Az aktuális magyar politikával amúgy is sokat foglalkozó lengyel sajtó a napokban a szokottnál is többet ír a - legtöbb külföldi média figyelmét szintén felkeltő - médiatörvényről. Lengyelország legnépszerűbb napilapja december 22-én magyar nyelvű címlappal igyekezett kifejezni szolidaritását a magyar médiával – a találgatások és kételyek eloszlatásának érdekében a Gazeta Wyborcza médiatörvényről szóló cikkét, cikkeit módosítás nélkül, tükörfordításban közöljük.


 Gazeta Wyborcza - Magyar barátainkhoz

    „Rendszerünk alapja a köz véleménye, és a legfontosabb feladat ennek fenntartása. Ha tőlem függne a döntés, hogy kormányunk legyen sajtó nélkül, vagy újságjaink kormány nélkül, akkor nem haboznék a második megoldást választani”.



     Nem gondoltam volna, hogy egyszer emlékeztetnem kell Orbán Viktort, mit mondott Thomas Jefferson – az amerikai demokrácia egyik atyja – a sajtószabadságról. Orbán egykor a magyar demokratikus ellenzék oldalán harcolt a szabadságért. Ma, miniszterelnökként törvénnyel zúzza szét ezt a szabadságot, és szájkosarat szorít a független médiára. Orbán Magyarországa Lukasenko Fehéroroszországának útjára lép. A ,,szájkosár-törvények” mindig és mindenhol fenyegetik a jogállamot, pusztítják a demokráciát és jogfosztottá teszik a társadalmat.

     Lengyelországban, a Negyedik Lengyel Köztársaság idején (IV. Rzeczpospolita Polska, politikai szlogen – a 2005-ben kormányra kerülő jobboldali Prawo i Sprawiedliwość/ Jog és Igazságosság pártelnöke, Lech Kaczyński jelmondata: szerinte a Harmadik Lengyel Köztársaság poszt-kommunista államalakulat volt, ahol végre meg kell valósítani a valódi demokráciát – a szerk.)  már megfigyelhettük a kormány makacs akcióit a független média, a jog és a társadalom ellen. Két évvel később a törvény elbukott: piros lapot kaptak a médiatörvényt támogató jobboldali politikusok (2007-ben elveszítették az előrehozott választásokat a Platforma Obywatelska/ Polgári Platform ellen). Kívánjuk magyar barátainknak, hogy hasonló sorsa jusson aktuális kormányuk.

    ,,Vannak helyzetek, mikor úgy gondoljuk, hogy elértünk a részleges, majd hamarosan a politikai, erkölcsi és jogi hitelesség teljes felfüggesztését és már annak megfelelően történnek a dolgok. „ Írta a XX. század nagy humanistája, Bibó István. Mert az ilyen állapotba való belenyugvás elkerülhetetlenül a ,,magyar társadalom morális csődjéhez” vezet.
2010.12.21.

A cikk szerzője Adam Michnik lengyel történész, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője.

 


Magyar nyelvű üzenet a Gazeta Wyborcza címlapján



Néma Európa

    Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden éjszaka elfogadta a szájkosár törvényt. Ennek köszönhetően a kormány képes lesz irányítani és pénzügyileg befolyásolni a szabad médiát. Európában senki sem reagál. 

    2000 telén az Európai Unió országai példátlan diplomai szankciókat vezettek be Ausztria ellen, miután a bécsi Parlamentbe került Jörg Haider pártja. Akkori brüsszeli tudósítóként tökéletesen emlékszem, hogyan zajlott az élet akkoriban az Unióban. Emlékszem a megalázott osztrákokra és magára Haiderre, aki eljött Brüsszelbe, hogy megmutassa, ő nem a karintiai ,,kis Hitler”.

    2011. januárjától az EU soros elnökségét Magyarország tölti be, ahol április óta Orbán Viktor kormányoz. Köszönhetően a kormánypárt kétharmados többségének és az ellenzék rendezetlenségének, kedden éjszaka elfogadták a szájkosár törvényt. Ennek köszönhetően a kormány képes lesz irányítani és pénzügyileg befolyásolni a szabad médiát, mentségként felhasználva az új médiatörvényt.

     Orbán sokkal tehetségesebb és tapasztaltabb politikus, mint a néhai Haider. A demokratikus ellenzékben kezdte, harcolni akarása imponáló, hiszen két elveszített választás után lett most újra miniszterelnök. Sajnos, Orbán populizmusa pannóniai megváltás kényszerrel és nacionalizmussal keverve a XIX. századból, a haiderizmusnál jóval veszélyesebb lehet.

     De Európában senki nem reagál arra, mi történik Magyarországon. A sajtón kívül nem hallottam egyetlen kritikus szót sem Orbán irányába, még az Unió vezetőitől sem. Az euro körüli problémákkal foglalkozó Európa elpofátlanodott. Nem azt mondom, hogy egyből szankciókat kell bevezetni Magyarországgal szemben, mert az, amit az EU vezetői tíz éve csináltak Ausztriával, groteszk volt. De valaki megmondhatná Orbánnak: Viktor, tévedsz! Miért taposod a demokráciát, ekkora társadalmi támogatás és ilyen kihívások idején?  

     A populizmus ma egész Európa betegsége – a Balkántól Olaszországon keresztül Franciaországig. Minden vezető a saját problémáival van elfoglalva, nem figyelve mások udvarára. Európa elveszíti nem csak érzékenységét és magabiztosságát, de a képességét is az önvédelemre. És mégis összeköt minket nem csak a közös piac, a költségvetés, az euro, de Schengen és a demokratikus értékek is, melyekről nem szeretnénk lemondani. 

Jacek Pawlicki
2010.12.21.

Forrás: Gazeta Wyborcza

Szerző: Zajka  2010.12.26. 21:13 Szólj hozzá!

Címkék: sajtó újság lengyelország gazeta wyborcza

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr702540642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása