Koszovó északi részén négy megyében tartanak népszavazást ma és holnap, melynek kérdése: “Elfogadja-e az úgynevezett Koszovói Köztársaság intézményét?” A népszavazás észak-Mitrovicában, Zvečanban, Zubini Potokban és Leposavić-ban tartják majd, ez utóbbi helyszínen február 15-én, a Szerb állam ünnepén.

 

 

 

 

 

 

 

Összessen 35,000 szavazópolgárt várnak a két nap leforgása alatt, melyekre nagy körültekintéssel készültek, hiszen két nyelven nyomtattak szavazti lapokat: szerbül és albánul. Egyelőre ugyan nincs információ arról, hogy az albán lakosság is részt kívánna venni a népszavazáson, de három faluból már jelentették, hogy nem érdekeltek az ügyben.

Oliver Ivanović, a koszovó-ügyi minisztérium államtitkára  állítja, hogy ez a népszavazás csak árt Szerbia, és a koszovói szerbek érdekeinek. Szerinte ezzel kellemetlen helyzetbe hozzák az országot, hiszen így a nemzetközi megbeszélések és tárgyalások alkalmával a küldötteknek magyarázkodnia kell ahelyett, hogy célirányosan az eredeti stratégiájukat követnék. Ezen kívül Szerbia kormánya az állami többséget képviseli, így az intézményével szembeni ellenállás, ugyanúgy, ahogy Pristinával és az EULEX-szel szembeni ellenállás is veszélyes helyzetbe sodorhatja az észak-koszovói szerbeket. Egyesek szerint a népszavazás nem csupán káros és felesleges, de törvényellenes is, hiszen Szerbia törvénykezése alapján a helyi önkormányzatoknak nincs joguk népszavazást kiírni.

Február 14-én, délig a regisztrált, szavazójoggal rendelkező állampolgárok 21%-a (4,848 szavazó) vett részt a népszavazáson. A választási bizottság médiafelelőse szerint, eddig minden a legnagyobb rendben zajlott, csupán a rossz idő és az átjárhatatlan falusi utak keltenek némi zavart. Kiemelte, hogy megállapodtak a nemzetközi kríziscsoport képviselőivel arról, hogy megfigyelőként részt vesznek a népszavazáson, bár eddig még nem érkeztek meg.

Időközben megérkezett Szerbiába Robert Cooper, Európai Uniós képviselő, hogy Pristinával és Belgráddal folytasson tárgyalásokat. Jövetelének állítólagos oka, hogy nyomást gyakoroljon a koszovói hatóságokra, egy Szerbiát segítő kompromisszum elfogadásának érdekében. Egy ilyen megbeszélés nem csupán annak a feltétele, hogy Belgrád megkapja a tagállami jelöltséget, de pozitív megítélést biztosít Pristinának is. Az ő érdekükben az áll, hogy meggyőzzék a fennmaradt öt tagállamot Koszovó elismeréséről, és aláírhassák a szerződéseket Koszovói Köztársaság néven. Brüsszel úgy véli, hogy ha Cooper sikeres lesz, Szerbia akár már február 28-n megkaphatja a jelölt státuszt az Európai Uniótól. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:

http://www.blic.rs
http://www.vesti-online.com/
http://www.b92.net

Szerző: Hrisztov Radmila  2012.02.14. 16:36 Szólj hozzá!

Címkék: európai unió szerbia koszovó belgrád

A bejegyzés trackback címe:

https://szlawirtus.blog.hu/api/trackback/id/tr264104876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása