Két dologról ismerszik meg a jó szláv: szereti a vodkát és végtelenül sokat tud enni: Krakkóban ezúttal mind a kettőről megbizonyosodtunk. A lengyel város étkezdéit és szórakozóhelyeit bejárva ismerkedtünk meg a lengyel tradicionális ételekkel, italokkal. A lengyelek egyik legnagyobb büszkesége a hazai gyártású –minőségi- vodkájuk: a Żubrówkát egyes feljegyzések szerint már a XVII. században is gyártották: a hagyomány szerint minden egyes üveg vodkába egy szál füvet tesznek, melyet a helyi nemzeti park bölénye (żubr) előszeretettel legel. Jó szlávokként a lengyelek előszeretettel hajtanak le egy kupica hazai vodkát az ebéd vagy vacsora előtt. Szintén kedvelt vodka a Wiśniówka: a meggy ízű ital az egyik legnépszerűbb alkohol a fiatalok körében. Ha pedig a lengyel fiatal kiszáradt torkát alkoholmentes itallal gyógyítaná, legtöbbször iszik egy bögre teát: az oroszokhoz hasonlóan itt is nagy szokása van egy forró csésze ital elfogyasztásának (de szintén divatos a ,,kompot,, fogyasztása - gyümölcsital).

 Krakkóban a megéhező turistákat, egyetemistákat, vagy éppen a helyieket is megannyi gyorsétterem és büfé fogadja: Budapesthez hasonlóan itt is igen népszerűek a Kebab árusok (szintén arab eladókkal), de a lengyelek specialitása inkább a melegszendvicsek, azaz a zapiekanka készítése: a főfogásnak is elegendő óriáskenyereket kívánság szerint minden földi jóval megpakolják, kezdve a klasszikus húsostól a négysajtosig (hasonlít a mi melegszendvicsünkhöz, csak kétszer akkora és fele annyiba kerül).  A krakkói egyetemisták legkedveltebb ebédlője a Bar mleczny: a gyakorlatilag menzaként funkcionáló gyorséttermekben a legáltalánosabb ételeket lehet elfogyasztani pénztárcabarát áron. De a főzelék és rizseshús helyett a lengyel konyha remekeivel találkozhatunk a bar mlecznykben: itt kóstoltuk meg először a pirogot (melyet hússal, káposztával, vagy akár gyümölccsel is kérhetünk), a nemzeti ételnek számító barszczot (céklaleves), és a kotletet (fasírt) is. Ha a Krakkóba látogató turista az igényes éttermek mellett a lengyel házikosztot is kipróbálná, érdemes betérnie egy Bar mlecznybe. A krakkói ebédlők általában jóval később zárnak, mint a pestiek: a legtöbb hely este kilenc-tízig nyitva tart, hogy aztán egy kiadós vacsora után önfeledten vethessék magukat az éjszakába az egyetemisták: számos szórakozóhely csalogató kedvezményekkel hívogatja a bulizni vágyókat: előfordult, hogy egy-egy helyen szinte csak az egyetem hallgatóival találkoztunk. Krakkóban az egyetemisták különösen összetartó közösséget alkotnak: ismeretség nélkül is barátként kezelnek minket, mikor megtudják, hogy az egyetemen tanulunk. Mindez valószínűleg a helyi hallgatói önkormányzat vitathatatlan érdeme, akik hétről hétre szervezik a különböző egyetemi összejöveteleket, bulikat, akár a városban, akár csak az egyetemi kollégiumok klubjaiban. Lengyelországban a Jagelló Egyetem hasonló presztízzsel rendelkezik, mint hazánkban az ELTE: az egyik legnevesebb és legjobb egyetem az országban, ezért a hallgatók – akár a külföldiek- tudják, hogy büszkeség az ilyen egyetemen tanulni – még ha csak egy fél évet is.

Szerző: Zajka  2010.03.21. 16:30 7 komment

Címkék: gasztronómia lengyelország krakkó żubrówka zapiekanka bar mleczny

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr651856934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Polako 2010.03.23. 09:51:43

Kicsit erőltetettnek érzem ezt a "jó szlávozás" a lengyelek esetében, mikor ők nem nagyon azok. Lehet, hogy genetikailag bizonyos százalékban azok, de nem lehet őket beskatulyázni, nem beszélve arról, hogy kulturálisan is csak nyomokban kötődnek a "szlávokhoz".

Éljen viszont a lengyel-magyar barátság:
www.melano.hu/news.php ! :)

Sakk Matt 2010.03.23. 22:51:45

@MAZ16: He? Nem tudom, mi az a genetikai szláv, de a lengyel nyelv és kultúra a szlávság etalonja. Az egyik legtisztább és legarchaiksuabb szláv nyelv a lengyel. Valószínüleg a mai élő nyelvek közül a legjobban hasonlít ahhoz a nyelvhez, amiből a nyelvcsalád kialakult.

.:Vasilijné:. 2010.03.28. 15:12:49

kedves MAZ16 nem kötelező a blogot olvasni, ez a cikk, ahogy a többi is szuper, és ez a lényeg.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.30. 10:55:09

@Sakk Matt:

"Valószínüleg a mai élő nyelvek közül a legjobban hasonlít ahhoz a nyelvhez, amiből a nyelvcsalád kialakult."

Ezt meg honnan veszed?

A lengyel nyelvű írásbeliség a csehhez képest később alakult ki, a kereszténység szintén csak a XI. sz. óta gyökerezett meg, a szlávok apostolaként is emlegetett két hittérítőnek Cirillnek (826-867) és Metódnak (815-885) a tanításai nem terjedtek el a lengyelek közt.

A főnevek ragozásában nem maradt meg a kettős szám kategóriája, az ún. dualis, ezek az alakok a mai lengyelben csak néhány szó esetében őrződtek meg, illetve bizonyos nyelvtani esetekben fordulnak elő, úgy mint választható formák.

A többes számban az eseti végződésekben jelentős egyszerűsödés ment végbe, a részes esetben az -om, az eszközesetben az -ami, a helyhatározó esetben az -ach végződés vált általánossá.

Az igeragozásban nem maradtak meg a szláv egyszerű múlt idejű alakok, az ún. imperfectum és az aoristos.

a lengyel szórend is elüt a többi szláv nyelvtől: ti. az állandó tulajdonságot jelölő, ún. minősítő jelző - bizonyára latin hatásra - gyakran a jelzett szó mögé kerül, különösen, ha a szónak több jelzője is van pl. smaczny chleb razowy 'finom rozskenyér', Polskie Koleje Państwowe 'lengyel államvasutak'.

A lengyel a magázás kifejezésére nem a többesszámú személyes névmás második számát (wy) használja, mint pl. az orosz és számos más szláv nyelv is (bár ez a megszólítási forma él még egyes nyelvjárásokban), hanem a Pan 'úr', Pani 'úrnő' 'hölgy' és többes számban a Państwo kb. 'úr(ak) és hölgy(ek) együtt' szavakat harmadik személyű igével pl. Jak się Pan nazywa? 'Hogy hívják Önt?' (szó szerint: Hogy hívják az urat?) Odprowadzę Panią 'Elkísérem magát (a hölgyet.)'

a lengyel dziękować (a cseh děkovat-hoz és a szlovák ďakovat’-hoz hasonlóan) szintén német származék vö. danken.

A lengyel hangzásában erősen különbözik az összes többi szláv nyelvtől, főként a gyakori sz, s, zs és az ún. "selypes réshangok", továbbá az orrhangú magánhangzók folytán. Irott szövegekben ugyancsak a fenti hangok betűjelei révén: sz, cz, ś, ż, ź, ń, ę, ą, ł, rz, w különböztethető meg. A lengyel nyelv részben hangrendszerbeli eltérései, részben szókincsének, főként az alapszókincset meghaladó, azon túlmutató rétegeinek különbsége miatt csak kevéssé érthető a többi szláv nyelvek beszélői számára. Még a csehhez és a szlovákhoz viszonyítva sincs meg a gyakorlati kölcsönös érthetőség magasabb foka. Viszont a fehérorosz és az ukrán néppel való évszázados kapcsolatok következtében e nyelvek valamivel könnyebben érthetők a lengyelek számára.

A lengyel nyelvjárások közt kettőt több kutató is külön nyelvnek tekint. Ezek a kasub és a szlovinc.

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2010.03.30. 18:23:00

@Jobb híján MDF-es: szerintem a lengyel a szláv nyelvek közül a legarchaikusabb, de ez általában jellemző a nyugati szláv nyelvekre. A lengyelben maradt meg a legtöbb alak az ószlávból (pl. nazálisok), tehát szerintem valóban a lengyel hasonlít a leginkább az egykor beszélt ószlávhoz.
Ha már a kasubot és a szlovincit említed (ami már kihalt), akkor a már szintén kihalt polábot és a szorbot (alsó, felső) is külön nyelvjárásként kezelik.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.04.01. 10:58:19

A lengyel hangzásában erősen különbözik az összes többi szláv nyelvtől,csak kevéssé érthető a többi szláv nyelvek beszélői számára.

Nem hiszem, hogy a szlovák és a szerb pont úgy különbözne az eredeti szláv nyelvtől, hogy közben kölcsönösen érthetőek egymás számára, a lengyel meg pont az ős nyelvhez képest nem változott semmit.

Szerintem meg pont az ősi nyelvtől legjobban eltávolodott szláv nyelvek egyike a lengyel, a másik a bolgár.
süti beállítások módosítása