üzeni, hogy higgy a reményben!  Ha elkámpicsorodik, mert kikészül a filmsztárságtól, vagy mert elege van a nagyvárosból, mindig van visszaút a rétre, nyusziékhoz.  Ott mindig van szamóca, amiből a sünivel jól be lehet zabálni és egérke is mindig talál valamit, amitől hasukat fogják majd később a röhögéstől. Kisvakond a remény szimbóluma, hogy mindig van hová visszatérni, ott a rét, a barátok. 

    Így ezzel az üzenettel, hogy mindig van min nevetni, kívánok én is Boldog Karácsonyt és kellemes ünnepeket mindenkinek. Talán a cikk hatására karácsonykor a család a kereskedelmi csatornák unalmas műsora helyett Kisvakond kalandjait fogja megtekinteni, hiszen mindannyiunknak üzen valamit.

 

 

Szerző: I Empire  2009.12.22. 15:30 18 komment

Címkék: mese rajzfilm szocializmus kisvakond textilipar krtek zdenek miler krtecek

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr851611051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jüzli 2009.12.21. 09:29:59

Kiadós cikk lett! A cseh szakhoz híven nekem is van ám itthon egy kis Krtekem!

malaryanbeast 2009.12.22. 19:10:07

a tuti :)

nem kommentálok semmit.
ott a pont.
kellemes ünnepeket mindenkinek!

teddyde 2009.12.22. 19:40:55

Imádtam a kisvakondot! Innen tudtam meg, hogy ha a kipufogóba virslit dugsz, az nem jó dolog, de azért ezt ki kellett próbálni a parkoló összes autóján... Ha valaki, aki esetleg beleesett a "csapdámba" most olvassa, attól utólag is elnézést :)

pobeda 2009.12.22. 19:47:07

Szuper volt visszagondolni rá.Köszi.

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2009.12.22. 20:07:57

Pont tavaly karácsonyra kaptam egy kisvakondos polót, amúgy már Magyarországon is egyre több helyen lehet kapni. Innen is látszik, hogy Krtek most éli reneszánszát. Minap egy könyvesboltban is hatalmas (kb. 2 méteres) Kisvakondot láttam. Apropó, a blog ikonja is egy kisvakond :) (a netcím mellett).
Boldog Karácsonyt Mindenkinek!!!

blacklord 2009.12.22. 20:26:36

Kisvakondról annyit, hogy 3 éves korom óta az ágyamban alszik (most 29 vagyok), és bölcsőhalálban elhunyt 3 hónapos unokaöcsém is kapott egy kisebb másolatot, hogy elkísérje a leghosszabb útra.

Az meg egy szégyen, hogy kihagytam azt a kiállítást. :-((( Kisvakondnak is nagy rajongója vagyok, a cseh kajának szintúgy. Sör és knédli, kell még más?

cilicili 2009.12.22. 20:29:30

Gratulálok a blogotokhoz, volt orosztanárként üdítő olvasgatni a cikkeket!

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.22. 20:34:21

Nekem a kedvencem a kis vakond... mit vakond: vakondok autója volt :)

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.12.22. 21:13:08

Köszi, ímádtam a Kisvakondot! :)

khairon 2009.12.22. 22:10:23

Ahojte klapcí !
Radostné a Vánoce!

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2009.12.22. 23:21:07

Hej,mindkét fiam (3 és 6 évesek) Kisvakond függő, és nekem a sok Kisvakond nézéstől azért lett pár kérdésem:
- Van német Kisvakond is, eladták a jogokat? Vagy csak német DVD-t sikerült vennünk?
- Van több féle Kisvakond, a nadrágos az eredetinek tűnik, de van modernebb. Ugyanúgy Miler mindegyik, vagy máshoz is köthető?

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.12.23. 10:55:07

német kisvakond.... nos én úgy tudom, hogy az NSZK külön rendelt 10 epizódot Milertől, nem tudom, hogy ez összefüggésben van-e egymással.
Nem, Miler felkért másokat is egy-egy epizód megírására.

tavaszifelhoagyon 2019.10.07. 19:03:16

@cilicili: orosztanár ilyen súlyos beszédhibával? Dadogva hogy lehet nyelvet tanítani? Magyarul is alig tud beszélni.
süti beállítások módosítása