Ha már szláv virtus, nézzük csak meg, mi díszítette a szláv vitézek pajzsát. Mivel a heraldika elég komoly segédtudománya a történelemnek, nem szeretnék olyasmibe merülni, amit Ti is elolvashattok olyan oldalakon, amik esetleg erre a tudományra szakosodtak (bár az igazat megvallva, sajnos nem bővelkedünk az ilyen témájú oldalakban). Ez a bejegyzés inkább egyszerű ismertető, egy-két érdekes legendával vagy mendemondával fűszerezve, amik igazán megmutatják, mi is az a „szláv virtus”. Meglátjuk, mi sül ki belőle.

Csehország címere négy egyenlő részre van felosztva. Ezek közül kettőben az ország történelmi  címerállata, a kétfarkú oroszlán piros háttér előtt két lábon állva fejezi ki a szláv virtus erejét és a rájuk jellemző bátorságot. Ha a naiv turista megkérdez egy éppen jókedvében járó csehet, hogy miért is van két farka annak az oroszlánnak (mielőtt még más azt mondaná: amiért az albán sasnak két feje van), azt a választ kapja, hogy két oroszán volt, de az egyik belemászott a másik hátsófelébe... A négy egyenlő rész másik két része: a jobb felső sarokban Morvaország, a bal alsóban pedig Szilézia jelképeit találjuk.

Szlovákia címere meglehetősen hasonlít a magyar Kossuth-címerre, ám szláv színekbe, vagyis kékbe, fehérbe és pirosba öltöztetve. A vörös pajzson ezüst kettős kereszt látható egy kék színű hármas halmon (ez a magyaroknál természetesen znlít a magyar Kossuth-címerre, ám szláv színekbe, vagyis kékbe, fehérbe és pirosba van öltözteöld színű). A kettős kereszt egyesek szerint (több vélemény létezik erről) a keresztény és pánszláv hovatartozást és hagyományokat, örökséget jelképezi.

Ha már cseh és szlovák, nem maradhat ki a csehszlovák sem. A két nép megegyezett abban, hogy mindkét címernek szerepelnie kell Csehszlovákia címerében, bár mintha a szlovák kisebb szerepet kapott volna (meglepő…). A pánszláv kísérletekre jellemző volt, hogy valamelyik ország jelentősebbé vált a többihez képest, ami természetesen komoly ellentétekhez, végül felbomláshoz vezetett. 1960 és ’90 közötti címer már a Csehszlovák Szocialista Köztársaságot képviseli, míg '90-'93-as a Csehszlovák Szövetségi Köztársaságot.

           

Lengyelország címerét délceg ezüst sas díszíti vörös mezőben. A fejedelmi madár koronát visel, mindig jobbra fordul és csőre valamint karmai is aranyból vannak. A fehér sas története Lengyelország alapítójának, Lechnek legendájához kapcsolódik, aki egy gyönyörű sas madarat pillantott meg egy fészekben. A lenyugvó nap aranyszínűre festette sziluettjét. Annyira lenyűgözte a látvány, hogy úgy döntött, ezen a helyen telepedik le, ezzel alapítva meg Lengyelországot. Kevésbé romantikus az a  felfogás, miszerint a sas szimbólumot csupán a Római Birodalomtól vették át, mint megannyi más európai ország. A történelem során a címer nemigen változott, csak a sas ábrázolását tökéletesítették.

 

Szerző: Jüzli  2010.02.13. 12:09 22 komment

Címkék: lengyel cseh szlovákia csehország szlovák csehszlovák lengyelország címer csehszlovákia heraldika nyugat szláv

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr381736094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nehülyéskedj 2010.02.13. 13:51:41

Van egyátalán olyan, hogy "szláv vitéz"?

nehülyéskedj 2010.02.13. 13:53:14

Szóval, van olyan, hogy szláv vitéz? Én még nem találkoztam vele. Martalóc, na az van.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.02.13. 13:59:39

Az irasbol nem derult ki, hogy miert van ket farka az oroszlannak.

Jüzli 2010.02.13. 14:03:06

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Erre a kérdésre még várjuk a helyes megfejtéseket ;)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.02.13. 16:47:15

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:
Pedig Lőwy Árpád már több, mint száz éve megénekelte:
A CSEH OROSZLÁNHOZ

- megjegyzés:
a pilseni városház tornyán
kipingálták újra az oroszlánt:
a vörös testet két arany farok
teszi
Lőwyt a sárga irigység
eszi

Oh, dicső barom, te imponálsz nekünk.
A Sors, hogy ilyen csodát nem tett velünk?
Neked két farkat adott a végzeted!
Nekünk csak egy volt - és az is elveszett.

[Pilsen, 1908. május 27.]
- Tompa Mihály után szabadon -

I.C.ram 2010.02.13. 17:12:30

Ez elég semmitmondo bejegyzés lett.. Azt hittem, hogy meg lehet tudni pár érdekességet, de csak arról van szó, hogy mi látható az egyes címereken, azok jelentései már nem igazán.

almodhi 2010.02.13. 17:20:13

Nos mintha lennének még szláv országok...

Oroszország,
Ukrajna
Belorusszia
Szlovénia
Horvátország
Szerbia
Montenegró
Bosznia-Hercegovina
Bulgária

nehülyéskedj:
ajánlott olvasmány:
Henryk Sienkiewicz: Özönvíz. Tele van szláv vitézzel. (És magyarra is le van fordítva, mert ha jól sejtem, egy szláv nyelvet sem beszélsz...)

hjzgjkhjkl 2010.02.13. 17:20:44

Mi az a szlovák címer? Egy hegyvonulatnak vagy dombnak egyébként hogyan lehet kék színe? Már ez is mutatja a "szlovák címernek" a hitelességét.

A kettőskeresztes címer eredetére egyébként sok magyarázat van pl. bizánci eredetről beszélnek, természetesen a Magyar Királysággal (és nem a szlovákokkal) összefüggésben, illetve létezik egy olyan elmélet, miszerint a jelkép a magyar táltosok által is használt "életfa" szimbóluma.

szépmező 2010.02.13. 17:33:16

Kicsivel több igényességet érdemes belevinni a blogokba.
Először is nem nem "nyugat szlávság" hanem "nyugati szlávok"

Másodszor nem a Kossuth címerre hasonlít a szlovák címer, hanem a magyar alapcímer egyik felére.

Pl. most nem a Kossuth-címer van hanem az ún. Kiscímer, és jééé, mégis hasonlít az egyik felére.

Amúgy a szlovéneket is inkább a nyugati szlávok közé sorolja a nyelvtudomány, és a történelmük is inkább oda helyezi őket, kivéve az elmúlt 100 év jugoszláv szerencsétlenkedését.

tolsztoj 2010.02.13. 18:37:02

"Szlovákia címere meglehetősen hasonlít a magyar Kossuth-címerre" - már hogy ne hasonlítana, hiszen egyszerűen tőlünk lopták valamikor 1840 körül, vagy még egy kicsit később...
"A kettős kereszt egyesek szerint (több vélemény létezik erről) a keresztény és pánszláv hovatartozást és hagyományokat, örökséget jelképezi". nem tudom kik ezek az egyesek, de a kettős kereszt a magyar kettőskeresztet "jelképezi" a kb.13. század óta, amikor a szlovák nmemzet még be sem volt tervezve...
A hármashalom még egyáltalán nem "halom" - ez csak jelképes ábrázolása a párnának, amin a korona nyugszik - lásd egy nagy osztrák festő gyönyörű, hatalmas képét 1703 - ból a Szépművészeti Múzeumban.Ő még nem tudott semmiféle "szlovákokról".
Elég baj ha ilyen tévképzetek élnek a magyarok körében is...

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.13. 18:49:16

Lesz még Moszkva magyar falu:)))

Sopronec 2010.02.14. 07:30:02

A szlovák címert Ľudovít Štúr, a formálódó szlovákság vezéralakja elvbarátaival együtt alkotta meg 1848-ban, a magyar államcímer kettőskeresztes, hármashalmos címerének heraldikailag szabályos átalakításával. Mindössze a hármashalom színét változtatták meg zöldről kékre, a szláv színeknek megfelelően. Ez a jelkép először a tervezett autonóm szlovák kerület címereként jelent meg 1861-ben, majd a (Szlovák Anyácska, a szlovákok kulturális, tudományos és szépművészeti társasága) alapszabályának címlapján 1863-ban.

Jüzli 2010.02.14. 10:05:43

@almodhi: ezért van a címben megemlítve, hogy ez csak a nyugati részleg. Később jön a többi is.

Jüzli 2010.02.14. 10:08:27

@almodhi: válaszul pedig a kedves megjegyzésedre, hogy nyilván egy szláv nyelvet sem beszélek, csak annyit, hogy ezt a blogot szlavaisztika szakos hallgatól csinálják. Legalább egy, ha nem több szláv nyelven beszélünk...

Jüzli 2010.02.14. 10:12:56

@szépmező: ez így igaz, a szlovénok besorolása vitatott, mivel közelebb áll a nyugati szláv nyelvekhez, de területileg a dél-szláv államokhoz sorolják.

Jüzli 2010.02.14. 10:21:41

@Jüzli: hupsz... ez nem neked szólt, bocs :)

almodhi 2010.02.14. 11:38:42

@Jüzli:

A Te nyelvtudásodat senki sem vonta kétségbe.

Az "nehülyéskedj" ostoba beszólására volt a válasz (miszerint nincs szlláv vitéz, csak martalóc...)

A "nyugatot" valóban nem vettem észre, bocs. (De tényleg jobb lenne "nyugatit"-írni.)

Savigny (törölt) 2010.02.14. 11:57:00

@I.C.ram: te miről beszélsz...a poszt nyilván nem doktori disszertációnak készül - elég kevesen olvasnák el talán uegyanezt a témát 60-100 oldalon keresztül fejtegetve, de ha ugyanarról a bejegyzésről beszélünk (itt, a lap tetején), van ott a leírások után magyarázat is, hogy az adott ábrázolás honnan ered(het)...kicsit kevesebb rosszindulatot kamarád!

Jüzli 2010.02.14. 17:04:44

@almodhi: igen, igen én is észleltem közben a dolgot.
Talán tényleg jobban hangzik a nyugati...
Köszi a hozzászólást!

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.02.15. 15:33:28

"mi díszítette a szláv vitézek pajzsát."

A szlovák címer kétségtelenül kakukkfióka itt, mert nem klasszikus, feudáliskori uralkodói címer, mint a cseh vagy a lengyel.

A szlovák vitéz (északmagyarhoni szláv vitéz) pajzsát valószínűleg a magyar uralkodó címerének valamely része díszithette.

A cseh és lengyel címer a modern nacionalimus szárbaszökkenése után feudális uralkodói jelképekből, nemzeti (igényszintem nemzetállami) jelképpé vált (a magyar címer is!)

A szlovákok önálló középkori államiság hiányában nem rendelkeztek nemzeti uralkodói címerrel. A szlovák szimbiózis-elmélet szerint a magyar Állam a magyarok és a morvák (szlovákok) közös állama volt. Ezért az összetett magyar címer kettőskeresztes-hármashalmos felét a szlovákok magukénak érezték, a kettőskereszt a szlávok hittérítőit a bizánci Cirill és Metód örökségét jelképezi a hármashalom meg Szlovákföld domborzati viszonyait.

Nyugati szlávok amúgy a szorbok és a kasubok is.
süti beállítások módosítása