Legtöbbünk nem egyszer nézte végig a ‘Hair’ című musical filmváltozatát, de legalább a betétdalok egy részével biztos találkoztak már. Az igazi filmtörténeti ínyencek a ’Száll a kakukk fészkére’ cím hallatán esnek extázisba, és nem egy híres ember köszönheti neki hallhatatlanságát a filmvásznon (Amadeus; Larry Flynt, a provokátor; Ember a Holdon; Goya kísértetei). Több mint 17 filmet rendezett (a 18.-n még dolgozik), színészként is megállta a helyét, valamint két forgatókönyve van, és 15 különboző díjat nyert meg élete folyamán (ezek közül néhányat többször is). 

Ő Milos Forman, aki ma 80 éves.

Születési nevén Jan Tomáš Forman, 1932-ben született, Csehszlovákiában. Pontosan ma van 80 éve, hogy világrajött, és ezt a cseh televizió hozzá méltó módon igyekszik megünnepelni. A ČT1-s csatornán egyik filmjét adják, a ČT2-s csatornán pedig egy az Amerikában eltöltött éveiról szóló dokumentumfilmet, melyben megpróbáltak utána járni az életéről szóló legendáknak és anekdotáknak.

Milos Forman ikonikus alak a csehszlovák emigránsok között is. Szülei meghaltak az auschwitz-birkenaui és buchenwaldi náci koncentrációs táborokban, de mint az kiderült, vér szerinti apja Otto Kohn, prágai építész volt. Később egy internátusba járt Václav Havellel, majd sikeresen felvtélizett a híres, prágai FAMU filmművészeti egyetemre, ahol például Emir Kusturica is végzett évekkel később.

Az elhatározás csírája, hogy emigrál, az 50-es években született meg, amikor egy brüsszeli kiállításon, ahogy ő fogalmazott: „paffra tettek azok a csodálatos imperialisták”. Jelentősebb filmjeit már az Egyesült Államokban forgatta, de sohasem vesztett igazi, irónikus, csehes modorából. Filmei az emberi baklövéseken, húzós szituációkon, önirónián, és abszurditáson alapszanak. Ezek mellett nem veti meg a fekete humort és az emészthető társadalom kritikát sem.

Harmadik, jelenlegi felesége, írónő, akinek nemrég kiadott könyve, ’Hűtlenség amarikai módra’ már bestseller. Martina Formanová, nem csupán írói tehetsége miatt ismert Csehországban, de azért is mert sokáig Karel Gott élettársaként tartották számon. Első könyva, az ’Illatos fehérneműk hajtogatója’ nem csupán saját életéről szól, de teljes képet ad a korabeli emigránsok lelkiválágáról és megpróbáltatásairól. Egyperces novellák fűzéréről van szó, amelyben nem bulvár-jelleggel szól élete jelentős férfiairól.

Ma New York-ban élnek, két ikerfiúkkal, Jim-mel és Andy-vel. Otthon csehül beszélnek a gyerekekhez, de a fiúk angolul válaszolnak. Nem terveznek visszatelepedni.

 

 

 

 

 

 

 Forrás:

www.magazin.ceskenoviny.cz
cs.wikipedie.org
instinkt.tyden.cz
www.martinaformanova.cz

Szerző: Hrisztov Radmila  2012.02.18. 16:22 Szólj hozzá!

Címkék: cseh

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr754129914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása