Emir Kusturica talán legismertebb filmje méltán korszakalkotó mű. A színészek szereplők, helyszínek, jelenetek már-már annyira élethűek, hogy az ember könnyen azt hihetné, csak improvizáció az egész, holott a rendező komoly munkája van a filmben. Kusturica nagyságát jelzi, hogy közel-távol a filmvilágban nem találni olyan rendezőt, akinek ennyire egyedi, utánozhatatlan stílusa lenne. A Macskajaj (1998) előtt már számos nagysikerű film került ki a szarajevói születésű Kusturica keze alól (A cigányok ideje-1988, Arizona Dream-1993, Underground-1995), mégis ez a film hozta meg számára igazán a nemzetközi sikert: 1998-ban három díjat zsebelhettek be a Velencei Filmfesztiválon.

 
  Grga Pitic - a cigány keresztapa és szemétdombkirály - és Zarije, egy cementüzem büszke tulajdonosa, régi jó barátok, bár vagy 25 éve nem találkoztak. A már nyolcvanas éveiket taposó, betegségekkel küszködő két zsivány kölcsönös tiszteletben élt át együtt bűnt és bűnhődést. Zarije fia, Matko, a semmirekellő naplopó, mivel saját apját nem meri megkérni, Grgától kér pénzt kölcsön egy vonatrakomány benzin megszerzésére. Matko, sikeres trükkjén felbuzdulva felajánlja Dadan Karambolónak, a cigány gengszterek kábítószeres királyának, hogy beveszi a benzinbuliba. A gátlástalan Dadan azonban becsapja, így nincs más választása, mint elfogadni Dadan kárpótlási kérését, vagyis hogy hozzáadja fiát, Zarét Dadan húgához, Afroditához. Az akaratuk ellenére tartandó esküvő azonban sem a leendő feleségnek, sem a férjnek nem tetszik - mind a ketten mással kötnék össze az életüket. Így nem is csoda, hogy az esküvővel összekötött lakodalom nem éppen problémamentesre sikeredik...

 

          A film állandó kelléke az utánozhatatlan balkáni muzsika

 


   Kusturica fimje(i) talán a legélethűbb kultuszfilmek Európában - az ugyan eltúlzott, felnagyított jelenetek valahol mégis a jugoszláv cigányélet mindennapjait mutatják be, mint ahogy a Macskajaj is: kártya, drog, bűnözés, alkohol, lakodalom, pénz, család, zene. A rendező egyúttal be is mutat a hollywoodi filmeseknek: nem kellenek dollármilliók a jó filmek készítéséhez (a filmben szinte díszlet is alig van, adott volt a környezet). És nem utolsó sorban Kusturica valami egészen újat adott a filmvilágnak.
 

Részlet a filmből - ,,Louis, I think, this is a beginning of a beautiful friendship"

 

Macskajaj (1998) - eredeti cím: Crna mačka, beli mačor (Fekete macska, fehér macska)
Rendezte: Emir Kusturica
Írta: Emir Kusturica, Gordan Mihic

Ide kattintva megnézheted a filmet angol felirattal (YouTube)

Szerző: Zajka  2010.06.22. 15:48 Szólj hozzá!

Címkék: kusturica jugoszlávia

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr542101217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása