A nagy pestis járvány 1347-52 között söpört végig szinte egész Európán, miközben megtizedelte a lakosságot. A legfélelmetesebb dolgok között tartották számon annak idején, harcoltak ellene, de nem tudták legyőzni.

    Két típusa is van: bubópestis és a tüdőpestis. Mindkettő bakteriális betegség, amely jelenleg is létezik! Két őshazája ismert: Himalája külső övezete, illetve Kelet-Afrika. A hordozó testek úgy terjesztik a vírust, hogy ők maguk nem betegszenek meg benne. A rágcsálók (egerek) voltak a terjesztők. Minden pusztítás után jön egy gyors regeneráció, így hamar újra megnő a számuk, de ezek ragadozói lassabbak, ezért marad egy fölösleg, amely kivonul a területről.

    A bolhák megharapják ezen egereket, bejut a vérükbe a vírus, ami lezárja a bélrendszerüket. Hiába hűséges állat a bolha, ha éhes, továbbáll, és tovább harapdálnak másokat, majd meghalnak. A patkányok, egerek kénytelen előjönni a felszínre, mert éhesek, de a vírus miatt elpusztulnak, így a bolhák át tudtak ugrani az emberekre. Ezzel pedig el is indult egy hosszú folyamat.

    Főbb tünetek: Nyirokmirigy megduzzadása, majd megfeketedés (végtagok lepotyogásával). Többnyire nagy kereskedelmi útvonalak irányát követi a járvány pl.: fűszerút, Selyemút. Utóbbi vezetett Európába.

   

 

    Először Kaffa (Theodosia, Feodosiya) városa fertőződött meg. A települést a Kr.e. VI. században alapították görög telepesek, majd a hunok rombolták le a IV. században. Ezután faluként működött 9 évszázadon át, mint a Kazár, majd később a Bizánci Birodalom részeként, végül az 1230-as évekre a mongolok vették birtokba. 1296-ban genovai gazdag kereskedők kivásárolták a várost, így nyerve uralmat a Fekete-tengeren. Ekkor Európa egyik legnagyobb rabszolga-kereskedő városává nőtte ki magát. Később az Ottomán Birodalom része lett, egészen addig, amíg az oroszok meg nem szerezték tőlük 1783-ban. A II. világháború alatt kétszer is bevették a nácik, ez idő alatt 3 248 zsidót gyilkoltak meg, és a városban is komoly károkat okoztak. 1954 óta tartozik Ukrajnához. De amiért mindenképp fontos megemlíteni az az, hogy állítólag innen indult útjára a pestis járvány. 1347-ben mongol-török csapatok ostromolták a települést, akik biológiai fegyvert is bevetettek: pestisben elhalt emberek holttesteit lőtték be a város falakon át. A lakók megfertőződtek. Ekkor ugye még genovai felügyelet volt, akik visszamentek a hajóikon Itáliába a pestist is magukkal cipelve szuvenírként.

    Kelet-Európa azért megúszta, mert a fertőzött kereskedők képtelenek voltak tovább fertőzni, mert nagy távolságok voltak a városok között (és útközben meghaltak), így nem értek át. Azért voltak próbálkozások a járvány kivédésére: Az Ibériai-félszigeten a mórok határzárlatot rendeltek el, míg Németalföldön karanténrendszert alkalmaztak, azaz bárki, aki oda tévedt 40 napig egy helyben kellett maradnia, csak utána mehetett a dolgára - ha még élt.

    Reakciók: A népesség 1/3-a elpusztult 1352-ig Európában, ez az eddigi legnagyobb apokalipszis. Megindult az okok keresése, bűnbakok képzése:

  • idegenek: Zsidók, örmények, muzulmánok. Ellenük óriási progromok indultak.
  • nők: A boszorkányüldözés a virágkorát élte. Főleg a tehenészlányokra néztek rossz szemmel, ugyanis ők ellenálltak a vírusnak. Ez azért volt, mert ők már szembesültek a pestis egy enyhébb formájával a tehénen keresztül, így a szervezetük immunissá vált. De volt egy másik divatos elképzelés is a démoni nőkről. A papok megrontói is voltak, hiszen szegény papok miattuk szegték meg folyton a cölibátust, ezért meg kellett égetni őket.
  • flagellánsok: Magukat okolták a kialakult járványért, ezért sanyargatták magukat. Hát, ez is egy módja a helyzet feldolgozásának.

    A megvádoláshoz, meg hogy egyáltalán elítéljenek valakit, előbb feljelentés kellett. Főleg a füves, patikus asszonyokat jelentgették fel előszeretettel. Az emberek ki is használták a helyzetet, hiszen a leggyakoribb feljelentők között a hivatalos személyek mellett a gyerekek (30%-ban!!!) és a szomszédok voltak. Erre rá tudnék tenni jó pár poént, de most inkább kihagyom.

    Védekezési formák:

  • Karantén (mint a Németalföldön tették)
  • Kórokozó elgyengülése (szelektálódnak a gyengébb kórokozók és tovább élnek az erős emberek)
  • önszabályozó demográfiai rendszer -> ezt Louis Henry (1911-1991) tudós állapította meg, aki a kor születési, esketési és halálozási anyakönyveit vizsgálta

 

    Tehát a pusztítás teret nyitott a hatékonyabb eszközök bevezetésére, azaz modernizáció következett be a XIV. század közepén. Kiderült, hogy a feudalizmus nem teljesítőképes tovább. Ez az úgynevezett creative destruction.

 

 

    Visszatérve a kiindulóponthoz, azaz Kaffa (Feodosiya) városához, ahol jelenleg 85 ezren élnek. Rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál: sár fürdők, strandok, ásványok, szanatóriumok, üdülőházak. Főleg mezőgazdasággal foglalkoznak, a halászat, sörfőzés jelentős. Többnyire oroszul beszélnek. Itt tartották 2006-ban az anti-NATO tüntetést. Fő látványosság az úgynevezett Golden Beach (Aranypart, nem összekeverendő a Viasaton futó műsorral), amely 15 km-es és apró kagylókkal van feltöltve, nem kaviccsal. A turisták június közepétől látogatnak ide, télen minden zárva van. Több híres festő is itt töltötte életének egész vagy jelentős részét (pl.: Ivan Aivazovsky, róla képtárat is neveztek ott el, ami látogatható). A genovai erőd még most is felkereshető.

Szerző: I Empire  2011.09.28. 14:54 Szólj hozzá!

Címkék: kultúra pestis kaffa feodosiya

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr683262749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása