Depardieu Oroszországba költözéséről

Gérard Depardieu nem csak Franciaország, de az egész világ számára a francia filmgyártás ikonikus alakjává nőtte ki magát az utóbbi évtizedek során, így nem meglepő, hogy a színész szinte egyik napról a másikra történő pálfordulása kissé érthetetlen volt mindenki számára. Az eddig francia nemzeti kincsnek számító Depardieu még ősszel lobogtatta meg távozási szándékát Franciaországból, ma pedig már orosz állampolgár: Putyin Oroszországa pedig tárt karokkal fogadta az egykori Obelixet, előbb orosz útlevelet és állampolgárságot, majd luxuslakást kapott új otthonában. De miért éppen Oroszország?

gerard.jpg
"Zserar Gyepargyjó" beköltözött az orosz mindennapokba

Hirtelen távozás

Tavaly ősszel a francia elnök és kormánya új ötlettel állt elő az ország költségvetési hiányának pótlására: az egymillió euró feletti évi jövedelemmel (!) rendelkezőket 75%-os adóval sújtotta volna, amelyet természetesen nem néztek jó szemmel a francia gazdagok. A tervezetet ugyan az Alkotmánybíróság elvetette, több milliomos – köztük Depardieu – az ország elhagyását fontolgatta. A színész először a Belgiumban található, francia határtól mindössze néhány kilométerre lévő Néchinben telepedett volna le, ugyanakkor januárban váratlan döntést hozott, Putyin meghívásával élve Oroszországba költözött, az év elején pedig át is vette orosz útlevelét.

Kérdés, hogy mi állhatott Depardieu döntésének hátterében, hiszen a 75%-os adót végül elvetették, így okafogyottá vált a távozása. Saját bevallása szerint a jelenlegi kormány nem tiszteli állampolgárait, a kemény munkával, tisztességgel szerzett vagyont, ezért hagyja el az országot. Az biztos, hogy a tavalyi francia elnökválasztások során minden erejével, nyilvánosan Sarkozyt támogató színésznek nem fekszik a szocialista Hollande gazdagok ellen irányuló politikája, mindenesetre a hirtelen távozás kapcsán egy világ dőlhetett össze a francia filmszeretőkben, a társadalom másik része pedig úgy gondolhatja, menjen, ha csak a pénz érdekli.

Oroszország a nagy demokrácia országa, avagy már az apám is kommunista volt

Oroszországban ellenben tárt karokkal fogadták, Putyin elnöki jogkörét gyakorolva azonnal állampolgárságot és útlevelet intézett Depardieu-nek, találkozásukkor pedig régi jó cimborákként paskolták egymás hátát. Az év elején Szocsiban tartott összejövetelen persze nem győzte dicsérni egymást a két „jóbarát”, Depardieu a következőket hangoztatta: „Imádom ezt az országot, Oroszországot, az itteni embereket, a történelmüket, az írókat. Imádom az orosz kultúrát, az emberek felfogásmódját. Édesapám az ő idejében kommunista volt, hallgatta a Rádió Moszkvát! Ez is az én kultúrám része. Nagyon szeretem Vlagymir Putyin orosz elnököt, de ez kölcsönös. Oroszország a nagy demokrácia országa, ez nem olyan ország, ahol a miniszterelnök a saját országának állampolgárát szánalmas embernek nevezi.” – utalt utolsó mondatával a francia kormányfő kommentjére Depardieu emigrálásával kapcsolatban.



Miért éppen Oroszország?

A színész még egy hónapja sem lakott Oroszországban, amikor január végén tiszteletbeli udmurt, majd csecsen állampolgárságot kapott, Groznijban tett látogatása során pedig Ramzan Kadirov csecsen elnöktől luxuslakást kapott ajándékba. Úgy tűnik, Depardieu-nek nem kell majd nélkülöznie Oroszországban.

Az orosz rendszert is kijátssza?

