Mielőtt belefognék, egy kis előzményt adok arról, hogy milyen körülmények közepette is fejtette ki munkásságát Neruda: A század második felében a nemzeti, népnevelő célzatú irodalom részben átadja a helyét a nyugat-európai ösztönzéseket követő irányzatoknak. A kor stílusát a késői romantika kiteljesedése, valamint ezzel párhuzamosan a realista törekvések jellemzik.

             Fellépett az igény, az irodalom modernizációja felé, ennek volt az egyik képviselője a Május nemzedéke mozgalom: Az irodalmi modernizáció szükségességének első szószólói 1858-ban az  almanach Máj-jal (1858. Május almanach) léptek fel. Programjuk a jelen és Európa felé fordulás, a szociális problémák iránti érzékenység és az alkotói szabadság elveire épült.

            

              A nemzedék egyik vezéregyénisége, Jan Neruda (1834–1891) pályája elején inkább a nemzeti liberális, „ifjú cseh“ Národní listy újságírójaként vált ismertté, élete végére azonban már az egyik legnagyobb cseh költőként tisztelték. Költészete a kezdeti keserű, ironikus és érdes hangvételtől [Hřbitovní kvítí (1858. Temetői virágok), Knihy veršů (1868. Verseskönyvek)] fokozatosan a nemzeti értékek vállalásához [Písně kosmické (1878. Kozmikus dalok), Balady a romance (1883. Balladák és románcok), Zpěvy páteční (posztumusz kiad., 1896. Nagypénteki énekek)] és az intim lírának bensőségesebb fajtájához [Prosté motivy (1883. Egyszerű motívumok)] jutott el. Jen dál! (Csak tovább!) c. verse az egyik legismertebb cseh hazafias vers.

Prózájára az egyszerű, beszélt nyelven alapuló hajlékony stílus jellemző. Legjobb elbeszélései mesterien tömör, drámai szerkezetűek. Malostranské povídky (1878. Kisoldali történetek) c. kötetében szülőhelye, a prágai Malá Strana egyedi hangulatát, valamint lélektanilag hiteles portrékban az ott élő embereket örökítette meg.

 

Szerző: I Empire  2009.12.13. 16:20 7 komment

Címkék: cseh csehország romantika

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr911458039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loggoll 2009.12.13. 21:57:54

Épp most jelent meg Jan Neruda könyve, Prágai történetek címmel, amely alapvetően a Malostranské povídky novelláit tartalmazza. Neruda fő műve magyarul korábban Moldvaparti históriák illetve Történetek a régi Prágából címmel jelent meg.

Nobel-díjas Pablo Neruda az iránta való tiszteletből vette fel ezt a vezetéknevet.

"Nagyon szeretném, ha az én novelláim azonos értékűek lennének a Prágai történetekkel, amely szerintem a csúcson ragyog."
Bohumil Hrabal

alinea.hu/neruda.php)

loggoll 2009.12.13. 22:13:06

Aki volt Prágában, az valszeg volt a Neruda utcában is: ez vezet a Kisoldali tértől a várba. Aki sör alapján tájékozódik, annak így: a Kandúr kocsmával kezdődik a Neruda utca. A Kisoldai téren van a Glaubicu, ez volt a fickó törzskocsmája. (Sörre javaslom, étkezésre nem.) Az utcában feljebb áll a szülőháza, a Két nap ház. Az előbb említett Prágai töténetek című könyv borítóján erről az utcáról készített rajz látható, rajta az épület.

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2009.12.13. 22:18:41

@loggoll: Ha legközelebb Prágában járok, végigjárom ezt az útvonalat, az fix;)

loggoll 2009.12.14. 11:52:03

Nekem már megvolt. (Sokszor. :-) ) Ha az ember arra jár, akkor érdemes beugrani a Vizilóba is, az csak pár méter a Kandúrtól. Utána felmenni a Fekete Ökörbe. Visszafele meg az Előre fizetett kávé, az jó sokáig nyitva.

De ha már Prágánál tartunk, meg a sörnél, akkor írj egyszer Hagymásy András Prágai kocsmakalauz könyvéről. Hozzá képest én csak kezdő amatőr vagyok.

Levai Jutka 2010.01.07. 17:55:16

@I Empire: A Prágai kocsmakalauz tényleg alapmű, olvasmánynak is kiváló meg a gyakorlatban is igen hasznos (többszörösen kipróbálva...), megérne egy postot!
süti beállítások módosítása