Filmajánló rovatunk első részében a szovjet mesterlövész, Vaszilij Zajcev történetét bemutató angol (!!!) készítésű Ellenség a kapuknál (Enemy At The Gates,2001) című filmet ajánljuk figyelmetekbe.

 Kissé bizalmatlanul vettem kezembe a Jude Law nevével fémjelzett film dvd-korongját.A szereplőgárda amerikai, közép - vagy inkább átlag kategóriás színészekkel (Ed Harris, Rachel Weisz, Joseph Fiennes). Egyedül a rendező francia, Jean-Jacques Annaud, akiről először a Hét Év Tibetben (Brad Pitt, David Thewlis) című film kapcsán hallhattunk. Vaszilij Zajcev (Jude Law) Szibériában született, ahol a napi betevő falatokat saját magának kellett elejtenie puskájával. Rákényszerül tehát a mesterlövészet alapos elsajátítására, hogy ezt később,a sztálingrádi csatában (1942) hazája megmentése érdekében kamatoztathassa. Rövid idő alatt híres lesz mind a szovjetek, mind a német katonák körében. A szovjet harcosok tisztelik és elismerik tudását, míg a német táborokban félve suttogják a nevét. Egyes állítások szerint Zajcevnek több mint 225 halálos találata volt a frontvonalon.

 A német hadvezetést aggasztotta az orosz lövész hatékonysága, és egy német mesterlövészt,Major Königet (Ed Harris), az SS zosseni kiképzőiskolájának vezetőjét hívták Sztálingrádba, hogy vadássza le Zajcevet, aki erről a tervről maga is tudomást szerzett. A két katona négy napig próbálkozott a másik megölésével,a film előzetese jelképesen a két nemzet háborúját két ember csatájává emeli. A csata közben a rendező ügyel a romantikus vonal megjelenítésére is, ritkán látunk mostanában háborús filmet szeretkezés nélkül...
 A két mesterlövész párbaja persze valószínűleg nem így történt, meglehet, a Vaszilij Zajcevről szóló túlzó történetek is csak a szovjet propaganda-gépezet részei voltak.
 A film készítői nem is akarják mindenáron elhitetni velünk,hogy a  történet valóban így történt, sokkal inkább egy egyszerű háborús-szerelmes, de még nem érzelgős filmet láthatunk. A maga módján kellemes és könnyű,de ugyanakkor magával ragadó is a film, izgalmakban gazdag, együtt szorítunk a ,,jóknak˝.És végre  egy háborús film amiben nem az amerikai katona a hős!

Rendező: Jean-Jacques Annaud
Író: Jean-Jacques Annaud, Alain Godard
Főszereplők: Jude Law (Vaszilij Zajcev)
                  Joseph Fiennes (Danyilov)
                  Rachel Weisz (Tanja)
                  Bob Hoskins (Hruscsov)
                  Ed Harris (Major König)

IMDB-értékelés:7,4/10 


                                                                                                  A film trailere:

Szerző: Zajka  2009.10.18. 16:13 5 komment

Címkék: film videó orosz oroszország szovjetunió sztálingrád zajcev

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr201458191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomeczek · http://csomagmegorzo.freeblog.hu 2009.10.20. 16:17:17

Hm, azért szerintem Ed Harris fölötte van az "átlagos" kategóriának. Rajta kívül pedig egytől-egyig mind angol színészek, nem amerikaiak: Rachel Weisz, Joseph Fiennes és Jude Law – de még a Hruscsovot alakító Bob Hoskins is.

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2009.10.21. 00:10:29

@Tomeczek: Igazad van, ezt javítom is, de szerintem a legtöbb színésznek inkább ez után a film után jöttek a nagyobb sikerek! (kivéve Jude Law-The Talented Mr. Ripley-vel nálam abszolút befutó).

Nyeznajka · http://oroszorszag.blog.hu 2010.01.04. 00:06:18

Van különbség aközött, hogy közép vagy átlagkategóriás egy színész?
Ha egy jó színésznek iksz film után jönnek meg a nagyobb sikerek, akkor az iksz film után válnak jó színésszé? (persze fejlődhet egy színész is, itt nem erről van szó).

és ha egy filmnek a két főszereplője két kib4szott zseni, akkor a szereplőgárdát kompletten leközépszerűzni (vagy leátlagosozni) szerintem indokolatlan. Max ha a filmben mindenki átlagos teljesítményt nyújt, de akkor meg írd azt. :)

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2010.01.04. 00:26:58

Lehet én teszem magasra a lécet :D De egyébként igazad van, viccen kívül.

Nerve 2011.05.17. 15:32:44

"Jean-Jacques Annaud, akiről először a Hét Év Tibetben (Brad Pitt, David Thewlis) című film kapcsán hallhattunk"

Atyaúristen! Te hol élsz, ember?
süti beállítások módosítása