Bár a hatalmas adóterhektől jelenleg nem kell félnie (Oroszországban egykulcsos, 13%-os jövedelmi adó van jelenleg érvényben), mégis úgy tűnik, Depardieu igyekszik ezt is megkerülni. Az orosz törvények értelmében ugyanis akkor kötelezhető adózásra, ha igazoltan több mint fél évet tölt el egy esztendő alatt az országban. Egyes jelentések azonban arról számolnak be, hogy a francia jelenleg nem él az oroszok vendégszeretetével: ittas vezetés miatti bírósági ügye lett volna Párizsban még januárban, de nem jelent meg, mivel Montenegróban forgatta új filmjét. Akkor a tárgyalást április elejére halasztották, most azonban már a tengerentúlról üzent Depardieu, hogy nem tud Párizsba utazni: New Yorkban zajlanak a Dominiquie Strauss-Kahnról szóló film forgatásai Depardieu főszereplésével.

rasputin.jpg
Depardieu Raszputyin szerepében

Korábbi orosz látogatásain a francia színész jelezte: szándékában áll filmet készíteni Puskinról és más orosz történelmi alakokról; grozniji látogatásán pedig egy Csecsenföldről szóló filmet is kilátásba helyezett, egyelőre azonban az Egyesült Államokban dolgozik. Korábban Raszputyint játszotta egy francia-orosz koprodukcióban.

Miért éppen Oroszország?

Tavaly ősszel valószínűleg még mindenki jót kacagott Putyin nyilatkozatán, amikor a franciaországi események kapcsán Oroszországba invitálta Depardieu-t. A francia azonban gyorsan rájött, hogy ez a legjobb, ami történhet egy színésszel: szerepelhet. A ruszofób Nyugat-Európa által még mindig lesajnált, "önkényuralmi rendszerben" élő oroszokhoz költözni, mi több, dicsőíteni a rezsimet a lehető legjobb reklám Depardieu számára. S valóban, a rossz reklám is reklám, Európa szerte cikkeztek a színész nagy port kavaró emigrálásáról, amely egyértelműen megosztotta az embereket. Putyinnak ugyanakkor tökéletes alkalom volt, hogy befogadó, segítő szerepben tetszelegjen, ezzel is jótékonyságát és nagylelkűségét mutatva, valamint üzen is a nagyvilágnak: Oroszország többé nem üldöz el senkit országából, éppen ellenkezőleg, tárt karokkal várja a tehetséges embereket. Tökéletes alkalom volt ez a putyini propaganda fényezésére, érthető, hogy élt a lehetőséggel.

Szerző: Zajka  2013.04.07. 15:06 57 komment

Címkék: film oroszország putyin depardieu

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr255205585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indapass90210 2013.04.08. 08:49:32

Zsérárnak fel sem fog tűnni a különbség. Ugyanolyan koszos vidék, mint a francia, és hasonlóan arrogáns, ki-ha-én-nem emberek lakják.

különvélemény 2013.04.08. 09:24:03

Az idő őt igazolta.
Lám a "demokratikus" Európában simán ellopják a betétedet, ha éppen úgy tartja kedvük.

vladimir964 2013.04.08. 10:02:15

Micsoda? 13%-os jövedelmadó? Azonnal kérem az orosz állampolgárságot!!!

grani 2013.04.08. 10:31:10

A 193 nap egy országban történő folyamatos munka azt jelenti, hogy abban az országban adózol, ahol ennyit dolgoztál. Van olyan ország is, ahol ez három hónap.
Ha van kettős adózásról törvény, akkor a kifizetett adók beszámítanak a rezidens országban fizetendő adóba. Adózni úgy általában a rezidens országban kell, vagyis ahol állandó lakhellyel rendelkezel, életvitelszerűen élsz stb. Az, hogy a Depardieu most össze-vissza dolgozik, még nem jelenti azt, hogy ki akar bújni az adózás alól. Aligha hiszem, hogy forgatás idejére van munkavállalási engedélye Montenegróban, bejelentett munkahelye ott és a fizetését is Montetenegróban fizetik.

@vladimir964: Annyi, 13%, tanúsitom. Az orosz állampolgársághoz nemsokára azonban orosz nyelvtudást is követelnek. Azt hiszem 2OO szót kel majd tudni kívűlről :D
Ja, most hogy az utóbbi két évben nőt az "életszínvonal" MO-n, Budapesthez képest Moszkva már nem is drága. A csajok meg kifejezetten szebbek :)

grani 2013.04.08. 10:32:18

@Dövan: Jártál, éltél Oroszországban? És Franciaországban?

indapass90210 2013.04.08. 10:33:38

@különvélemény: olvasgass egy picit Sergei Magnitsky tevékenységéről és arról, hogy hogyan halt meg, aztán fogalmazd újra a kommentedet.

Az EU-ban nem loptak el semmit, hanem csődbe ment egy-két bank Cipruson. A 100E EUR alatti betéteket senki sem bántotta. Ennyi az EU-s betétbiztosítás, ami körül már évek óta elég nagy hírverés van, tehát senkit sem érhetett váratlanul.

indapass90210 2013.04.08. 10:36:34

@grani: Jártam Franciaországban, nem egyszer és évekig dolgoztam franciákkal. + hosszú évek óta oroszok között élek, Ukrajnában. Úgyhogy elég relevánsnak tekinthető a véleményem.

vladimir964 2013.04.08. 10:40:36

@grani: Azt hiszem, az orosz nyelvtudás nemigen fog gondot okozni, minthogy jómagam meg horvát vagyok, tehát egy családba tartozunk :-) A csajokban is egyetértünk. (bár én melléjük tenném - már csak hazabeszélés okán is - a horvát csajokat is. Már csak azért is, mert a többségük azért két kóla után még nem feltétlenül fog kefélni, ahogy itten szokás)

grani 2013.04.08. 10:43:45

@Dövan: Hát Ukrajna messze nem Oroszország :) A franciákról való véleményedet osztom, de csak Párizsra vonatkozik. Másfél évet éltem Párizsban, de azóta se kívánom vissza. A vidék teljesen más, aranyos, vendégszerető emberek lakják. Ugyanez igaz Oroszországra is, csak Moszkvában szeretek élni (öt év) es nem is szívesen mennék el innen. Egyszer majd haza...
A ki ha nem én meg mióta arrogáns viselkedés? Alapvető dolog, persze lehet, hogy MO szempontból, kicsi és lúzer ország, egy kicsit dűhitó, de mondjuk az amcsik vagy az angolok is ilyenek. Meg lehet szokni, sőt el is lehet kapni tőlük. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.08. 10:45:27

@vladimir964:

Nem kell hozzá állampolgárság, elég odaköltözni. Egyébként van európai ország, ahol kevesebb, mint 13 % az szja.

William Kidd 2013.04.08. 10:45:38

Az oroszok es a franciak kozott eros politikai es kulturalis kapcsolat volt a korabbi evszazadokban, nem beszelve a nemessegrol, az orosz nemesseg java kijart, elt, hazasodott a francia kekveruekkel, mindenki beszelt franciaul. Ha ugy vesszuk ket vilaghaboruban is egy oldalon alltak. Tehat tobb oka is van a szimpatianak es a baratsagnak a ket nep kozott, innen eredhet Depardieu dontese is es a szives fogadtatas. Putyint es Oroszorszagot a patriotizmusa miatt tamadjak es fitymaljak nyugatrol a kozbeszedet alakito zsidajaink, mindig ok ajvekolnak ha valaki nem felel meg az o kosher izlesuknek. Valoban, nem mindenki az o seggnyalojuk.

különvélemény 2013.04.08. 10:47:14

@Dövan:
Ami Cipruson történt, azt úgy hívják, hogy csődbűntett.

Nincs végelszámolás, nincs tartozik-követel, nincs semmi.
Átlapátolják a 100K alattiakat egy másik bankba, a többit meg ellopják.
Az EU-s betétbiztosítás, az biztosítás, ha kár keletkezik, fizet a "biztosító", itt ilyen nem történt, a nagybetétesek fizetik a kisbetétesek veszteségét.

grani 2013.04.08. 10:48:18

@vladimir964: Hát ha még az angol is megy és nem ruhatáros vagy, akkor próbálkozz. Itt nagy a szakképzett munkaerőben a hiány és nem feltétlenűl csak az értelmiségi szakmákban.
A horvátból azért még gyúrni kell, de nem annyit, mint a nem szláv nyelvekből. Kb. fél év. Dubrovnikban voltam nemrég, és meglepődve tapasztaltam, hogy értem, amit a Dubrovnik környékiek beszélnek. Na jó, azért, mert ruszinul és ukránul is jól tudok. Az echte oroszok csak pislogtak.

grani 2013.04.08. 10:49:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hol? Komolyan kérdezem? Én csak Svájc pár kantonjáról tudok és néhány miniállamról.

grani 2013.04.08. 10:50:34

@William Kidd: Most nem azért, de rengeteg izraeli-orosz kettős állampolgár is ide-oda ingázik :) Nagyon is jól érzik magukat Oroszországban...

indapass90210 2013.04.08. 10:59:07

@grani: tény és való, hogy a sztereotípia nem igaz mindenkire, meg a vidék általában normálisabb, mint a nagyvárosok. Még otthon is megáll ez a Bp-vidék kapcsolatra.

Nyilván te is elsősorban a zsébetű miatt szeretsz ott élni, különben полный ПЦ lenne az egész. Ja, meg jók a nők is, és mivel Moszkvában van zsé, egy ottani átlagfizuból is lejöhet valaki ide a tengerhez játszani a nagymenőt. De Moszkva amúgy is egy külön világ, mert ha onnan kimész, akkor eltűnik az infrastruktúra.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.08. 11:01:12

@grani:

Belarusz, Dél-Oszétia, Szerbia - 12 %.

Abházia, Albánia, Andorra, Bulgária, Macedónia, Transzniszria - 10 %.

Montenegró - 9 %.

Karabah - 5 %.

William Kidd 2013.04.08. 11:07:31

@grani: Azt azert ne felejtsd el, hogy a zsidok ugyanazt probaltak megcsinalni a SZU szetesese utan Oroszorszaggal nagyban, mint velunk kicsiben (szetrablas, kisemmizes, leamortizalas) es tehettek ezt mindaddig amig a hadsereg be nem ultette Putyint az elnoki szekbe es le nem szamoltak Oroszorszag es a nep ellensegeivel. Maradt az emigralas ( pl. Berezovszkij) vagy Sziberia (Hodorkovszkij) esetleg ha nagy pofaja volt kapott egy kis polonium 210-et (Livinyenko), hogy mindenki tudja: Oroszorszag nem lesz labtorloje senkinek, kulonoskepp nem a zsido hatterhatalomnak. Ez bassza azota is a csoruket es ezert vartyognak nemzetkozi szinten Oroszorszag ellen, azota is. Barcsak mi is ugy rendet tudnank tenni a hazankban, mint ok...

grani 2013.04.08. 11:09:04

@Dövan: Nem egészen a Ж miatt, habár az is igaz, hogy szeretem, ha megfizetik a munkám és az államnak hívott maffiaszervezet nem nyúlja le. A másik dolog, hogy itt szabadon pofázhatok és nem vádolnak PC hiánnyal és a sexual harrasmentet sem akasztják úton utfélen a nyakamban. Itt rendőr az öt év alatt még nem állított meg, nem úgy mint Párizsban, ahol szinte havonta ellenőriztek. A kollégák is jók, a gazdasági élet pezseg és nyoma sincs a depinek.
Az infrastruktúra? Mikor jártál erre? Moszkva-Pétervár utat, majd 7OO km. három óra negyven perc. Vonattal. Igaz, nem Amerika, de abba az írányba megy. Ukrajna viszont tényleg rémísztő. Járok oda is, mert benne van a régiómban, Kijev, Donyeck, Szumi ahol mostanában jártam. Utak rémisztőek, a szállodák mocskosak, enni csak néhány helyen merek. A csajok régen jók voltak, de most azt mondják, mind elköltözött Oroszországba :) Te a Fekete tenger környékén vagy?

grani 2013.04.08. 11:10:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Kösz a listát :) Csábító, de azt hiszem maradok Moszkvában :D

grani 2013.04.08. 11:14:01

@William Kidd: Na ja, kellet hozzá hadsereg, ami MO-n nincs, vagy csak nyomokban.
Tény, hogy az oligarchák között vannak zsidók, de nem túlnyomó többség. Van, akik elfogadták az új játékszabályokat, vannak, akik nem. De itt nincs zsidófóbia, se zsidófillia. Minden a helyén van kezelve és értékelve. Hogy mást ne mondjak, az orosz hadsereg izraeltől vásáról drónokat és más fegyvereket.

grani 2013.04.08. 11:15:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Karabah azt hiszem a Kaukázus fővonulata mögött van és nem tartozik a földrajzi Európához....

Elijah_Baley 2013.04.08. 11:31:16

oroszország a világ egyik legjobb helye, kétségtelen, ha elég pénzed van, h ne találkozz a mindennapok reáliáival, élhecc, mint marci hevesen. ha nincs elég pénzed, hát, akkor se kell kétségbeesni, a vodka olcsó és jó...

grani 2013.04.08. 11:45:38

@De gustibusaut bene, aut nihil: Ez mindenütt így van :( Legutóbb MO-n találkoztam ezzel, mikor a korombeli taxisnak az volt a dilemája, hogy a lakását árverezik el , vagy el kell adnia a taxiját, amivel a kenyerét keresi. Mindez valami röhejes (nekem) másfél millióért. Nem szívesen gondolok vissza azokra az időkre, amikor nekem is ilyen problémáim voltak és dűhös is vagyok ilyenkor, mert ez nem fair. Az meg, hogy a kisüsti nem adózik MO-n, nem megoldás a problémára...

Elijah_Baley 2013.04.08. 11:50:37

@grani: rákérdezek, expatként nem nagyon találxol az orosz lét alapjaival, ugye?

alfacharlybravo 2013.04.08. 11:56:30

Tavaly májusban voltam egy hetet Moszkvában, be voltam tojva, hogy még mindig a Jelcini állapotok vannak, de nagyon el voltam ájulva, hogy mi van. Mivel még sikerült az oroszt felidézni 35 év távlatából jókat diskuráltam velük. Csodálkoztak, hogy az EU szojuz mekkora egy szar a kis volt szoci országok számára. Mikor elárultam a mérnöki fizumat, hát csak vigyorogtak rajtam, hogy hagyom magam kizsákmányolni. Náluk a WC pucoló is a kétszeresét keresi.

grani 2013.04.08. 11:57:48

@De gustibusaut bene, aut nihil: Miből gondolod?
Ja, harminc évet éltem itt, aztán sokáig nem. Most megint itt vagyok. Ha el akarod mesélni nekem, milyen itt szegénynek lenni, ne fáraszd magad. Persze láttam én, milyen szabolcsban vagy akár angliában is. Sehol nem jó szegénynek lenni. Vagy azt hiszed, én nem járok üzletbe, nem bérelek lakást vagy nem utazom tömegközlekedéssel?
Szóval, mit is akarsz ezzel a szegény vonallal?

percenként százhuszat verő gumibot 2013.04.08. 12:10:15

@különvélemény:
Dehogyis, az csak Hollande adóelképzelésének egy tökéletesített verziója: 75% helyett 100% adót a gazdagokra. Mindössze 25%-nyi különbség

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.08. 12:54:19

@grani:

Így igaz, de Európához szokás sorolni. Ciprus és Örményország is Ázsiában van földrajzilag, de őket is Európához sorolják jellemzően.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.08. 12:57:44

@William Kidd:

Ez nem zsidókérdés. Az oroszországi zsidók zöme Putyin-párti. S a Putyin-elleni ellenzék vezetői pedig nem zsidók jellemzően, hanem oroszok.

Itt a konfliktus alapja: fogadja el Oroszország a nyugati modellt vagy sem. A nagy többség nem akar nyugati modellt, ők Putyinra szavaznak. S van 15-20 % meg nyugati modellt szeretne.

Elijah_Baley 2013.04.08. 13:36:09

@grani: nem akarok én semmit, te ott élsz, neked bejön, én itt ékek, nekem nem jön be a mentalitás, a világlátás, a közgondolkodás, az erkölcs, az életszemlélet, stb.
nem vagyunk egyformák, ott is sokan élnek, akik inkább élnének a civilizált európában, és itt is sokan így vannak vele..
ismeretségi körömben viszonylag kevesen vágyják vissza a mosdatlan oroszországot :)

grani 2013.04.08. 13:54:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Persze, tudom. Sőt Azerbajdzsant is. Fura néha ez az Európa értelmezés. Az oroszoknak "Európa" az valahol Ausztriánál kezdődik. Igen, valahol ott, ahol a nyugatiaknak véget ér...
@De gustibusaut bene, aut nihil: Mikor jártál Oroszországban ? Ha a húsz-harminc éves sztereotípiára építesz, hatalmas meglepetés érne. Ma innen MO-ra, a valamikori jajdejó országban látogatni olyan, mint felkeresni egy szegényházat. :( Az meg hogy ki hol szeretne élni, szubjektív. Én nem szeretnék a nyugati civilizációban élni. Képmutató, hamis, önző és gonosz.
A mosdatlanság meg, hát... Az oroszoknak van fürdőkulturájuk, a franciák tisztálkodási szokásai meg legendásak :D

indapass90210 2013.04.08. 14:39:44

@grani: jah, a tengerparton tengetem napjaimat. Az biztos, hogy Ukrajnában az utak kritikán aluliak, még a főutak is. Az használható, amit az EB-re felújítottak vagy építettek. De az is csak ideig-óráig lesz az.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.08. 14:44:54

@grani:

Földrajzilag Azerbajdzsán és Grúzia részben Európa. S Kazahsztán is. Örményország és Ciprus meg földrajzilag 100 %-ban Ázsia. Viszont az Európa-fogalomnak hagyományosan nagyon erős kulturális tartalma is van, így Örményországot és Ciprust az összes európai szervezet Európának tekinti. (Különben Ciprus nem léphetett volna be az EU-ba!)

indapass90210 2013.04.08. 14:49:09

@alfacharlybravo: "Csodálkoztak, hogy az EU szojuz mekkora egy szar a kis volt szoci országok számára. Mikor elárultam a mérnöki fizumat, hát csak vigyorogtak rajtam, hogy hagyom magam kizsákmányolni. Náluk a WC pucoló is a kétszeresét keresi."

Moszkvát ne vedd alapul, hiszen ott az árak is ahhoz vannak belőve. Lehet, hogy titkárnőként kereshetsz mondjuk 700 rugót, de lakás bérelni horror, venni meg méginkább horror.

Az oroszok jórészt abból élnek, hogy eladják az olajat és a gázt külföldre. A per capita GDP meg kifejezetten alacsony, és az még jobban torzítja a képet, hogy ebből kizárólag néhány nagyváros és vonzáskörzetük lakói húznak hasznot. A vidék mocskosul csóró, mondjuk ez Magyarországra is igaz.

alfacharlybravo 2013.04.08. 15:02:32

Tényleg rövid ideig voltam ott, a vidékről egy ismerős mesélt Asztrahanból szerinte ott is szédületes a fejlődés. Amit én pozitívnak találtam az a hozzáállásuk és az erkölcsi fölényük a EU és Amerikával szemben. A Moszkvai árak max 2x ami a jövedelmeket tekintve reál értékben még mindig jók. Nem láttunk nagy különbségeket a jobb éttermek között. A lakás árakról nem volt szó. Az egy gombóc fagyi az tényleg drága volt.

indapass90210 2013.04.08. 15:10:32

@alfacharlybravo: az erkölcsi fölény az miben nyilvánul meg?

Elijah_Baley 2013.04.08. 15:19:30

@grani: van egy ilyen versike, lermontovnak tulajdonítják, csak hirtelen beugrott a témáról, elég régi oszt valahogy mégis aktuális :)

alfacharlybravo 2013.04.08. 15:44:44

@Dövan: Ez csak én érték rendem, arról meg nem érdemes értekezni mert az szubjektív.

grani 2013.04.08. 15:45:04

@Dövan: A per capita GDP alig 4OO dollárral kevesebb mint MO-n
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita
2o11-es adat
Sőt, most nincs kedvem kikeresni, de azóta talán több is. Ja, Oroszország azt hiszem a világ harmadik legnagyobb gabonaexportőre. És nem Hahlandia az.
Aztán meg az árakról és fizetésekről. Ha nem lenne jó, akkor nem lenne tele a város ukrán vendég és feketemunkásokkal. Valamiért megéri nekik itt taxizni, pincérkedni, építkezésen dolgozni.
Hogy miből van pénze Oroszországnak? Nem mindegy?
Ezen a kis grafikonon látható, honnan jött vissza Oroszország. Csak össze kell hasonlítani a többi volt szoc országgal.
Ja, és pontosan látható, mit tett az országgal a balliberalizmus.
Hasonló fejlődésről Ukrajna nem is álmodhat még egy darabig.

en.wikipedia.org/wiki/File:Russian_economy_since_fall_of_Soviet_Union.PNG

alfacharlybravo 2013.04.08. 15:46:02

Ez csak az én érték rendem....

grani 2013.04.08. 15:47:12

@De gustibusaut bene, aut nihil: Aktuális? Miből gondolod? Lermontov pár száz éve halott....

alfacharlybravo 2013.04.08. 15:48:13

@grani: Az oroszok Ukrajnára csak legyintenek és azt Mondják "U Krajina"

grani 2013.04.08. 15:51:03

@alfacharlybravo: közelkülföld :D 15 millió orosz él ott és nagyon nem szeretne ott élni, legalább annyira nem, mint az ott élő magyarok. Persze dövan barátunk kivétel :) Ő szereti Ukrajnát, gondolom Odesszában dekkolhat.

alfacharlybravo 2013.04.08. 16:01:48

@grani: Én nem jártam Ukrajnában, de orosz ismerősöm szerint aki teheti menekül Oroszországba, az ukránok meg jól megszívták az üres ígéreteket ugyan úgy ahogy mi is.

Elijah_Baley 2013.04.08. 16:03:23

@grani: nem azt modtad, h ruszkiban nincs zsidógyűlölet? mi ez az ogyesszás utalás akkor?
figyelünk ám, elvtárs :)

indapass90210 2013.04.08. 16:15:20

@grani: Ukrajna nem álmodhat, de többek között azért sem, mert hiányzik az a párszázmilliárd dollár éves bevétel, ami az oroszoknak megvan az olajból és gázból. Valahol megértem, hogy hazabeszélsz, de itt tök fölösleges hazudni egymásnak, hogy a pénz mennyisége az abszolút értékmérő. Ilyen alapon mindig az lenne a legfa...bb csávó, akinek a leggazdagabb az apukája.

Magyarország sem tudna ilyen fejlődést felmutatni, hiszen nincs nagyon mit kitúrni a földből, az oktatást meg tendenciózusan rombolják a vörös és narancs komcsik is, tehát a technológiai fejlődésben sem bízhatunk.

grani 2013.04.08. 17:42:00

@De gustibusaut bene, aut nihil: Az, hogy Odessza egy nyugati típusus teljesen élhető város és majdnem mindenki oroszul beszél. Öt évet jártam oda egyetemre.
Éberség, elvtárs :)

grani 2013.04.08. 17:44:58

@Dövan: És ki mondta nekik, hogy váljanak le az oroszokról? Én még emlékszem azokra az éjbe nyúló vitákra, ahol az ukrán nacionalista barátaim azt próbátlák bemesélni, hogy Ukrajna menyország lessz, mert olyan a fekete föld arrafelé, hogy az már ehető. Az oroszok meg éhségmenetben fognak az Ukránokhpz járni egy darab kenyérért.
Na, most az egyik azok közzül Miamiban dekkol, van pár szállodája, a másik Moszkvában fónök a harmadik meg elvett egy magyar lányt és MO-n tengődik.

grani 2013.04.08. 17:46:59

@Dövan: Ezt szerintem valahol külföldön vették fel. Ennyi összefüggő és sértetlen aszfaltfelületet én még arrafelé nem láttam :)

indapass90210 2013.04.08. 19:02:10

@grani: itt délen azért nem fagynak szét annyira az utak. Azt a részt meg talán 4 éve építették.

Ha nem válnak le az oroszoktól, akkor sem lenne itt sokkal jobb a helyzet. Miből gondolod, hogy jutna ide bármi is az olajpénzekből?

Bár, ha tényleg bejön a palagáz termelés, akkor Ukrajna is könnyebb helyzetbe kerül, legalábbis nem kell kifizetni milliárdokat az oroszoknak.

grani 2013.04.08. 19:08:38

@Dövan: Hát ha csak az odesszai нефтегавань -ra gondolok, meg arra gázterminálra, amit építeni akartak... Arról nem is beszélve, hogy nem egy röhej ország, hanem a Nagy és Kisoroszország déli kapuja lenne Odessza... Szóval, nem lenne az rossz :)

Elijah_Baley 2013.04.08. 21:27:16

@grani: csak a kemény d-re referáltam, mifelénk, moszkóviában gyével monnyák :)
süti beállítások módosítása