"Szivárvány Szektor - a Lengyel Labdarúgó Válogatott Első Homoszexuális Fanclubja" - így hirdetik magukat a nemrég létrehozott internetes portálukon tömörülő lengyelországi meleg futballszurkolók. Céljuk a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Európa Bajnokság meccsein a melegek számára biztonságos körülmények biztosítása - legújabb közleményük szerint elkülönített szektorból szurkolnának a mérkőzéseken.


A Fanclub hivatalos honlapja szerint tarthatatlanok a mai állapotok a lengyel stadionokban. Szerintük  - az ország minden tájáról érkezett tagjaikat - folyamatosan érik a bántalmazások és az állandó megkülönböztetések a mérkőzéseken. Nyugat-európai országokkal példálóznak, arra hivatkozva, hogy ott már jól bevált ez a módszer. A clubba belépő melegek ugyanakkor ezáltal nem hogy a megkülönböztetés ellen küzdenek, hanem épp hogy saját magukat rekesztik ki a többi szurkolótól. 



Miközben a Szivárvány Szektor igyekszik minél ismertebb lenni nem csak Lengyelországban, de egész Európában, a lengyel futball társadalom tátott szájjal bámul: mi ez egyáltalán? Egy focimeccsen senkit sem érdekel, hogy ki milyen társadalmi rétegből származik, milyen ruhákat hord, mit eszik, vagy milyen a szexuális beállítottsága. Az a lényeg, hogy ki melyik csapatnak drukkol, ennyi. A melegekre eddig senki sem figyelt a meccseken, hiszen észre se venni őket, hacsak nem tetőtől talpig szivárványszínűbe öltözött valaki. Azzal viszont, hogy saját szektort követelnek maguknak, csak felszítják a többi szurkoló kedélyét: "ha ők ugyanolyan emberek, akkor miért lenne más, elzárt helyük?".

A melegek szurkolói csoportja levelet írt a rendező városoknak. Antoni Pawlak, a gdański főpolgármester szóvivője a következőt válaszolta a külön szektor kérdésében:
"Az egyetlen elkülönített szektor, amely a PGE Arenában lesz, a hátrányos helyzetűeknek, mozgáskorlátozottaknak fogjuk fenntartani. Nem szándékozunk külön szektort biztosítani a különböző vallású, politikai, szexuális beállítottság alapján. 
Az Önök által ajánlott külön szektor nem tűnik túl ésszerűnek. Nem hiszem, hogy Önök nagyobb biztonságban lennének az ilyen szektorokban. Éppen az ellenkezőjét gondolom: ez egyfajta megbélyegzés lenne, mintha ujjal mutogatnának: "na, ott ülnek a melegek" ".

A jegyek eladásának szektorok szerinti eladásáról egyébként az UEFA (Európai Labdarúgó Szövetség) dönt. 

Szerző: Zajka  2011.02.26. 01:28 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr182691323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maisie MacKenzie 2011.03.01. 13:32:04

Ezt a témát nem kellene itt erőltetni, hacsak nem tartozol közéjük. :-(

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2011.03.01. 15:19:26

@Maisie MacKenzie: szerintem elég tárgyilagos a poszt. máshol nagy port kavart, hogy ekkora baromságot találtak ki. nagyon meg nem fogjuk erőltetni, nyugi :D
süti beállítások módosítása