Lev Tolsztoj vaskos regényeiben gyakran olvashattunk az orosz arisztokrácia -jó és rossz- szokásairól. A tivornyázás és a bálokra járás mellett az író az akkor rendkívül divatosnak számító vadászat részleteibe is beavatja az olvasót. Több mint száz évvel a hagyomány fénykora után egy Moszkva környéki kisváros lelkes lakói összefogtak, hogy újraélesszék a mára már elfeledett hagyományt. 


A közös vadászatokra járás gyakori időtöltése volt az orosz arisztokráciának a XIX. században. Néhány lelkes orosz egy kisebb csapatba verődve próbálta feltámasztani a régi hagyományt.

 


Közel 200 ember gyűlt össze Mozsajszk orosz várostól nem messze, hogy felelevenítsék a régi szokásokat. A helyi színháztól még jelmezeket is kölcsönöztek.

 


A jelmezek többségét Lev Tolsztoj Háború és béke című regénye nyomán készítették.

 



Jevgenyij Matuzov, a találkozó főszervezője 1 évig dolgozott a XIX. századi tradíció megszervezésén

 


A résztvevők közt akadtak profi lovasok, de teljesen amatőrök is

 


Ha már orosz tradíciók, akkor a vodka sem maradhat el: jót tesz egy kis szíverősítő az orosz hidegben

 


  A XIX. századi oroszok többek között jávorszarvasra, vadjuhra, hiúzra, túrra (vadkecske) vadásztak: gyakran olyan állatokra, amikkel csak Oroszországban találkozhat az ember

 


A vadászatok elmaradhatatlan segítői voltak a jó szimatú kutyák

 

 


A találkozó persze csak "rekonstruálta" a régmúltat, a lovasok fegyvertelenül idézték fel a régi szokásokat. A lényeg nem a vadászat volt - hanem, hogy a résztvevők beleszagolhassanak az ezernyolcszázas évek hangulatába.

Szerző: Zajka  2010.02.09. 12:00 5 komment

Címkék: oroszország

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr11734471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shimu 2010.02.09. 20:02:07

Nekik mind1 volt hogy -15, vagy -25... Vodka jóbarát, meg amugy is hozzá vannak szokva. De biztos hogy phun lehetett, egyébként arról mé' nincs kép, hogy mit ejtettek?

olap 2010.02.09. 20:10:43

@Shimu: egyébként arról mé' nincs kép, hogy mit ejtettek?

" találkozó persze csak "rekonstruálta" a régmúltat, a lovasok fegyvertelenül idézték fel a régi szokásokat. "

azé nincs mer' puszta kézel nehéz szarvast ölni, Putyin azé ha ott lett volna sztem megfojtott vóna egyet.
süti beállítások módosítása