Életre keltették a csehek a szocializmus egyik már-már feledésbe merülő elemét: a szakszervezeti kirándulásokra szinte már csak az idősebb korosztály emlékszik. Ezúttal egy cseh utazási iroda retro-utazást hirdetett a Tátrába, mint a régi szép időkben!

  Csehszlovákiában, - csak úgy, mint nálunk - a szakszervezetek igyekeztek minél több kirándulást szervezni a dolgozók számára - persze mindig annak reményében, hogy a szervező ingyen utazhat. A prágai utazási iroda majd húsz évvel az ország felbomlása után új ötlettel állt elő: utakat kínálnak azokba az üdülőkbe, ahol egykor a jól megérdemelt szabadságukat töltötték a jó dolgozók.
   Az érdeklődők egy szerényebb összegért utazhatnak a ma Szlovákia terültén lévő tátrai hotelbe (Hotel Morava) - mely megőrizte szocialista arculatát - hogy kicsit vissza utazhassanak az 1989 előtti időkbe.

 
  Az utazók többsége nosztalgiából utazik az egykori szocialista hotelbe: ,,Ez történelem. Bennünk él, 40 éven keresztül itt töltöttük a szabadságunkat, a rendszertől függetlenül." - állítja egy turista, azután, hogy egy újságíró a hallban található Sztálin mellszobráról kérdezi.

  ,,Teljesen véletlenül jött az ötlet" - mondja az utazási iroda vezetője, Petr Krc. ,,A Morava hoteligazgatója körbevezetett minket a szálloda szintjein, még az alagsort is megmutatta. Itt bukkantunk rá a több évtizedes terítőkre, szalvétákra, törölközőkre, poharakra mindegyiken a szakszervezet emblémájával (ROH=Revoluční odborové hnutí)! - folytatja Krc - mit csinálsz ezzel a rengeteg cuccal? -kérdezte az igazgatót- Egy ideig tartogatjuk, aztán vagy lent marad a pincében vagy kidobjuk..." Ekkor támadt a zseniális ötlete az utazási iroda vezetőjének: miért ne használhatnák megint a pincében porosodó tárgyakat?

  Az üdülés minden egyes részlete megegyezett az egykori kirándulásokkal: az ételek, a szállás, a berendezés, a kisvasút, na meg persze a reggeli ébresztés: aki nem kelt fel a 25-30 éves popslágerekre, azt a hotelvezető sípja dobta ki az ágyból - hogy aztán egyből a szabadba menjenek egy kis reggeli tornára - az utazási iroda valóban mindent megtett, hogy visszavigye vendégeit a múltba.
  ,,Szó sincs politikáról, ez számunkra nosztalgia - nyilatkozza egy még félig alvó, de már tornázó vendég - egyszerűen jó egy kicsit visszamenni az időben, újra átérezni, az egykori kirándulások hangulatát. Jól érezzük magunkat, vicceket mesélünk az elmúlt időkről, hiszen akkor ezt nem tehettük. Örülünk, hogy itt vagyunk. A szocializmus jó és rossz emlékeitől függetlenül."


Az államnak egészséges dolgozókra volt szüksége

Szerző: Zajka  2010.08.05. 17:17 Szólj hozzá!

Címkék: csehország szocializmus csehszlovákia

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr372201579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása