November 15-én Lengyelország a tizenegyedik európai uniós országgá vált, ahol betiltják a zárt helyeken való dohányzást (idáig az Egyesült Királyságban, Írországban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Szlovéniában, Lettországban, Svédországban, Finnországban, valamint Bulgáriában hoztak rendeletet a zárt közhelyeken való dohányzásról – az Eu egyébként 2012-ig szeretné elérni, hogy az összes tagállamban hasonló döntést hozzanak).
     
         Az egész országra vonatkozó tiltásról a lengyel Szejm május 14-én döntött, s hat hónappal a szavazás után most lépett életbe a törvény, mely a következőket tartalmazza: az olyan helyeken (bár, étterem, kocsma, stb.) ahol kettő vagy több terem van, egy terem kinevezhető dohányzó-résznek, de csak abban az esetben, ha megfelelő távolságra van a nemdohányzó résztől, valamint a hely rendelkezik megfelelő szellőztető rendszerrel (ami egy bártulajdonosnak nagyjából 20-50 ezer złotyjába fog kerülni, kb.3 millió forint).
       A dohányzásra ,,nem kijelölt,, helyeken rágyújtóknak sokba kerülhet a káros élvezet: helyi bírságként 500 złoty (35 ezer HUF) szabható ki a törvényt megszegő cigisre. De az étterem, söröző, vagy akár éjszakai bárok tulajdonosait is 2000 złotys pénzbírsággal sújtják, ha nem tájékoztatják kellően vendégeiket az új szabályról. A tulajdonosok persze aggódnak: egy krakkói söröző pultosa így nyilatkozott: ,,Mit csináljak velük? Dobjam ki a kocsmából a dohányzó vendégeket?,,
       Kérdés, hogy az éjszakai életéről, hangos kocsmáiról, reggelig tartó bulijairól híres Krakkó vendéglátó ipari egységeit mennyire viseli meg a tiltás. Vajon járnak-e ezután majd a dohányzó vendégek a sörözőbe (ahol egyébként gyakran vágni lehet a füstöt, annyian cigiznek), vagy jelentősen visszaesik a dohányzó részleggel nem rendelkező helyek látogatottsága. Sokan egyáltalán nem örülnek a tiltásnak: ,,egyből megnéztem az interneten, melyik helyeken lehet rágyújtani, csak oda fogok járni,, nyilatkozza egy lengyel egyetemista. A nem dohányzók persze fellélegeznek: végre le lehet menni a kisebb légterű bulihelyekre is anélkül, hogy megfulladnának a füsttől, vagy hazaérve csikkszagú legyen a ruhájuk.
        A cigaretta gyártó cégek rögtön a törvény bevezetése után hangot adtak nem tetszésüknek: érthető is, hiszen a nemdohányzó helyeken cigarettát sem fognak árulni.
       A krakkói Fundacja Bulwary Sztuki (ulica Mostowa) kávézó, galéria tulajdonosa viszont egyáltalán nincs elkeseredve: ,,Az emberek így is, úgy is járni fognak a bárokba, éttermekbe. Senki sem marad otthon, csak azért mert nem szabad rágyújtani; akinek nagyon kell az kimegy az utcára,, - és valamennyire igaza is van, az egy hete életbe lépett törvény óta lépten-nyomon látni a krakkói utcákon, sörözök, kávézók előtt dohányzó embereket, akik két sör között éppen kiszaladtak rágyújtani. Nem mintha ez jobb megoldásnak tűnne: azokban az országokban, ahol már évek óta él a törvény, eltérően nyilatkoznak az emberek: egy angol kocsmatulajdonos szerint például reggelente temérdek csikket kell felsöpörnie a sörözője előtt, de előfordul, hogy a vendégek gyakran kiviszik/elviszik/összetörik az éppen cigarettázás közben kezükben maradt korsót, poharat. A helyiek szerint éjszaka már hangosabb is az utca a kint dohányzók miatt, ami Krakkóban például eddig sem a nyugodt éjszakai életéről volt híres.

        A törvényt korábban már bevezető országokban elmondható, hogy általában elégedettek az emberek a rendelettel. Egy felmérés szerint például Angliában 2008-ban az eddigi legnagyobb visszaesés volt tapasztalható a dohányzók körében: több, mint 2 milliárd cigarettával kevesebbet szívtak el, valamint 400 ezer ember hagyott fel a káros szokással. Valószínűleg Lengyelországban, 9 millió dohányos országában (majdnem a lakosság negyede, és ezek csak azok, akik napi átlag 15-20 szálat szívnak el) is örülnének a hasonló visszaesésnek – dohányosok és nemdohányzók egyaránt.
 

Szerző: Zajka  2010.11.23. 19:25 Szólj hozzá!

Címkék: lengyelország krakkó

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr752468612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása