A zágrábi Vízilabda Európa Bajnokság vasárnapi döntőjében a horvátok könnyed játékkal verték a (meglepetésre) magyarokat kiejtő olasz csapatot, így történetük során először hódították el a kontinens bajnokság aranyérmét. A hazaiak tornagyőzelmével állandósulni látszik a délszláv dominancia a vízilabda tornákon.

  Egyértelmű, hogy a magyar szurkoló sajátjaiért szorít egy világversenyen, legyen az olimpia vagy Európa bajnokság. Emellett képtelenség elmenni a tény mellett, hogy a délszláv csapatok rendre a dobogón végeznek a világkupákon, Európa - és világbajnokságokon. A rangosabb tornákon az első négy helyezett szinte kivétel nélkül a magyar, szerb, horvát, montenegrói csapat - változó sorrenddel - olykor-olykor bejuthat egy meglepetés csapat, de mondhatni egyedül Magyarország a délszláv vízilabda méltó (és esélyes) ellenfele.
   Elképesztő a balkáni országok erőfölénye a vízilabda tornákon: az ország szétválásáig Jugoszlávia a világ egyik legerősebb csapata volt (Magyarország és a Szovjetunió mellett), 1991 után Horvátország és a megmaradt Jugoszlávia nagyjából azonos képességű csapata szintén az élmezőnybe tartozott. 2003 és 2006 között pedig Szerbia és Montenegró néven szintén komoly sikereket értek el (őket vertük a 2004-es olimpia döntőjében 8-7-re). 2006-ban pedig Montenegró is függetlenné vált, így végleg megszűnt Jugoszlávia. A montenegrói csapat erejét mutatja, hogy 2 évvel a vízilabda szövetség megalakulása után Európa bajnokságot tudtak nyerni (2008, Sevilla - a szerbeket verték a döntőben). Tehát az eddig Jugoszlávia helyén most három ugyanolyan bivalyerős játékerőt képviselő délszláv csapat harcol a tornákon: Szerbia, Horvátország, valamint Montenegró.


   A zágrábi tornán a címvédő Montenegrónak már a négy közé kerülésért a világbajnok Szerbiával kellett meccselnie: a szerbek izgalmas mérkőzésen az utolsó negyedben fordítva jutottak az elődöntőbe, ahol a házigazda Horvátország várt rájuk: mindkét ország legnagyobb örömére, hiszen mind a horvátok, mind a szerbek számára a legnagyobb tett a rivális délszláv állam legyőzése.
   Hosszú és emlékezetes múltra tekinthet vissza a két csapat egymás elleni csatája: Jugoszlávia szétválása óta ritka a botrány nélküli szerb-horvát vízilabda meccs, csak úgy a medencében, mint a lelátókon. Ki ne emlékezne a 2003-as, Kranjban rendezett EB-re, ahol már a szerb-horvát döntő délutánján elszabadult a pokol: a szlovén városban horvát szurkolók huligánok próbálták rommá zúzni a várost, hogy aztán a kapukat betörve, jegy nélkül jussanak be az uszodába: mindkét csapat játékosai halálfélelemben játszották le a meccset, miközben a lelátókon a rohamrendőrök próbálták megfékezni a rendbontókat. A meccs végül hosszabbítás után Szerbia és Montenegró győzelmével ért véget (9-8), ami dupla ürügyet adott a horvát szurkolók őrjöngéséhez. Eközben az otthon maradt szerb szurkolók (Szlovéniába vízum kellett a szerb és montenegrói állampolgároknak, ezért viszonylag kevesen voltak kint a helyszínen) ünneplés helyett megtámadták a belgrádi horvát nagykövetséget, az ellenfél zászlóit égették az utcákon, válaszul a Kranjban történt horvát rendbontásokra.
 


Botrány a lelátón - Szerbia és Montenegró - Horvátország, 2003

 

   A két csapat csatája ezúttal sem volt botránymentes: a pénteki elődöntőben - egy gólos horvát vezetésnél - a szerb edző, Dejan Udovicsics egyel több játékost küldött a medencébe, néhány másodperccel a meccs vége előtt. A bíróknak kellett néhány másodperc mire észrevették a csalást (a szabályzat szerint ugyan az ő dolguk lenne ezt figyelni), de a mérkőzés eredménye ezután már nem változott: Horvátország döntőbe jutott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. 


5:45 - a kommentátor előbb veszi észre a csalást, mint a bírák

 

   Horvátország Eb-győzelmével gyengülni látszik a szerb erőfölény, hiszen a horvátok 2007-ben világbajnokságot is nyertek: Montenegró bekapcsolódásával pedig háromra duzzadt a délszláv vízilabda nemzetek sora. Az elmúlt évek világversenyein sorra az élen végzett a három balkáni csapat.

Az utóbbi világbajnokságok győztesei: 2009: Szerbia, 2007: Horvátország, 2005: Szerbia és Montenegró

Európa-bajnokságok: 2010: Horvátország, 2008: Montenegró, 2006: Szerbia, 2003: Szerbia és Montenegró, 2001: Szerbia és Montenegró

Szerző: Zajka  2010.09.12. 16:41 Szólj hozzá!

Címkék: sport vízilabda horvátország szerbia

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr42290897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása