A hosszúra nyúlt uborkaszezon és a rengeteg teendő után most újabb cikkel jelentkezem (épp itt volt már az ideje) mégpedig nem is akármilyennel (legalábbis a témáját tekintve), a cseh sörömökről lesz szó. Érdekesség, hogy a felmérések szerint a csehek olvasnak a legtöbb kortársirodalmat és a filmiparukkal is ők vannak a legjobban megelégedve -ez nagy önismeretre, életélvezetre utal (talán okulhatnánk belőle), de hogy még a sörük is mennyivel jobb!

    Újabb statisztikai adatok (2005) szerint az egy főre jutó sörfogyasztás 1%-kal csökkent az eddigiekhez képest (jó, jó, nem olyan radikális), habár a világ sörnagyhatalmai között van még mindig, hiszen a lakosság évente 156,5 litert küldenek le a torkukon, ami olyan 313 üveget tesz ki. A csúcs 1992-ben volt a berlini fal leomlásának idején, hiszen akkor rendesen ráhágtag a sörösüvegekre az emberek: 167 liter sör (felnőtt lakosság)! Állítólag sörfogyasztásban utánuk az írek következnek, de szerény ismereteim szerint a csehek fő versenytársai a németek, és fej-fej mellett haladnak az egy főre jutó sörfogyasztásban.

    Emellett a derék csehek megosztják a világgal is sörkülönlegességeiket. A 19 millió literből 3 milliót exportálnak (leginkább Németországba, Szlovákia, Nagy-Britannia). A kereslet egyre nagyobb a világ minden tájáról, sajnos nálunk kevésbé népszerű. Persze, az alapsöröket (Pilsner, Krušovice, Staropramen, Budweiser) nálunk is lehet kapni, ám csillagászati összegért, ami nem segíti elő az elterjedésüket. Habár létezik olyan hely, ahol olcsóbban be lehet szerezni őket. Ezzel szemben a csehek rengeteg féle sör közül választhatnak, a bőség kosarából meríthetnek. A Cseh Köztársaság területén 475 regisztrált sörmárka létezik, persze emellé még a kisebb házisörök is jönnek.

    Mitől olyan jók a cseh sörök? Erre a kérdésre egyszerre nehéz és könnyű válaszolni. Nem a technolgiában keresendő a válasz, hiszen napjainkban az már mindenhol megegyezik, hanem az alapanyagokban. A helyi komló és maláta szinte páratlan, és természetesen a víz minősége is jelentős szerepet játszik. Én már két sörgyárlátogatáson is részt vettem Csehországban (Eggenberg - Český Krůmlov; Kozel - Velképopovické), és azt tapasztaltam, hogy igen nagy gondját viselik a komlónak és a malátának. A Kozel Sörgyár mindössze 3 országnak biztosított licencet Kozel termékek gyártására: Oroszország, Szlovákia és Magyarország. A licenc mellé saját komlót és malátát is biztosítanak, ezzel megőrizve az igazi Kozel zamatot. Akkor mégis miért olyan hulladék az itt kapható Kozel és a kinti miért annyival jobb? A válasz valószínűleg a kutakból kinyerhető vízben keresendő.

    Most pedig egy-két kevésbé ismert cseh sörről pár sor engedtessék meg (habár, aki szokott járni cseh sörfesztekre, azoknak ismerősek lehetnek).

-Postřižinské: Könnyen felismerhető, ha már ki nem is tudjuk eljteni, hiszen a címkéjén Hrabal figyel. Színe akácmézéhez hasonlítható, dús komlótartalmú. Pilseni típusú,

összetett ízvilágú, erős sör (nekem való).

-Primátor: Náchodi sörgyár terméke. Én személy szerint nem rajongok érte, de sokszínű a paletta, többféle ízben is kapható sör.

 

-Bernard: Kézműves, pasztörizálatlan (régi típusú sörkészítés), testes, fanyar sör.

remek kombinációja a komlónak és malátának. Mindenképpen érdemes kipróbálni.

-Březňák: Személyes kedvenc, többféle kivitelezésben. Remek, hangulatos, kicsit édeskés, de erős sör a světlý ležák sörük. Mindenképpen javaslom kipróbálásra.

-Rohozec: Ezt csak a képi világa miatt ajánlom, habár finom vágott sör (már aki ezt jobban kedveli).

 

 

Szerző: I Empire  2010.09.16. 11:13 5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr822300025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loggoll 2010.09.16. 14:39:54

A post aktuális, hiszen most vannnak a cseh napok a Nagycsarnokban (Bp. Fővám tér). A sörválasztékot nem ismerem, de holnap estére már tájékozottabb leszek...

Ha pedig cseh sörök, akkor említődjön meg a "Prági kocsmakalauz" című alapmű: alinea.hu/pragaikocsmakalauz.php

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2010.09.16. 16:56:08

@loggoll: Igen, azért is erről írtam. Holnap meg én is ellátogatok a Nagyvásárcsarnokba, és remélhetőleg poszt is születik a látottakról!

Jüzli 2010.09.17. 16:22:37

Nah, azért több sörről is írhattál volna. Folytatás lesz?
Megjegyzés: Bernardból is van ám mindenféle!

Sega7 2010.09.25. 22:43:44

Nekem személyes kedvenceim ( sajnos ezeket csak itt Csehországban lehet sztem beszerezni vagy vmi sörszaküzletben esetleg otthon ):

-Svijany: szintén pasztörizálatlan fajta. Cseh ismerősök szerint is az egyik legjobb, palackozva sajnos itt is csak elvétve kapható, leginkább csapolt formában hozzáférhető:
www.pivovarsvijany.cz/czhist.aspx

-ČERNÁ HORA: Brno mellett készített sör. szintén többféle ízben kapható, ezek főleg nyárra tökéletesek
www.pivovarcernahora.cz/adulthood.asp

-Master: van barna sör is a kínálatban ezért kedvenc
www.pivomaster.cz/

és végül egy még csehek körében is kevéssé ismert remek: smoked dark beer

Nakouřený Švihák
www.pivniblog.cz/data/8/i/5/php8i5LXd.JPG

I Empire · http://szlawirtus.blog.hu/ 2010.09.26. 10:03:12

@Sega7: Nakouřený Švihák-ot az Eggenberg sörgyár készíti, ezért kevéssé ismert, de igazad van, valóban egyedi az íze:)
süti beállítások módosítása