A Szlovák Nemzeti Párt szerint a pozsonyi kormányak Brüsszelben javasolnia kellene, hogy Magyarország mindaddig ne tölthesse be az EU soros elnöki tisztégét, amíg fel nem hagy irredenta törekvéseivel. A párt elnöke, Ján Slota mindezt Sólyom László magyar köztársasági elnök azon - szerbiai látogatásán tett - kijelentésével indokolta, amely szerint a szlovákiai, szerbiai és romániai magyaroknak idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet.

   

 

    Ez nevetséges. Most nem is az a része érdekel,hogy a nyelvtörvény milyen hatással van, és a határon túli magyaroknak idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet avagy sem, mert ez kis részben politikai tárgykörbe tartozik, de inkább szakmaiba, hiszen nem mindegy, hogy az utcáról kilépve az ember magyarajkúakkal van-e körülvéve vagy pl.:szlovák nyelvűekkel,  habár arról is lehetne poszotolni rendesen. Eddig is tudtuk, hogy Slota nincs jó hatással a magyar-szlovák szomszédi viszonyra, sőt inkább ott mérgezi, ahol tudja, de most már bőven túllőtt a célon, hiszen már támogatottsága sincsen. Továbbra is azt mondom, hogy nevetséges, hiszen ez egy kétségbeesett ember utolsó szavai (uszításai). A legutóbbi felmérések szerint Slota pártjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak a népszerűsége igencsak megcsappant, és nem éri el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5%-ot. Egy hatalmát vesztett ember felkiáltásai ezek, de úgy tűnik, a várttal ellentétes hatást ér el "hazafias" monológjaival. Ahogy a hazafiassági törvény elleni mozgalom terjedése is mutatja, a szlovákoknak már kezd elegük lenni Slotából. Nekem fura, hogy egyáltalán hatalomba került, de ez magánvélemény, mindenesetre nagyon sajnálom, mert a két ország közt igenis lehetne jó viszony, és az ellenségeskedést ideje lenne félretenni, mert még jódarabig kell egymás mellett élnünk.

    Miért mondom, hogy elégedetlenkednek a hazafiassági törvény miatt? Robert Fico kormányfő felkérte Ivan Gasparovic államfőt, hogy adja vissza a parlamentnek a hazafiassági törvényt, habár tartalmát nem bírálta, inkább  határidőt tolta volna, illetve tolná el (szept. 1.). Vasárnap a fasiszta rendszert elítélők gyűltek össze Pozsonyban, amelyen megjelent Ondrej Dostál, Marcel Zajac, Grigorij Meszezsnikov, Samuel Abrahám, Tomás Janovic, Fedor Gál, akik a saját területükön mind elismert szakemberek, és egyhangúan kimondták: ,, A fasizmusnak hangos nemet kell mondanunk; A fasizmus nem Európába való, nem való Szlovákiába. A fasizmus nem tör át."

    Reméljük hamar rendeződnek a viszonyok.

   

 

Szerző: I Empire  2010.03.16. 16:23 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr301844419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.17. 08:21:45

Az "idegen" kifejezésnek van egy pejoratív éle.

Pl. ha valami idegen tőlem, azt nem nagyon kedvelem, idegenkedek tőle.

Itt Magyarországon pl. mindenkinek tök természetes, hogy az itteni romák magyar anyanyelvűek, számukra a magyar nem idegen nyelv.
És ezt a többség is evidenciának veszi, hogy Magyarországon a magyar a hazai nyelv.

Igazából meg erről van szó, hogy nem anyanyelvű diákoknak más módszerekkel kell oktatni a nyelvet, mint azoknak akik az otthoni kommunikációban is azt használják.

Sőt tovább megyek egy másik szláv - pl. szerb - számára is más tematika kell a szlovák oktatásához, mint egy még csak nem is indoeurópai nyelv családhoz tartozó magyar nyelvű diák esetében.

A szlovák címer gyalázása meg ízléstelen szerintem, mégha Slota nem is szimpatikus akkor is.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.17. 10:38:12

A Szlovák Nemzeti Párt elutasítja az Egyesült Államok Külügyminisztériumának azokat az állításait, hogy Szlovákiának problémái vannak a roma kisebbséggel az emberi jogok betartása terén.

„Ez az állítás teljes mértékben félrevezető, mivel a probléma fordítva érvényes… Elég megnézni a legutóbbi eseteket, amikor a cigányok megtámadták a legvédtelenebbeket, mint például Kútyban, ahol két fiatalember agyonvert egy nyugdíjast. Közben az egyiknek abban az időben már szabadságvesztését kellett volna töltenie“ – jelentette ki Anna Belousovová, az SNS alenöke.

A párt állásfoglalása tartalmaza egyebek mellett, hogy „ha az Egyesült Államok azt állítja, hogy nálunk diszkrimináció van, fogadjanak be legalább százezer cigányt és tanítsák meg őket dolgozni és emberhez méltó életet élni“. Amint a továbbiakban Belousovová elmondta, „a cigányoknak tudomásul kell venniük, úgy, ahogy azt minden dolgozó ember tudja, hogy a pénzt nem adják ingyen“. Megismételte, hogy a romák fokozott mértékben követnek el bűncselekedeteket, lopnak és olyan tisztességes embereket támadnak meg, akiknek az adójából a szociális segélyeket kapják.

Belousovová ismételten azt követeli, hogy a bűnözés nyilvántarása faji alapon történjen. Az SNS továbbá szorgalmazni fogja, hogy a visszaeső bűnözőket elektronikus karkötővel lássák el, amely monitorozhatja a mozgásukat.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma csütörtökön tette közzé legújabb jelentését az emberi jogok betartásáról, amely a 2009-es állapotokat mérte fel. A bírált országok között volt Szlovákia is, amelynek a jelentés csaknem 25 oldalt szentel.
süti beállítások módosítása