Sorozatzáró részünkben újabb zenékkel foglalkozunk, ezúttal is különböző szláv országokból válogatva őket. A szlovén Bohem mellett a Leningraddal és a lengyel Kulttal ismerkedünk meg. Az "órát" pedig szavazással zárjuk: Ti döntitek el, melyik volt a legjobb zene!

 

 A 2004-ben alakult szlovén Bohem napjainkban éli fénykorát, városról-városra járnak koncertturnéjukkal egész Szlovéniában (külföldre szinte egyáltalán nem hívják őket, pedig Szlovéniában elismert zenekarnak számítanak). Honlapjukon a zenekar többi dalát is meghallgathatjátok.                     
 

 

 Az orosz Leningrad (Ленинград) együttes az egyik leghíresebb banda Oroszországban. Legalábbis idáig az volt, csakhogy nagyjából 10 év közös munka után 2008 végén feloszlottak (új zenekar alakult Rubel néven). A leningrádi szentpétervári zenekar kedvelt témája az alkohol és a bűnözés - az sem volt ritka, hogy a tagok hullarészegen léptek színpadra (Jurij Luzskov moszkvai polgármester be is tiltotta a zenekar fellépéseit a fővárosban).

 

 

 Legalább annyira híres zenekar a lengyeleknél a Kult mint Oroszországban a Leningrad. Az együttes 1982-ben alakult (tulajdonképpen Kazik Staszewski frontember előző zenekarából), szokatlan rendszerellenességükkel hívták fel magukra a figyelmet. Az első lemezüket 1986-ban adták ki (Kult), melyet még további tizenhárom követett.

 

 

A sorozat előző részei: Szláv énekóra 1.       Szláv énekóra 2.

 

Szerző: Zajka  2010.02.06. 20:23 3 komment

Címkék: zene videó

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr231734215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sakk Matt 2010.02.07. 12:42:53

Jaj, de örülök, hogy a Kult még létezik és aktív!

Cserébe itt egy kis minőségi lágy rock Közép-Ázsiából, szintén szláv nyelven:
www.youtube.com/watch?v=H85nf6deTlA

Már az idén kijött a Motor-Roller együttesnek keményebb száma durvább videoklippel is:
www.youtube.com/watch?v=z0Crq7dexPQ

Sakk Matt 2010.02.07. 13:27:29

Bocsánat, itt a hivatalos verzió. A fenti, mint kiderült, egy kiszivárgott munkaváltozat:
www.youtube.com/watch?v=IfJcnm1kT9k
süti beállítások módosítása