Új elnöke lesz az Orosz Föderációs Tanácsnak, méghozzá nem is akárki: az ország tulajdonképpen harmadik vezető posztját ezentúl egy hölgy, Valentyina Matvijenko tölti majd be, Szentpétervár eddigi kormányzója.

Az Orosz Föderációs Tanácsot (ez tulajdonképpen az orosz parlament Felsőháza) idáig Szergej Minorov vezette, aki ugyan 2001 óta, 10 éve volt a Tanács elnöke, most mégis menesztették sorozatos kormányellenes megszólalásai miatt. Mironov, aki egyben az „Igazságos Oroszország” párt vezetője is, az utóbbi időben egyre többször került vitába Putyinnal illetve a miniszterelnök által vezetett Egységes Oroszország párttal. Korán kiderült, hogy akár 10 éves bizalom is porba hullhat néhány felelőtlen megjegyzés büntetéseként.

 
Így történhetett meg az, hogy a mind Putyin, mind Medvegyev által támogatott Matvijenko Szentpétervár trónjáról a Föderációs Tanács bársonyszékébe pottyant. A 62 éves Valentyina 2003-tól volt Szentpétervár kormányzója, s ha női politikus álmodhat magasabb pozícióról, akkor neki most meg is valósul: az elnök Medvegyev és a kormányfő Putyin után gyakorlatilag ő lesz az ország harmadik embere. Tulajdonképpen Nagy Katalin cárnő óta Matvijenko dicsekedhet a legmagasabb politikai státusszal Oroszországban – nőként.
 
Valentina Matviyenko
 
Valentyina Matvijenko ugyan orvosi diplomával rendelkezik, mégis a politikában csinált karriert. A Kommunista Pártban kezdte, később képviselő lett a parlamentben. Orosz nagykövetként dolgozott Máltán illetve Görögországban. 2003-tól Szentpétervár kormányzója, erős ,,putyini,, hátszéllel az ellenzék szerint (Putyin és Medvegyev egyébként mindketten a város szülöttei). A Forbes 2011-es listája alapján Matvijenko a világ 31. Legbefolyásosabb nője.
 
 
 
A Föderációs Tanácsba bejutni azonban az orosz választási rendszer miatt nem egyszerű: Matvijenkonak mindenképpen képviselői mandátummal kéne rendelkeznie, ami azonban nincs neki, így egyelőre nem elnökölhet. Szentpéterváron legközelebb decemberben lesznek választások, ám addig sem Matvijenko, sem pedig Medvegyev nem szeretne várni, így a legvalószínűbb az, hogy előrehozott választásokat tartanak majd valahol. Ha itt bejut Matvijenko, még mindig nem szabad az út az elnöki székig: az orosz törvények értelmében a szentpétervári törvényhozó gyűlésnek is szavaznia kell róla, hogy kit küldenek a Föderációs Tanácsba, itt azonban nem az Egységes Oroszország pártnak van többsége…
Szerző: Zajka  2011.08.29. 15:24 Szólj hozzá!

Címkék: oroszország putyin szentpétervár medvegyev matvijenko

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr633188258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása