Eljött az újabb filmajánló ideje, és ezúttal is egy igen remek filmet szeretnénk figyelmetekbe ajánlani: The Admiral (2009)
Rendezte: Andrei Kravchuk
Szereplők: Elizaveta Boyarskaya, Konstantin Khabenskiy, Sergey Bezrukov
Hossz: 124 perc
Imdb értékelés: 6.8/10

Forgalmazó: Best Hollywood

    A film nagyon látványos, előre szólok mindenkinek, hogy nehogy belefogjon mindenféle hasonlítgatásba, mert tök fölösleges, főleg ne a Titanichoz, mert aki ahhoz akarja hasonlítani, azt megharapom. A film lenyűgöző csatajelenetekkel van tele és valós a történelmi háttér is. Igen, a I. VH idején játszódik a film, orosz szemszögből. Sajnos tettek bele egy igen giccses szerelmi szálat is, ami az oroszoknak nem megy olyan jól, de ne csodálkozzunk ezen, viszont legalább azt tudjuk, hogy az admirális tényleg beleszeretett ebbe a nőbe. A film rögtön meglepő, hiszen 20th Century logóval indít, ami nem jellemző az orosz filmekre, hanem inkább Holivúdi. A csatajelenetek néhol túltesznek az amerikai filmeken, pláne a Pearl Harbor-én.

Mellesleg jegyzem meg hogy az oroszok 2002-óta amióta Putyinék megreformálták a Kultúrális Minisztériumot, és Svidkoj lett a miniszter, azóta az oroszok elkezdtek igen színvonalas, jó filmeket csinálni.És ez Svidkoj utóda alatt sem változott. A Kultúrális Minisztérium (az orosz) ezerrel tolja a pénzt a filmekbe történelmitől az akción át a fantasztikusig mindenbe, kizárólag egy feltétel van a pályázásnál, hogy lehetőleg a film orosz, nemzeti témájú legyen.Ha megfigyeltétek itt is ott volt az elején, a felirat,  hogy Russian Ministry of Culture.Tehát az utóbbi kb.6 évben nagyon jó filmeket és sokat is csinálnak az oroszok(persze néha becsúszik 1-2 gyengébb is). Igazából nem értem miért nem hoznak be a magyar forgalmazók többet, gondolom csak olyat hoznak amit a nyugatiak is bevisznek saját orzágaikba. Nem véletlen volt a FOX logó sem a film elején.A 90-es években ugyanis az orosz ember amerikai filmet nézett. Mivel az orosz akkoriban annyira gyenge volt. A nézőcsúcsokat mindig amerikai filmek hozták. Ez a 2000-es években megváltozott. Pont a minisztériumi támogatás miatt is (mert volt anyagi háttér) elkezdtek a közönség által szerethető, látványos filmeket csinálni, és meg is tört a jég.De erről az Indexen volt is egy írás Gazda Albert tollából. A FOX logo meg pont ezért is volt az elején. Először az Éjszakai Őrség tetszett meg az amcsiknak, abban látták meg,hogy az oroszok igenis tudnak jó filmet csinálni egyedül,ráadásul olyan látványosat, spec. effecteset 20 millió dolcsiból, amilyenhez nekik mondjuk 150 milla kellett volna, hogy leforgassák.És Tarantinonak is tetszett.Plusz bejött még 1 baki,a FOX csinálta ami filmeket ez az orosz mozikban lenyomta bevétel terén. Így a FOX lecsapott a film nemzetközi kerekedelmi jogaira.Aztán Bekambetovot meg Habenszkijt is meghívták Holywoodba,hogy csinálják meg a Wanted-et.Aztán körbenéztek, és látták, hogy nem csak ez az egy jó film van.Így később létrehozták a FOX Russia leányvállalatot. Ez beszállt több film támogatásába.Így elérték, hogy ne legyen olyan nagy a bevételkiesésük Oroszhonban.

Az oroszok megtanultak amerikai filmet készíteni: a valós eseményeken alapuló Az admirális patetikus, epikus, színes-szagos forgatókönyvét akár Hollywoodban is írhatták volna, és az álomgyár egy neves színészével biztosan szép sikert aratott volna az egész világon - sőt, talán még az Oscar-díjátadón is ott lehetett volna. Hisz vannak itt nagy csaták, hősi tettek, szerelmes sóhajok, lobogó zászlók, nagy, lelkesítő beszédek és persze egyoldalú történelemszemlélet is. A sztori középpontjában Alekszandr Kolcsak admirális áll, aki az első világháborúban a tengereken irtja a németeket, amíg az 1917-es forradalmak, melyek végül a Szovjetúnió megalakulásához vezetnek majd, el nem söprik a cári hatalmat. Az ezt követő, többéves polgárháborúban Kolcsak az antibolsevik fehér hadsereg egyik meghatározó vezetőjévé válik, és a monumentális történelmi események hátterében kibontakozik egy szenvedéllyel, vágyódással és keserűséggel teli szerelmi négyszög is: a családapa Kolcsak ugyanis beleszeret a gyönyörű Annába, egyik tisztjének feleségébe.

                                                                                                          Előzetes:

Szerző: I Empire  2009.10.26. 13:16 6 komment

Címkék: film videó oroszország moszkva szovjetunió romantika sztálingrád

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr71458481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menyuci 2009.11.04. 18:21:06

Nagy élvezettel olvasom most már a második háborús filmről szóló ajánlatot. Ami engem illet én a szovjet háborús filmeken nőttem fel, és szinte kívülről ismerem az igazán nagy szovjet alkotásokat és nagyon tetszettek is, mert mint mondtam azokon nőttem fel, így nem volt más választásom. A történetek általában arról szóltak - természetesen az emberi tényezőket és érzéseket is figyelembe véve -, hogy a szovjet hős katonák legyőzték a németeket. Később már amerikai szemszögből is láthattam a monumentális csatajeleneteket, a háború borzalmait abszolút naturalista módon bemutató filmeket, ahol természetesen az amerikaiak győzedelmeskedtek a németek, vagy szovjetek felett. (Témától függött.)Később jöttek a vietnámi háborúról szóló filmek, amelyek übereltek minden más addigi háborús filmet. És végül elértem azt a kort, hogy nem tudsz nekem olyan szépen írni egyetlen háborús filmről sem, hogy kedvet kapjak a megnézésére. Bocsika

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.11.04. 18:27:49

Hát persze, végül is érthető! Mi még csak az amerikai résznél járunk, nekem azzal van tele a gyermekkorom. Habár mostanság igencsak gyakori, hogy végre a "másik fél" szemszögéből is megmutatják nekönk a háborút, gondoljunk itt Clint Eastwood próbálkozására (tényleg csak próbálkozás-Levelek Ivo Dzsimából)vagy a Tom Cruise filmre(Valkyrie)és most az Admirális-ra. Én csak szeretem, ha egy dolgot nem egy szemszögből látok, mert ált. mindennek két oldala van. Persze ez nem egy fantasztikusan nagy film, de a háborús filmek kedvelőinek azért tetszeni fog szerintem.

menyuci 2009.11.05. 19:12:07

Egy picit szeretnék a "mi még csak az amerikai résznél járunk"-ra reagálni, hiszen jobbnál jobb amerikai filmek készültek pár tíz évvel ezelőtt a II. vh-ról, ilyen olyan megközelítésben. Ezek a drámaian feszült filmek a mai napig nagy hatással vannak rám, és őszintén szólva, annak ellenére, hogy tudom mi a végük mégis drukkolok és végig izgulom. Kedvenceimből néhányat - amelyek meg is vannak DVD-n nekem is, mert a mai napig szeretem nézni - pl. A domb (1965)amely egy brit katonai táborban játszódik,és igen keményen mutatja be azt, hogy hogyan lehet és hogyan érdemes fellázadni az embertelen körülmények ellen
A sas leszállt (1976), amely arról szól, hogy 1943-ban Hitler parancsot ad Canaris tengernagynak, hogy raboltassa el legfőbb ellenfelét, Churchillt.
A leghosszabb nap (1962), amely a normandiai partraszállásról szól. Ez az 1962-ben forgatott klasszikus minden idők egyik legambiciózusabb filmje, amelynek alkotói a lehető legpontosabban, leghitelesebben - szinte dokumentarista módon mutatják be a leghosszabb nap eseményeit.
A 22-es csapdája (1970), amely ugyan vígjáték, de azért nem feledteti a háború borzalmait, Olaszországban, 1943-ban játszódik, ahol is Cathcart ezredes folyton emeli az amerikai bombázópilóták bevetésének számát. Így Yossarian kapitánynak és társainak nincs más lehetősége, minthogy megpróbálja orvosi úton leszereltetni magát.
Ezeken kívül még eszembe jutott egy pár film, de nem hiszem, hogy szükség lenne felsorolni őket, hiszen bizonyára ismered mindegyiket. Remélem egyetértesz velem, hogy ezek is nagyon jó alkotások.

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.11.05. 19:14:21

Hogyne-hogyne, én nem is akartam különbséget tenni, csak arra utaltam, hogy az én gyermekkorom az így a Piszkos tizenkettővel indult, Kelly Hősei stb.
Nagyon igazad van, ezek remek filmek, kedvet is csináltál az újranézésükhöz:)

menyuci 2009.11.06. 11:45:09

@I Empire: nagyon örülök neki, de a könyveket is elolvashatnád, mert fantasztikusak.

shweir 2010.01.15. 09:53:49

Ez film nagy hatást tett rám. Megmondom őszintén, hogy olyan erőteljesen indított azzal a Balti-tengeri jelenettel, hogy azt hittem rongyosra fogom nézni a DVD-t (parádés képzavarral élve) de aztán a szerelmi szállal vhogy leült. DE AZT NE MONDJÁTOK MÁR, H AZ OROSZOK NEM TUDNAK SZERELMES FILMET CSINÁLNI - MERT VKIT "MEGHARAPOK"!
Ex töri tanárként a történelmi háttér egysíkúsága zavart de nagyon. Ugyanakkor tudom, hogy a történet másik "lábát" az oroszok az unalomig ismerik. (a pétervári munkások nyomorát, a tengerészek embertelen életkörülményeit, a tiszti gárda közönyét stb.) Tehát ha így fogjuk fel, h olyanoknak szól, akik ezt a szálat nem ismerik - akkor a helyén van. Egyébként is, a film Kolcsak szemszögéből láttatja az eseményeket. Ő honnan tudna a pétervári munkások életkörülményeiről? Mindent összevetve NAGYON JÓ FILM -érdemes a megnézésre.
És sajnos kellenek a háborús filmek, hogy ne felejtsük el mi is az a háború!
Én két filmet keresek égen földön. Tudna valaki segíteni fellelni őket valahol? 1. Csendesek a hajnalok 2. Grozovie vorota (Storm Gate)
süti beállítások módosítása